Διεργασίες για «ένταξη» της Λακωνίας στους αυτοκινητοδρόμους

Τι αναφέρει το Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών σε απάντησή του στην Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Λακωνίας

Τρίτη, 26 Ιανουάριος 2021 12:50 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Διεργασίες για «ένταξη» της Λακωνίας στους αυτοκινητοδρόμους

Δημοσιοποιήθηκαν οι αρχικές προθέσεις του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών αναφορικά με την απουσία της Σπάρτης -και της Λακωνίας γενικότερα- από τις πληροφοριακές πινακίδες των αυτοκινητοδρόμων Ελευσίνα – Κόρινθος – Πάτρα και Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα, ύστερα από σχετική παρέμβαση της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Λακωνίας (ΟΕΒΕΛ) και τις πιέσεις που άσκησαν οι βουλευτές Λακωνίας.

Στην απάντησή της στα σχετικά έγγραφα και αναφορές των λακωνικών φορέων η Γενική Διεύθυνση  Συγκοινωνιακών Υποδομών του Υπουργείου, δια του γενικού διευθυντή Ιωάννη Καρνέση, επισημαίνει τα εξής: «Σε συνέχεια της ανωτέρω σχετικής επιστολής σας σχετικά με τις πινακίδες στους αυτοκινητόδρομους ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ και σας πληροφορούμε τα κάτωθι:

Οι προορισμοί των πληροφοριακών πινακίδων στους αυτοκινητόδρομους Ελευσίνα- Κόρινθος – Πάτρα και Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα και στον κλάδο Λεύκτρο – Σπάρτη έχουν καθορισθεί σύμφωνα με τον Κανονισμό Μελετών & Ερευνών (ΚΜΕ), τις Οδηγίες Σήμανσης (ΟΜΟΕ–ΚΣΑ) σε συνδυασμό βέβαια και με τις απαιτήσεις εύρυθμης και ασφαλούς λειτουργίας των Έργων Παραχώρησης.

Οι αναγραφές των προορισμών και η χωροθέτηση των πινακίδων καθορίσθηκαν από τους Λειτουργούς των Έργων Παραχώρησης, από Μελέτες που εκπονήθηκαν από τους Παραχωρησιούχους και οι οποίες φυσικά εγκρίθηκαν από τους Ανεξάρτητους Μηχανικούς και την Υπηρεσία (ΕΥΔΕ/Μελετών Κατασκευών Έργων Παραχώρησης Πελοποννήσου).

Επισημαίνεται ότι οι ως άνω Κανονισμοί επιβάλλουν την αναγραφή στις πληροφοριακές πινακίδες κατά μέγιστο τριών (3) προορισμών για την ευθεία ή την εξερχόμενη κατεύθυνση προκειμένου να εξασφαλίζεται η ευχέρεια ανάγνωσης στους οδηγούς και να περιορίζονται οι διαστάσεις της πινακίδας.

Έτσι ο προορισμός «Σπάρτη» με βάση όλα τα παραπάνω έχει προβλεφθεί ως όφειλε και σύμφωνα με τους Κανονισμούς: (α) στις πληροφοριακές πινακίδες εκείνων μόνο των Κόμβων του Αυτοκινητοδρόμου Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα που συνδέουν τον αυτοκινητόδρομο με τις υφιστάμενες οδούς προς Σπάρτη (Α.Κ. Σπάρτης /Τεγέα, Α.Κ. Λεύκτρου, Ισόπεδος Κυκλικός Κόμβος Σπάρτης, κ.λπ.), καθώς και (β) στις πληροφοριακές πινακίδες όλων των κόμβων του Αυτοκινητοδρόμου Λεύκτρο - Σπάρτη.

Τέλος, σε ό,τι αφορά στις προτάσεις σας θα εξετασθεί από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών (Δ17 και ΕΥΔΕ/ΚΣΕΣΠ) η δυνατότητα υλοποίησης τους εφόσον δεν αντιβαίνουν στους Κανονισμούς Σήμανσης και στις απαιτήσεις οδικής ασφάλειας».

Ροϊνός: «Αναμένουμε τις ενέργειες
των υπηρεσιών του Υπουργείου»
Μετά την παραπάνω επιστολή, ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΛ κ. Σωτήρης Ροϊνός επισημαίνει πως  «την 9η Ιανουαρίου 2021, από την Ομοσπονδία Επαγγελματικών Βιοτεχνικών Εμπορικών Σωματείων Λακωνίας, είχαμε αποστείλει προς την Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Έργων (ΕΥΔΕ) Κατασκευής Συγκοινωνιακών Έργων με σύμβαση παραχώρησης (ΚΣΕΣ) επιστολή/αίτημα για την αναγραφή της Σπάρτης στις πληροφοριακές πινακίδες των αυτοκινητοδρόμων "Ολυμπία Οδός" και "Μορέας", καθώς και την αναγραφή του Γυθείου, του Μυστρά και της Μονεμβασίας στις πληροφοριακές πινακίδες των εξόδων του "Μορέας" προς Λακωνία».

Ο κ. Ροϊνός προσθέτει πως «άμεσα και προς τιμή τους οι δύο Βουλευτές Λακωνίας του κυβερνώντος κόμματος, κ.κ. Αθανάσιος Δαβάκης και Νεοκλής Κρητικός κατέθεσαν -ο κάθε ένας- σχετική αναφορά προς τον Υπουργό Μεταφορών & Υποδομών κ. Κώστα Καραμανλή.

Περαιτέρω, ο Βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Σταύρος Αραχωβίτης, σε σχετική ανάρτησή του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Facebook, αφού επισημαίνει το ορθόν και το πανθομολογούμενο του αιτήματος, εκφράζει την ευχή και την ελπίδα για ένα καλό αποτέλεσμα της προσπάθειας».

Επιπλέον, συνεχίζει ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΛ, «σύμφωνα με αυτά που μας απέστειλε -καθώς και δημοσιοποίησε- ο κ. Νεοκλής Κρητικός, ο ίδιος επικοινώνησε με τον κ. Ιωάννη Καρνέση, Γενικό Διευθυντή Συγκοινωνιακών Έργων της Γενικής Γραμματείας Υποδομών, ο οποίος, σύμφωνα με τον κ. Κρητικό, δεσμεύτηκε ότι θα κινήσει το συντομότερο τις σχετικές διαδικασίες, αναμένοντας τη διαβίβαση του αιτήματος της Ομοσπονδίας μας προς τη Διεύθυνση που προΐσταται, κάτι που εμείς άμεσα πράξαμε αποστέλλοντας την επιστολή/αίτημα και στην εν λόγω Διεύθυνση.

Αναμένουμε τις ενέργειες των Υπηρεσιών του Υπουργείου, φυσικά και την απάντηση που θα δώσει ο Υπουργός κ. Καραμανλής στη Βουλή στις αναφορές των δυο Βουλευτών μας», καταλήγει ο Σωτ. Ροϊνός.


φωτο: EUROKINISSI

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία άνω των 24 ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia