Μαθητές γνώρισαν τις βυζαντινές τοιχογραφίες του Μυστρά (ΦΩΤΟ)

Ξεκίνησε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της ΙΜΜΣ

Πέμπτη, 29 Οκτώβριος 2020 14:11 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Μαθητές γνώρισαν τις βυζαντινές τοιχογραφίες του Μυστρά (ΦΩΤΟ)

Ξεκίνησε η υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος «Γνωρίζω τις Βυζαντινές τοιχογραφίες του Μυστρά» της Ιεράς Μητρόπολης Μονεμβασίας και Σπάρτης, που δημιουργήθηκε, με ιδιαίτερη αγάπη για τα παιδιά, από τη Σχολή Αγιογραφίας «Φώτης Κόντογλου» και το Γραφείο Νεότητας της τοπικής Εκκλησίας.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι εγκεκριμένο από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) και διεξάγεται σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας, ενώ παράλληλα τελεί υπό την αιγίδα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας.

Η έναρξη του εκπαιδευτικού προγράμματος έγινε από το 3ο Δημοτικό Σχολείο Σπάρτης, την Τετάρτη 14 Οκτωβρίου, με δύο διαδοχικές επισκέψεις των τμημάτων Γ1, με συνοδούς εκπαιδευτικούς την κ. Ελένη Σπηλιωτοπούλου και την κ. Αγλαΐα Δαμιανού και του τμήματος Γ2, με συνοδούς εκπαιδευτικούς την κ. Μαρουλίτσα Δρούσια  και την κ. Ελένη Βεκράκου. Ακολούθησε, την Τρίτη 20 Οκτωβρίου, η  Γ΄ τάξη του Δημοτικού Σχολείου Μαγούλας, με συνοδούς εκπαιδευτικούς την κ. Παναγιώτα Τσουρούνη και τον κ. Δημήτρη Παππά. Ο αρχαιολογικός χώρος ζωντάνεψε με τις παιδικές φωνές και τα χαμόγελα,  στις δύο περίπου ώρες που διήρκεσε το πρόγραμμα.

Αρχικά, οι μικροί μαθητές και μαθήτριες ενημερώθηκαν για την μεγάλη ιστορική και θρησκευτική αξία του Μυστρά και με τη βοήθεια εποπτικού υλικού, πληροφορήθηκαν για τις τοιχογραφίες των βυζαντινών ναών, την τεχνική της νωπογραφίας (fresco), τα υλικά που χρησιμοποιούσαν οι αγιογράφοι,  τη θεματολογία και το εικονογραφικό πρόγραμμα των ναών, καθώς επίσης και τις αρχαϊκές και αναγεννησιακές επιδράσεις που γόνιμα ενσωματώθηκαν στις τοιχογραφίες, οι οποίες έφτασαν σε τέτοιο υψηλό επίπεδο τεχνικής ώστε να χαρακτηριστούν ως «Παλαιολόγεια Αναγέννηση».

Κατόπιν, βάδισαν στα γραφικά μονοπάτια και επισκέφθηκαν την Περίβλεπτο και την Παντάνασσα. Μέσα στους ναούς ανακάλυψαν τα «κρυμμένα μυστικά» των τοιχογραφιών και άντλησαν πληροφορίες για την καθημερινή ζωή στο Βυζάντιο. Ακολούθησαν δραστηριότητες αναζήτησης χρωμάτων και αντικειμένων που απεικονίζονται στις τοιχογραφίες. Τέλος, κάτω από τον πλάτανο και τηρώντας πάντα τα μέτρα ασφαλείας και υγιεινής, ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα με δραστηριότητες κατασκευής πάζλ, επίλυσης σταυρολέξων και δημιουργίας «Ειληταρίου» με βυζαντινή γραφή.

Τα παιδιά, εκτός από ένα μικρό κέρασμα και έναν αναμνηστικό σελιδοδείκτη του εκπαιδευτικού προγράμματος, πήραν στην καρδιά τους και τον Μυστρά και υποσχέθηκαν ότι θα γίνουν ο επόμενος κρίκος της πολιτισμικής αλυσίδας, διαφυλάσσοντας τους πολύτιμους αρχαιολογικούς θησαυρούς, για να τους παραδώσουν με τη σειρά τους στις επόμενες γενιές.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία άνω των 24 ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Spartaland