Στήνοντας «ευφυείς» πόλεις στην Πελοπόννησο

130 εκ. ευρώ από το πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης» για ΟΤΑ

Πέμπτη, 22 Οκτώβριος 2020 07:27 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Στήνοντας «ευφυείς» πόλεις στην Πελοπόννησο

Νέα πρόσκληση στο πλαίσιο του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» δημοσιοποίησε το Υπουργείο Εσωτερικών, με τίτλο «Smart cities, ευφυείς εφαρμογές, συστήματα και πλατφόρμες για την ασφάλεια, υγεία – πρόνοια, ηλεκτρονική διακυβέρνηση, εκπαίδευση – πολιτισμό – τουρισμό και περιβάλλον, δράσεις και μέτρα πολιτικής προστασίας, προστασίας της δημόσιας υγείας και του πληθυσμού από την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού».

Ο συνολικός προϋπολογισμός της πρόσκλησης, που απευθύνεται σε δήμους και περιφέρειες, μεταξύ των οποίων της Πελοποννήσου και ειδικότερα της Λακωνίας, ανέρχεται σε 130.000.000 ευρώ.

Απώτερος σκοπός της εν λόγω πρόσκλησης -η οποία υπάγεται στον Άξονα Προτεραιότητας «Ψηφιακή Σύγκλιση» για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης-, είναι, α) η βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών μέσω της βέλτιστης αξιοποίησης των εργαλείων της τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνιών και β) η ενδυνάμωση της τοπικής κοινωνίας με τη χρήση της τεχνολογίας που σέβεται τις ιδιαιτερότητες και τον αυτοδιοικητικό χαρακτήρα των δήμων και Περιφερειών της χώρας. Παράλληλα προωθείται η κοινωνική, οικονομική και πολιτική ένταξη των δημοτών χωρίς διακρίσεις, ενισχύοντας τη συμμετοχική δημοκρατία και την ανοιχτή διακυβέρνηση στη λήψη των αποφάσεων.

Ως έναρξη υποβολής των αιτημάτων ένταξης ορίζεται η ημερομηνία δημοσίευσης της εν λόγω πρόσκλησης (19/10/2020) και ως ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των αιτημάτων ορίζεται η 31η Μαρτίου 2021. Σημειώνεται ότι η πρόσκληση και το υποστηρικτικό υλικό έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Ενδεικτικές επιλέξιμες δράσεις, ανά τομέα, αποτυπώνονται στη συνέχεια:

ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ
- Έξυπνα συστήματα/εφαρμογές εντοπισμού ελευθέρων θέσεων στάθμευσης, ελεγχόμενης στάθμευσης, αντιμετώπισης/αποφυγής κυκλοφοριακού φόρτου και γενικότερα διαχείρισης της κυκλοφορίας.
- Σύνδεση πεζόδρομων-ποδηλατόδρομων με χώρους ψυχαγωγίας, άθλησης, πλατείες, πάρκα και κεντρικές στάσεις των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, με τις μετακινήσεις των πεζών/ποδηλάτων να γίνονται απρόσκοπτα.
- Ενσωμάτωση ήπιων μέσων κυκλοφορίας, συνδυασμένες μετακινήσεις, κεντρικός έλεγχος και παρακολούθηση δημοτικής συγκοινωνίας, σύστημα ενημέρωσης σε πραγματικό χρόνο για τα δρομολόγια των ΜΜΜ, έξυπνες στάσεις, αισθητήρες κίνησης, ανάπτυξη συστημάτων παρακολούθησης στόλου οχημάτων.
- Εφαρμογές/δράσεις «διαμοιραζόμενης» κινητικότητας, smart mobility.
- Εκπαίδευση και πληροφόρηση κοινού για θέματα χρήσης των ΜΜΜ (βέλτιστα δρομολόγια, πληρότητα οχημάτων, μέτρα προστασίας λόγω πανδημίας κτλ), ποδηλάτου, σωστής οδικής συμπεριφοράς κ.α.
- Σημεία επαναφόρτισης δημοτικών ηλεκτρικών και υβριδικών οχημάτων, μηχανοκίνητων δικύκλων, ποδηλάτων με ταυτόχρονη σήμανση θέσεων αποκλειστικής χρήσης από αυτά.
 
ΥΓΕΙΑ - ΠΡΟΝΟΙΑ
- Παρακολούθηση εσωτερικών χώρων συνάθροισης κοινού, γραφεία, κέντρα υγείας, νοσοκομεία κτλ, συνεχής μέτρηση παραμέτρων που καθορίζουν τις καλές συνθήκες παραμονής και εργασίας, έλεγχος και παρακολούθηση της ποιότητας του αέρα/περιβάλλοντος και σε κομβικά σημεία των πόλεων.
- Δράσεις/μέτρα ενίσχυσης των υπηρεσιών των ΟΤΑ (π.χ. κέντρα υγείας, σχολεία) για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.
- Βελτίωση των υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας και μέριμνας, με τη χρήση ψηφιακών εφαρμογών.
- Ίδρυση/δημιουργία, σε υποδομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας: α) «Ιατρείων Πόνου» για ασθενείς με καλοήθη και κακοήθη νοσήματα (οστεοαρθρίτιδα, ρευματοπάθειες, νευραλγίες, εκφυλιστικές παθήσεις ΣΣ, καρκίνος κ.α.), β)  «Ιατρείων Κεφαλαλγίας» για εξειδικευμένη διάγνωση και θεραπεία σε ασθενείς με χρόνιες σοβαρές κεφαλαλγίες ή / και ημικρανίες, γ) «Ιατρείων διακοπής καπνίσματος».
- Συστήματα (κινητά τηλέφωνα, βραχιόλια κτλ) παρακολούθησης και επικοινωνίας για την υποστήριξη ατόμων που χρήζουν ιδιαίτερης παρακολούθησης και ζουν μόνοι τους.
- Σύστημα/εφαρμογή καθοδήγησης ασθενούς βάσει της κατάστασής του, τον τρόπο μεταφοράς στο κατάλληλο σημείο ή παροχές συμβουλών υγείας μέσω εφαρμογής/συστήματος.
- Δράσεις/υποδομές όπως ποδηλατόδρομοι, χώροι άθλησης κτλ σε περιοχές με καταγραφή υψηλού ποσοστού υπέρβαρων/παχύσαρκων, ειδικά προγράμματα σίτισης και άθλησης στα σχολεία των περιοχών αυτών.
- Πλατφόρμα κοινωνικής & αλληλέγγυας οικονομίας «επαναχρησιμοποίησης» συσκευών σε καλή κατάσταση και τράπεζας τροφίμων αποκλειστικά για πολίτες χαμηλού εισοδήματος/ευάλωτων ομάδων.
- Καταγραφή και παρακολούθηση ευπαθών και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων για την παροχή υποστήριξης, διαχείριση κοινωνικών δομών και παρακολούθηση λειτουργίας τους, ηλεκτρονικό κλείσιμο ραντεβού, παρουσίαση των δομών παροχής πρωτοβάθμιας υγείας, δυνατότητα τηλεϊατρικής σε απομακρυσμένες περιοχές των δήμων, σε ορεινές και νησιωτικές περιοχές κ.α.
- Εκπαίδευση και πληροφόρηση μαθητών, δασκάλων/καθηγητών, πολιτών, εθελοντικών οργανώσεων διάσωσης που δραστηριοποιούνται στην περιοχή του οικείου Δήμου σε θέματα παροχής υγειονομικής βοήθειας, διασώσεων, μεθόδων διακομιδής κλπ.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
- Ενίσχυση τοπικού θεματικού τουρισμού, εφαρμογές θεματικών πολιτιστικών μονοπατιών στην πόλη και την ύπαιθρο, εφαρμογές/ψηφιακοί ξεναγοί πόλης/αξιοθέατων/δραστηριοτήτων.
- Εικονικές επισκέψεις σε μουσεία/μνημεία/αρχαιολογικούς χώρους αρμοδιότητας των Δήμων και Περιφερειών.
- Τουριστικές ενημερωτικές πινακίδες που μεταφράζονται ανάλογα με την γλώσσα του ενδιαφερόμενου/τουρίστα.
- Αξιοποίηση και ανάδειξη ιαματικών πόρων (τουρισμός, ενέργεια, υγεία) αρμοδιότητας δικαιούχων.
- Γεωχωρικές πληροφορίες υλικών και άυλων πολιτιστικών στοιχείων (μνημεία, αρχαιολογικοί χώροι, παραδόσεις κτλ).
- Έξυπνος φωτισμός μνημείων και αρχαιολογικών χώρων αρμοδιότητας των δικαιούχων, υποστηρικτικές τοπικές παρεμβάσεις βελτίωσης των χώρων αυτών (βυθισμένοι κάδοι απορριμμάτων κτλ).
- Μέτρα Πρόληψης - Παρακολούθησης - Ελέγχου - Προστασίας σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
- Συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης/παρακολούθησης πολιτών - επισκεπτών - χρηστών, κυρίως στους πιο κρίσιμους από άποψη πλήθους χώρους, έξυπνες εφαρμογές σε κινητά τηλέφωνα κτλ.
- Σύνδεση πεζόδρομων - ποδηλατόδρομων με αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία, καθώς και κεντρικές στάσεις των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, με τις μετακινήσεις των πεζών/ποδηλάτων να γίνονται απρόσκοπτα.
- Σύστημα ενημέρωσης σε πραγματικό χρόνο για τη λειτουργία και τα ωράρια των χώρων/μνημείων με ελεγχόμενη είσοδο, πληροφόρηση πληρότητας/επισκεψιμότητας αυτών κ.α.
- Πιλοτική παρακολούθηση εσωτερικών χώρων κάποιων κρίσιμων μνημείων, συνεχής μέτρηση παραμέτρων που καθορίζουν τις καλές συνθήκες τόσο για το ίδιο το μνημείο όσο και για τους επισκέπτες, έλεγχος και παρακολούθηση της ποιότητας του αέρα/περιβάλλοντος και σε κομβικούς αρχαιολογικούς χώρους.
- Εργαστήρια/φεστιβάλ γνωριμίας των μαθητών με τον Πολιτισμό, χρήση διαδραστικών συστημάτων, επισκέψεις στους αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία (εργαστήρια κεραμικής, σεμινάρια κοσμήματος κλπ), εξ αποστάσεως γνωριμία με αυτά.
- Οθόνες σε στάσεις και χώρους παραμονής κοινού-τουριστών με πληροφόρηση για θέματα πολιτισμού και ενημέρωσης/πληροφόρησης για υπηρεσίες άμεσης ανάγκης, έκτακτες καταστάσεις κτλ.
- Δημιουργία χώρων στάθμευσης τουριστικών λεωφορείων περιμετρικά των πόλεων.
- Δράσεις σύνδεσης του τοπικού τουριστικού δυναμικού με το αντίστοιχο αγροτικό μέσω της υποστήριξης της τουριστικής επιχειρηματικότητας για την ανάδειξη π.χ. του «Ελληνικού Πρωινού», της «Ελληνικής Παραδοσιακής Κουζίνας».

ΕΝΕΡΓΕΙΑ
- Έξυπνος φωτισμός πλατειών (χρήση inverter/dimming, αισθητήρων κίνησης κτλ), υποστηρικτικές τοπικές παρεμβάσεις βελτίωσης του μικροκλίματος πλατειών/χώρων συνάθροισης κοινού (βυθισμένοι κάδοι απορριμμάτων, δενδροφυτεύσεις κτλ).
- Έξυπνοι μετρητές κατανάλωσης ενέργειας, online παρακολούθηση ενεργοβόρων συσκευών/εξοπλισμού, εντοπισμός διαρροών/σπατάλης, έλεγχος κακής λειτουργίας/απόδοσης/κατάστασης του εξοπλισμού, εφαρμογές/δράσεις βελτιστοποίησης της διαχείρισης ενέργειας σε μεγάλους καταναλωτές, δημόσιες υπηρεσίες, νοσοκομεία κτλ.
- Αξιοποίηση γεωθερμικών πεδίων και λοιπόν Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) από τους δικαιούχους (π.χ. Φ/Β στις στέγες δημοτικών κτιρίων, τηλεθέρμανση από ιαματικές πηγές, χώροι στάθμευσης/φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων με στέγαστρα Φ/Β).
- Έξυπνα συστήματα διανομής - αποθήκευσης - κατανάλωσης ενέργειας (αποφόρτιση δικτύου, μείωση δαπανών κτλ).

ΑΓΡΟΤΙΚΑ
-  Στήριξη αγροτικού τομέα μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου, σύνδεση των τοπικών αγροτικών προϊόντων/παραγωγών με την αγορά των πόλεων που γειτονεύουν, μείωση μεταφορικών-καταναλισκόμενης ενέργειας-αποτυπώματος άνθρακα, καλύτερη διακίνηση προϊόντων, εβδομαδιαία πακέτα φρούτων-λαχανικών (απευθείας σύνδεση τοπικού παραγωγού-καταναλωτή). Ψύξη αγροτικών προϊόντων με εκμετάλλευση ΑΠΕ και έξυπνων αποθηκών ενέργειας δημοτικών εγκαταστάσεων.
- Εφαρμογές με χρήση τεχνολογιών Internet οτ Things (ΙοΤ) για την υποστήριξη της τοπικής αγροτικής παραγωγής με καινοτόμα εργαλεία.
- Εικονικές περιηγήσεις σε τοπικές παραγωγικές αγροτικές μονάδες, όπως οινοποιεία, ελαιουργεία, επεξεργασίας και τυποποίησης μελιού, τυροκομεία και συνεταιρισμούς.

Τέλος, προτείνονται δράσεις για τους τομείς: Πολιτικής Προστασίας – Ασφάλειας, Επιχειρηματικότητας, Εκπαίδευσης, Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων-Κυκλικής Οικονομίας, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία άνω των 24 ετών