«Εξαιρετικά μεγάλο πρόβλημα η έλλειψη νερού και στη Μάνη»

Οι προτάσεις του Π. Νίκα στη διαβούλευση για το πόσιμο νερό

Τρίτη, 23 Φεβρουάριος 2021 16:50 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Εξαιρετικά μεγάλο πρόβλημα η έλλειψη νερού και στη Μάνη»

«Θα πρέπει να αλλάξει στο σύνολό του το θεσμικό πλαίσιο διαχείρισης του νερού», σημείωσε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας σε παρέμβασή του στο πλαίσιο διαβούλευσης για την κατάρτιση του επιχειρησιακού σχεδίου στον τομέα του πόσιμου νερού. Όπως τόνισε ο περιφερειάρχης, «θα πρέπει να είναι η πολιτεία αυτή που θα έχει τον αποφασιστικό ρόλο για την διαχείριση και την διανομή του νερού», καθώς αποτελεί «σημαντικό ζήτημα η αξιοποίηση και η διαχείριση των νερών των πηγών, όπως και του κατά τόπους υδροφόρου ορίζοντα, προκειμένου να ικανοποιούνται συνολικά οι ανάγκες».

Σύμφωνα με την εκτίμηση του Π. Νίκα, «θα πρέπει να υπάρξει μια υπέρτατη κρατική αρχή η οποία αυτή -και μόνο- θα είναι αποκλειστικά αρμόδια για να διαχειρίζεται τους υδατικούς πόρους, προκειμένου να μην επικρατεί ο πολυτεμαχισμός που παρατηρείται σήμερα, όπου κάποιοι που έτυχε να έχουν πηγές στην περιοχή τους σπαταλούν νερό τη στιγμή που άλλοι δίπλα τους το έχουν απόλυτη ανάγκη».

Ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στο εξαιρετικά μεγάλο -όπως το χαρακτήρισε- πρόβλημα έλλειψης νερού που ήδη αντιμετωπίζει η ανατολική Πελοπόννησος, από την Ερμιονίδα μέχρι και την περιοχή της Μάνης: «Θα πρέπει -στο πλαίσιο των συνδέσμων ύδρευσης, ενδεχομένως- να υπάρξει συνδρομή προς τους δήμους που έχουν πρόβλημα από όμορους δήμους οι οποίοι διαθέτουν επαρκείς πόρους», πρότεινε ο Π. Νίκας, για να καταλήξει σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Έρχονται δύσκολες εποχές, καθώς θα πρέπει να αντιμετωπιστεί τόσο η αυξανόμενη ζήτηση νερού στα αστικά κέντρα, όσο και η ανάγκη να συνεχίσουν να υφίστανται οι αγροτικές καλλιέργειες, κι αυτό με τρόπο που να διασφαλίζει επάρκεια νερού και για τις μελλοντικές γενιές».

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία άνω των 24 ετών