Αντιδήμαρχος Θ. Καρλαύτης: «Μεγάλη προσπάθεια για την καλύτερη δυνατή φιλοξενία των αδέσποτων»

Απάντηση σε σκληρό δημοσίευμα για το κυνοκομείο Σπάρτης

Τρίτη, 19 Ιανουάριος 2021 11:21 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Αντιδήμαρχος Θ. Καρλαύτης: «Μεγάλη προσπάθεια για την καλύτερη δυνατή φιλοξενία των αδέσποτων»

Σκληρές εικόνες από το δημοτικό κυνοκομείο Σπάρτης ήρθαν στο φως μέσα από την ειδησεογραφική ιστοσελίδα skai.gr. Στο ρεπορτάζ της Σταματίνας Σταματάκου γίνεται λόγος για άθλιες συνθήκες διαβίωσης των φιλοξενούμενων σκύλων, ενώ -όπως χαρακτηριστικά αναφέρει- «οι υπεύθυνοι νοσήλευαν με ορό κουτάβι, κρεμώντας τον ορό πάνω σε κλαδί δέντρου και έχοντας το ζώο σε κλουβί μεταφοράς, ενώ ταυτόχρονα ψιχάλιζε». Το δημοσίευμα συνεχίζει: «Όταν εθελόντρια του Stray Sparta Greece που βρέθηκε στο κυνοκομείο ρώτησε για ποιο λόγο δεν τοποθετούν έστω μία κουβέρτα απάντησαν ότι δε χρειάζεται και ότι μετά θα επιστρέψει στο χώρο του κυνοκομείου κανονικά. Σημειωτέον ότι το εν λόγω κυνοκομείο είναι παράνομο, σε τραγικές συνθήκες προσπαθούν να επιβιώσουν περισσότερα από 400 ζώα, τα περισσότερα εξ αυτών αλυσοδεμένα σε κάδους σκουπιδιών ή σε μικρά λασπωμένα κλουβιά, ενώ στο παρελθόν έχουν γίνει καταγγελίες και αποκαλυπτικά ρεπορτάζ για τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσής τους».
 
Επιπλέον, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του skai.gr, όταν η εθελόντρια Ζ.Κ. ζήτησε να φιλοξενήσει το κουτάβι για να μην επιστρέψει στο κυνοκομείο που το βράδυ η θερμοκρασία έφτασε τους -1 βαθμούς Κελσίου, οι υπεύθυνοι φέρονται να αρνήθηκαν και την παρέπεμψαν στον κτηνίατρο του δήμου,  ώστε τη Δευτέρα να πάρει χαρτί φιλοξενίας. Επίσης, σε ερωτήσεις που τους έγιναν για το ποιο πρόβλημα υγείας έχει το ζώο, ουδέποτε της απάντησαν.

Τι απαντά ο Δ. Σπάρτης
 
Απάντηση στο παραπάνω δημοσίευμα έρχεται να δώσει ο αρμόδιος για το κυνοκομείο αντιδήμαρχος Δ. Σπάρτης, κ. Θανάσης Καρλαύτης, ο οποίος τονίζει πως ο δήμος και οι συνεργάτες του καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για τη σωστή διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Επιπλέον αναφέρει πως, παρ’ όλο που οι οικονομικές δυνατότητες του Δήμου είναι εξαιρετικά περιορισμένες, λόγω της πανδημίας του Covid-19, έχει αυξήσει το ποσό για τις ανάγκες του κυνοκομείου στις 199.800 ευρώ, γεγονός που δηλώνει τις προσπάθειες που γίνονται ώστε να λειτουργεί σωστά.
 
Αναλυτικά η απάντηση του κ. Καρλαύτη έχει ως εξής: «Όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν, ο Δήμος Σπάρτης και οι συνεργάτες του καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για τη σωστή διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων όπως αναφέρονται στον Ν. 4039/2012 (ΦΕΚ Α-15/2-2-2012).
 
Ο Δήμος μας, σχεδόν καθημερινά, γίνεται δέκτης αιτημάτων πολιτών για την περισυλλογή “αδέσποτων” ζώων συντροφιάς. Συχνά καλούμαστε να περισυλλέξουμε κουτάβια τα οποία έχουν αποχωριστεί από τη μητέρα τους και εγκαταλείπονται από ασυνείδητους συμπολίτες μας, οι οποίοι προφανώς ενώ δεν επιθυμούν να διαχειριστούν τα κουτάβια, δεν προβαίνουν στη στείρωση των ζώων τους.
 
Να επισημάνουμε ενδεικτικά, ότι το τελευταίο διάστημα, από 16 Οκτωβρίου έως 31 Δεκεμβρίου 2020, έχει γίνει περισυλλογή 68 κουταβιών, πολλά από αυτά ήδη άρρωστα και αποχωρισμένα σε μικρή ηλικία από τη μητέρα τους. Τα κουτάβια που περισυλλέγονται συνήθως αποχωρίζονται σε μικρή ηλικία από τη μητέρα τους και η υγεία τους είναι επισφαλής μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος εμβολιασμού τους.
 
Το συγκεκριμένο κουτάβι που αναφέρεται στο δημοσίευμα περισυλλέχθηκε στις 22/12/2020, έγινε κτηνιατρική εξέταση και ο απαιτούμενος εμβολιασμός. Στις 13/01/2021 εμφάνισε ανορεξία και οδηγήθηκε στον ιδιώτη κτηνίατρο όπου διαγνώστηκε λοιμώδης γαστρεντερίτιδα, έγινε η απαραίτητη νοσηλεία και όταν ανέκτησε την όρεξή του, οπότε βρισκόταν σε φάση αποδρομής της νόσου, επέστρεψε στο χώρο φιλοξενίας όπου και χορηγήθηκε ορός υποστηρικτικά. Το κουτάβι τοποθετήθηκε στο κλουβί για τη χορήγηση του ορού! Το βράδυ του Σαββάτου 16/01 επανήλθε στο κτηνιατρείο για περαιτέρω υποστηρικτική αγωγή. Είναι τα παραπάνω δείγμα αδιαφορίας για το κουταβάκι;
 
Όσον αφορά τον τίτλο του δημοσιεύματος περί «δήθεν» άρνησης για τη φιλοξενία του, αναφέρθηκε στην ενδιαφερόμενη κυρία από τον υπεύθυνο του χώρου φιλοξενίας ότι υπάρχει ειδικός νόμος για τις απαιτούμενες σχετικές διαδικασίες, και ότι απαιτείται μια διαδικασία υπογραφής σχετικού συμφωνητικού φιλοξενίας με το Δήμο.
 
Υπενθυμίζουμε τις διατάξεις του άρθρου 5 του Ν.4039/12, όπου αναφέρεται ότι ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς υποχρεούται να μεριμνά για τη στείρωσή του, εφόσον δεν επιθυμεί τη διατήρηση των νεογέννητων ζώων ή δεν μπορεί να τα διαθέσει σε νέους ιδιοκτήτες και παρακαλούμε τους πολίτες για την ανάληψη των ευθυνών και υποχρεώσεών τους.
 
Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, ο Δήμος μας με τη βοήθεια και μελών του Πολιτιστικού Φιλοζωικού Συλλόγου Σπάρτης καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια για την καλύτερη δυνατή φιλοξενία των αδέσποτων, με όσα μέσα μπορεί να διαθέσει.
 
Σύμφωνα με τις ελεγκτικές και κτηνιατρικές αρχές, η βελτίωση της όλης δομής είναι σαφής και συνεχής, έστω και αν δεν είναι αυτό που εμείς θα θέλαμε! Φυσικά όπως έχουμε αναφέρει, κανένα καταφύγιο δεν θα μπορούσε να είναι dogs paradise! Κάθε σκυλί περιορισμένο, φυσικά δεν μπορεί να νοιώθει ευχάριστα!
 
Και εμάς μας αναστατώνει η εικόνα σκυλιών που δεν έχουν μια οικογένεια που να τα αγαπάει και να τα φροντίζει και να τα έχει ελεύθερα στο σπίτι! Αλλά τουλάχιστον ταΐζονται σωστά, δεν κινδυνεύουν από οχήματα, επιθεωρούνται από κτηνιάτρους κλπ. Μάλιστα συνεργαζόμαστε για την περιποίηση των αδέσποτων με το Φιλοζωικό Πολιτιστικό Σύλλογο Σπάρτης (που χρόνια τώρα -από το 2007- νοιάζεται ανιδιοτελώς για τα αδέσποτα).
 
Επιπλέον οι έλεγχοι που πραγματοποιήθηκαν από το Τμήμα Κτηνιατρικής της Π.Ε. Λακωνίας επιβεβαιώνουν ότι τα σκυλιά που φιλοξενούνται ταΐζονται σωστά, ότι γίνονται απεντομώσεις, απολυμάνσεις κλπ. Αυξήσαμε την κτηνιατρική δαπάνη από €30 χιλ. το 2018, σε €45 χιλ. το 2020 και €50 χιλ. στον προϋπολογισμό του 2021, τη δαπάνη για περισυλλογή αδέσποτων, μεταφορά σε κτηνιάτρους και μετά στο κέντρο φιλοξενίας, κλπ., από €45 χιλ. σε €60 χιλ. περίπου και για προμήθεια ζωοτροφών από €21 χιλ. σε €49,6 χιλ. Επίσης €16 χιλ. για φαρμακευτικό και κτηνιατρικό υλικό, €5χιλ. για απολυμάνσεις, €10 χιλ. για σπιτάκια, και €9,5 χιλ. για εργαλεία και υλικά! = σύνολο περίπου €200χιλ. (€ 199.800 για την ακρίβεια, σε ένα Δήμο με ήδη εξαιρετικά περιορισμένες οικονομικές και ταμειακές δυνατότητες και με εξαιρετικά αυξημένες ανάγκες σε όλα τα μέτωπα, λόγω Covid)!
 
Φυσικά κάθε ουσιαστική οικονομική βοήθεια από φιλόζωους ή φιλοζωικά σωματεία είναι ευπρόσδεκτη, με τη διαχείριση του ποσού που θα διατεθεί να γίνεται από τον προσφέροντα για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των φιλοξενούμενων σκυλιών! Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος και οι εθελοντές και εθελόντριες που πραγματικά αγαπάνε τα σκυλάκια κάνουν ό,τι μπορούν, αν και κάποιοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τη δύσκολη κατάσταση για να κάνουν το δικό τους θόρυβο», καταλήγει ο Θ. Καρλαύτης.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia