Νέος διοικητής της 1ης Στρατιάς Στρατού ο Μανιάτης Αντιστράτηγος Π. Δεμέστιχας

Η σταδιοδρομία του αξιωματικού από το Σκουτάρι σε επιτελικές θέσεις

Τετάρτη, 03 Μάρτιος 2021 07:25 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Νέος διοικητής της 1ης Στρατιάς Στρατού ο Μανιάτης Αντιστράτηγος Π. Δεμέστιχας

Ο μέχρι πρότινος διοικητής της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Εσωτερικού και Νήσων ΑΣΔΕΝ, Μανιάτης Αντιστράτηγος Πέτρος Δεμέστιχας προήχθη σε διοικητή της 1ης Στρατιάς Στρατού, στο πλαίσιο των ετήσιων τακτικών κρίσεων των αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων που ξεκίνησαν τη Δευτέρα 1/3 από το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ).

Ο Πέτρος Δεμέστιχας γεννήθηκε στις 6 Νοεμβρίου 1963 στον Πειραιά, ενώ έλκει την καταγωγή του από τον οικισμό Παγανέα της περιοχής Σκουταρίου Ανατ. Μάνης.

Εισήλθε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1981 και αποφοίτησε το 1985 ως Ανθυπολοχαγός Πεζικού. Παρακολούθησε όλα τα προβλεπόμενα σχολεία του Πεζικού και των Ειδικών Δυνάμεων. Είναι απόφοιτος του Σχολείου Υποβρυχίων Καταστροφών (ΟΥΚ), του Σχολείου Ειδικών Δυνάμεων ΗΠΑ, της Ανώτατης Σχολής Πολέμου (ΑΣΠ) και της Σχολής Εθνικής Άμυνας (ΣΕΘΑ). Είναι απόφοιτος του Κέντρου Διπλωματικών και Στρατηγικών Μελετών «CENTRE D’ETUDES DIPLOMATIQUES ET STRATEGIQUES», κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και μεταπτυχιακού τίτλου «Εφαρμοσμένη Στρατηγική και Διεθνής Ασφάλεια» του Πανεπιστημίου Πλύμουθ της Αγγλίας.

Ο Αντιστράτηγος Πέτρος Δεμέστιχας ανέλαβε διοικητής της ΑΣΔΕΝ από 9 Μαρτίου 2020, κατόπιν απόφασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας.

Ως ανώτερος αξιωματικός υπηρέτησε σε διάφορες Μονάδες Ειδικών Δυνάμεων. Από τον Αύγουστο 2000 έως τον Ιούλιο του 2001 ήταν διοικητής του Ειδικού Τμήματος Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ). Από τον Αύγουστο του 2004 μέχρι τον Αύγουστο του 2006 ήταν διοικητής Κέντρου Εκπαίδευσης Ανορθοδόξου Πολέμου. Από τον Αύγουστο του 2006 έως τον Ιούλιο του 2008 διετέλεσε Διοικητής της 2ας Μοίρας Αλεξιπτωτιστών. Διετέλεσε αξιωματικός εκπαίδευσης-υποδιοικητής του Διεθνούς Κέντρου Ειδικής Εκπαίδευσης στη Γερμανία καθώς και συντονιστής Επιτελείου στο Χερσαίο Στρατηγείο του ΝΑΤΟ στη Σμύρνη. Επιπλέον έχει υπηρετήσει ως επιτελής σε Σχηματισμούς Ειδικών Δυνάμεων.

Ως ανώτατος αξιωματικός διετέλεσε διευθυντής της Διεύθυνσης Αμυντικής Πολιτικής του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας από τον Ιούνιο του 2014 έως τον Μάρτιο του 2015. Από τον Μάρτιο του 2015 μέχρι το Μάρτιο 2017 διετέλεσε διοικητής της 71ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας. Ως Υποστράτηγος διετέλεσε Έπχης-Υδκτής 1ης Στρατιάς (2017-2018), διοικητής της 1ης Μεραρχία Πεζικού από τον Μάρτιο του 2018 έως και τον Ιανουάριο του 2019 και Επιτελάρχης ΓΕΕΘΑ από τον Ιανουάριο του 2019 ως τον Μάρτιο του 2020.

Έχει βραβευτεί με όλα τα προβλεπόμενα για τον βαθμό του παράσημα και διαμνημονεύσεις.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία άνω των 24 ετών