Ο αόρατος «πλανητάρχης» με την κίβδηλη κορώνα

Παρασκευή, 27 Νοέμβριος 2020 20:08 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ο αόρατος «πλανητάρχης» με την κίβδηλη κορώνα

Ο εκάστοτε πρόεδρος των ΗΠΑ (επονομαζόμενος και ως «πλανητάρχης») συνηθίζει με μια εδραιωμένη ισχύ και προσφιλή τακτική να απλώνει τα «δίχτυα» του σε κάθε γωνιά της υφηλίου, ελέγχοντας, επιβλέποντας, παρεμβαίνοντας ακόμα κι επεμβαίνοντας. Κι αν οι πρόσφατες αμερικανικές εκλογές διεξήχθησαν και ολοκληρώθηκαν σε υψηλούς τόνους και «πολεμική» ατμόσφαιρα, κι αν ο Μπάιντεν πανηγυρίζει για τον προεδρικό θώκο ή ο Τράμπ οδύρεται περί νοθείας, είναι φανερό πως την παγκόσμια εξουσία -τον τελευταίο έναν χρόνο- έχει αναλάβει ένας άγνωστος κυβερνήτης, εξ’ ανατολής. Ο αόρατος «σφετεριστής» κορωνοϊός, ο οποίος από τη μακρινή Κίνα κατόρθωσε να πάρει την «μπαγκέτα» της υφηλίου και να επιβάλλει  καθολική κυριαρχία.

Ο φέρων «κορώνα» στο περίβλημά του, βασιλικότερος του βασιλέως, Covid-19, πήρε τα ηνία -πραξικοπηματικά- ως άλλος αδυσώπητος μονάρχης που αφαιρεί ζωές, προκαλεί πόνο και δυστυχία, διασπά και τελματώνει τη κοινωνική δομή, συνθλίβει πανίσχυρα συστήματα υγείας κι εν γένει επιφέρει σαρωτικές αλλαγές σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας. Αριθμός νεκρών που αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς, άνθρωποι που νοσούν και δοκιμάζονται, οικονομίες που καταρρέουν σε διάστημα ημερών, ανησυχία, απογοήτευση, αγωνία για το άγνωστο μέλλον και ο φόβος για τα χειρότερα να επικρατεί και να κυριεύει όλους.

Ο πλανήτης σε απόλυτο συναγερμό, οι κοινωνίες σε απόγνωση, οι άνθρωποι στα όρια τους, σενάριο επιστημονικής ταινίας που μετουσιώνεται σε μια αδιανόητη πραγματικότητα, βγαλμένη από τη σφαίρα της φαντασίας. Καθώς, η φονική επιδρομή και κατάρρευση συνεχίζεται και διευρύνεται, διεθνής συμμαχία για την ανακοπή του τυράννου, αδίστακτου και κερδοσκόπου κορωνοϊού βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. «Όπλο» για την ανατροπή του έχει αναχθεί από την παγκόσμια κοινότητα ένα αποτελεσματικό εμβόλιο. Οι πρόσφατες εξελίξεις με την ανακοίνωση περί ανακάλυψης σκευασμάτων, που υπόσχονται αποτελεσματική θωράκιση έναντι της μολυσματικής νόσου, έχουν προκαλέσει συγκρατημένη αισιοδοξία παγκοσμίως κι ελπίδα για έξοδο από το σκοτεινό τούνελ. Άραγε, όταν ριχθεί στη «μάχη» θα αποδειχθεί αποτελεσματικό για να επαναφέρει τον πλανήτη στην πρότερη ομαλότητα και τον Covid στην ανατροπή και την απομόνωση; Η παγκόσμια κοινότητα παρακολουθεί με αγωνία και προσμονή τις εξελίξεις, ευελπιστώντας στο επαρκές αντίδοτο που θα λειτουργήσει ως βάλσαμο και θα λύσει τον γόρδιο δεσμό ο οποίος έχει πάρει μορφή «θηλιάς» για την υφήλιο.

Αρκεί, όμως, ένα βιολογικό παρασκεύασμα για να κλείσει τις συσσωρευμένες «πληγές» και να σβήσει μεμιάς τις συνέπειες του κατεβασμένου «διακόπτη»; Το μεταβατικό στάδιο απαιτεί γενναίες πολιτικές αποφάσεις και μέτρα ισχυρής ενίσχυσης των «ασθενών» κοινωνιών. Η  επάνοδος στην ομαλότητα πρέπει να ωθήσει τις κυβερνήσεις σε χάραξη και υιοθέτηση μιας ανθρωποκεντρικής πολιτικής και παρεμβάσεις εξισορρόπησης για την μ.κ. (μετά κορωνοϊό) εποχή. Αναθεώρηση της οπτικής και της στάσης σε καίριους τομείς καλούνται να ενστερνιστούν και οι κοινότητες, διατηρώντας ορισμένες πρακτικές που ενδυναμώθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας. Εκτός από τον θάνατο, το χάος και την παράλυση, η υγειονομική κρίση θα μπορούσε να αφήσει ένα αισιόδοξο αποτύπωμα που θα μεταφράζεται σε αρετές όπως συσπείρωση, αλληλεγγύη, ειλικρίνεια που θα αποτελέσουν θεμέλια για οικοδόμηση αληθινών ανθρώπινων σχέσεων.

Στην ανάβαση προς τον «γολγοθά» είναι η ευκαιρία για μια λυτρωτική «ανάσταση»…

Χρήστος Πετρούλιας