Άστεγοι από Δευτέρα οι μετανάστες του «Sparta Inn»

Τους αναγκάζουν να φύγουν από τη δομή χωρίς καμία πρόβλεψη

Σάββατο, 27 Φεβρουάριος 2021 22:39 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Άστεγοι από Δευτέρα οι μετανάστες του «Sparta Inn»
Ρεπορτάζ: Αγγελική Δαλαμάγκα

Σε ήρεμο και φιλικό κλίμα και έπειτα από κάλεσμα των φιλοξενούμενων της δομής του «Sparta Inn», πραγματοποιήθηκε, το απόγευμα του Σαββάτου 27/02, συνάντηση δημοσιογράφων του «Λακωνικού Τύπου» με τους μετανάστες και πρόσφυγες της Σπάρτης.

Το αίτημά τους ένα: Να λάβουν από την Πολιτεία τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα ώστε να μετεγκατασταθούν σε χώρες που επιθυμούν.

Ωστόσο η χρονοβόρα διαδικασία έκδοσης των απαραίτητων νόμιμων εγγράφων έχει κωλυσιεργήσει αρκετά και τους φέρνει αντιμέτωπους με την «έξωση» από το κτήριο της δομής. Ως αποτέλεσμα, 47 άνθρωποι από τη Δευτέρα μένουν άστεγοι, ανάμεσά τους αρκετά παιδιά.

Όπως οι ίδιοι αποκαλύπτουν στην κάμερα του «Λακωνικού Τύπου», οι εργαζόμενοι του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης τους έχουν εγκαταλείψει καθώς έληξαν οι συμβάσεις τους και την Παρασκευή αποχώρησαν από τη δομή. Επίσης, το catering που είχε αναλάβει τη σίτισή τους έπαψε από το Σάββατο να παρέχει τις υπηρεσίες του. Τέλος, τη Δευτέρα 1η Μαρτίου, οι μετανάστες-πρόσφυγες καλούνται να εγκαταλείψουν τις κτηριακές εγκαταστάσεις της δομής και να βρεθούν κυριολεκτικά στο δρόμο, αφού μέχρι αυτή την ώρα κανένας αρμόδιος δεν τους έχει ενημερώσει για την τύχη τους. Όπως, χαρακτηριστικά, δηλώνουν: «Μας ενημέρωσαν πως τη Δευτέρα θα μας κόψουν το νερό και το ρεύμα και ότι θα πρέπει να μαζέψουμε τα πράγματά μας και να βγούμε στο δρόμο, υπάρχουν μικρά παιδιά ανάμεσά μας».

«Ο Δήμαρχος Σπάρτης, Πέτρος Δούκας υποσχέθηκε ότι θα προσπαθήσει να μας βοηθήσει και τον ευχαριστούμε. Απ ’όσο γνωρίζουμε έχει κάνει πολλές επαφές με το αρμόδιο υπουργείο και τη ΔΟΜ, αλλά δεν είναι στο χέρι του», τονίζουν οι πρόσφυγες, και υπογραμμίζουν πως «αγαπάμε τη Σπάρτη, οι κάτοικοι μας έχουν φερθεί πολύ καλά, το μόνο που ζητάμε είναι να λάβουμε τα έγγραφά μας και να φύγουμε».

Κατά την επίσκεψη του «Λακωνικού Τύπου» στη δομή, διαπιστώθηκε η παντελής έλλειψη προσωπικού. Το μόνο άτομο που βρήκαμε στο χώρο ήταν η ελληνίδα υπάλληλος security η οποία επιβεβαίωσε τα περισσότερα από τα λεγόμενα των φιλοξενούμενων.

Θ. Δαβάκης:
«Εικόνες που ξεφεύγουν από τον ανθρωπισμό δεν τιμούν κανένα»
Την πεποίθησή του πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση οι φιλοξενούμενοι του Sparta Inn να βρεθούν στο δρόμο, δήλωσε στον «ΛΤ» ο κυβερνητικός βουλευτής Λακωνίας κ. Αθανάσιος Δαβάκης. Όπως ενημέρωσε, ήταν γνωστό εδώ και αρκετούς μήνες πως η δομή θα κλείσει.
«Βρίσκομαι σε συνεχή επαφή με την ηγεσία του υπουργείου Μετανάστευσης και, όπως με ενημέρωσε η υφυπουργός κ. Βούλτεψη, υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία που ακολουθείται ώστε αυτοί οι άνθρωποι να μεταφερθούν σε άλλες δομές», δήλωσε ο κ. Δαβάκης. Μάλιστα, τόνισε πως «εικόνες που ξεφεύγουν από τον ανθρωπισμό και την κοινωνική ευαισθησία δεν έχουν χώρο στη Σπάρτη και δεν τιμούν κανέναν», υπογραμμίζοντας πως οι άνθρωποι αυτοί δεν θα χρειαστεί να κοιμηθούν στο δρόμο.

Ν. Κρητικός:
«Είμαστε φιλόξενοι, δεν θα δούμε άσχημες εικόνες στην πόλη μας»
Από την πλευρά του, ο βουλευτής ΝΔ Λακωνίας κ. Νεοκλής Κρητικός, σημείωσε πως είχε γίνει γνωστό στους φιλοξενούμενους της δομής πως το πρόγραμμα θα τελείωνε στις 28 Φεβρουαρίου, όπως είχε ενημερώσει και μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Μετανάστευσης. Ο κ. Κρητικός τονίζει, παράλληλα, πως οι εργαζόμενοι του ΔΟΜ όφειλαν να είχαν  ενημερώσει σωστά τους διαμένοντες στη δομή, πως μετά την 28η Φεβρουαρίου ήταν υποχρεωμένοι να αναζητήσουν κατοικίες μέσω του προγράμματος “HELIOS”, το οποίο μάλιστα επιδοτεί το ενοίκιό τους.
Για το θέμα δήλωσε στον «ΛΤ»: «Έχω ενημερωθεί για το τι έχει γίνει και είμαι σε συνεχή επικοινωνία με το υπουργείο Μετανάστευσης. Θα προσπαθήσουμε να βρούμε λύση στο πρόβλημα, να δούμε πως θα βοηθήσουμε για να φύγουν αυτοί οι άνθρωποι προς τους προορισμούς που επιθυμούν». «Κανείς δεν θέλει να δει άσχημες εικόνες στην πόλη μας, είμαστε φιλόξενοι και θα βρεθεί μια λύση από τους αρμόδιους φορείς», τονίζει ο βουλευτής.

Στ. Αραχωβίτης:
«Εφόσον έχουν άσυλο, δεν μπορούν να αφεθούν στο πουθενά»
«Η κυβέρνηση έπρεπε να έχει προβλέψει αυτή τη μέρα. Οι άνθρωποι αυτοί, εφόσον έχουν άσυλο, δεν μπορούν να αφεθούν στο πουθενά» , δήλωσε στον «ΛΤ» ο βουλευτής Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Αραχωβίτης. Επιπλέον, ανέφερε με επιφύλαξη πως, σύμφωνα με πληροφορίες του, το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα οι πρόσφυγες θα μεταφερθούν σε δομές εκτός Λακωνίας.
«Ωστόσο δεν πρέπει να αμελήσουμε μέχρι εκείνη την ώρα τη σίτιση τους και πιστεύω πως η αρμόδια υπηρεσία Πρόνοιας θα ενδιαφερθεί γι’ αυτό», ολοκλήρωσε ο κ. Αραχωβίτης.

Π. Δούκας:
« Ο Δήμος θα συνδράμει όπου χρειαστεί»
«Έχουμε κάνει πλήθος ενεργειών ώστε αυτοί οι άνθρωποι να μεταφερθούν το συντομότερο δυνατό σε άλλες δομές που λειτουργούν», δηλώνει ο Δήμαρχος Σπάρτης Πέτρος Δούκας, εκφράζοντας παράλληλα τη δυσαρέσκειά του προς το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης καθώς -όπως τονίζει- «ο ΔΟΜ θα έπρεπε να βρίσκεται στη Σπάρτη ώστε να μπορέσουμε να συνεργαστούμε και να βρούμε λύση στα προβλήματα που προκύπτουν».
Επιπλέον, ο κ. Δούκας διαβεβαίωσε πως οι υπηρεσίες του Δήμου Σπάρτης θα προσπαθήσουν να σταθούν αρωγοί της δυσμενούς αυτής κατάστασης, ενώ εξηγεί πως έχει ζητήσει από το ΔΟΜ να στείλουν άμεσα στη Σπάρτη διοικητικό προσωπικό να εξομαλύνει την κατάσταση.

155930401 485314322642554 4897293478159383212 n

 

Αδιαμφισβήτητα, εικόνες με άστεγους μετανάστες και πρόσφυγες στους δρόμους της πόλης δεν τιμούν κανέναν. Ο κρατικός μηχανισμός αλλά και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης πρέπει να βρουν τη χρυσή τομή για να λυθεί το πρόβλημα, μέχρι να λάβει και ο τελευταίος φιλοξενούμενος τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα για να αναχωρήσει από την πόλη.

Σύμφωνα με τον ΔΟΜ, οι φιλοξενούμενοι του Sparta Inn είχαν ενημερωθεί πως πρέπει να αναζητήσουν μόνοι τους τα καταλύματα που θα τους φιλοξενήσουν από 1η Μαρτίου και πως έχουν τη δυνατότητα να νοικιάσουν σπίτια μέσω του προγράμματος HELIOS.

Το πρόγραμμα HELIOS απευθύνεται σε πρόσφυγες αναγνωρισμένους μετά την 01/01/2018, στηρίζει την ανεξάρτητη διαμονή και οργανώνει μαθήματα γλωσσικού και πολιτισμικού προσανατολισμού σε δεκαέξι Εκπαιδευτικά Κέντρα Ένταξης που βρίσκονται σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας. Το πρόγραμμα υποστηρίζει την ατομική απασχόληση μέσω μαθημάτων εργασιακής ετοιμότητας, παροχής οδηγιών και της δημιουργίας δικτύου με επιχειρήσεις του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα. Το πρόγραμμα του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) «ΗΛΙΟΣ» που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στηρίζει την ένταξη των αναγνωρισμένων προσφύγων στην ελληνική κοινωνία και δύναται να υποστηρίξει τις ανάγκες στέγασης ατόμων που θα κληθούν να φύγουν από τους χώρους διαμονής, επιδοτώντας το ενοίκιό τους για 6 έως 12 μήνες.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία άνω των 24 ετών