Επίσκεψη Στ. Αραχωβίτη στον Α.Σ Γερακίου

«Δεν χωράνε μικροκομματικές πολιτικές και τοπικισμοί στην ελιά Καλαμάτας»

Πέμπτη, 15 Απρίλιος 2021 18:41 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Επίσκεψη Στ. Αραχωβίτη στον Α.Σ Γερακίου

Συνάντηση με τον πρόεδρο, κ. Γιώργο Χρηστάκη, και μέλη του Δ.Σ του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γερακίου είχε ο βουλευτής Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ Σταύρος Αραχωβίτης, το Σάββατο 10 Απριλίου. Τον βουλευτή συνόδευσε κλιμάκιο του κόμματος, αποτελούμενο από το μέλος της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Λακωνίας Περικλή Λαμπρινό και το μέλος του Αγροτ. Τμήματος ΣΥΡΙΖΑ Λακωνίας Αντ. Μάντη.  

Στη συνάντηση, ο κ. Αραχωβίτης συζήτησε και ανέλυσε με στοιχεία το τι συμβαίνει με την ονομασία της Ποικιλίας Καλαμών και παρουσίασε όλο το ιστορικό, ενώ παρέδωσε όλη την σχετική τεκμηρίωση στο ΔΣ του Συνεταιρισμού.
Το έτος 2000 εγγράφηκε στον Διεθνή Κατάλογο Ποικιλιών ως συνώνυμο η ποικιλία “ελιά Καλαμάτας” με την ποικιλία “ελιά Καλαμών”. Συνεπώς, από το 2000 οποιοσδήποτε στον πλανήτη καλλιεργούσε ένα δέντρο ποικιλίας Καλαμών ή Καλαμάτας μπορούσε να πουλάει σε όλες τις αγορές του κόσμου καρπό από αυτήν την ποικιλία ως “Kalamata olives variety”.

Σε όλο τον κόσμο βέβαια, εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γιατί στην ΕΕ υπάρχει κατοχυρωμένο και προστατευμένο το ΠΟΠ Καλαμάτα το οποίο, σημειωτέον, κατοχυρώθηκε στην ΕΕ το 1996. Το ΠΟΠ όμως δεν αφορά ποικιλία, δηλαδή τον καρπό, αλλά το προϊόν που φτάνει στο τραπέζι μας με βασικό συστατικό τον καρπό της ποικιλίας. Συνεπώς η απόφαση Αποστόλου δεν επηρεάζει το ΠΟΠ. Η απόφαση Αποστόλου έδωσε το δικαίωμα στους Λάκωνες αγρότες και σε όλους τους παραγωγούς ελιάς Καλαμών να πωλούν την σοδιά τους ως ελιές Καλαμάτας, δικαίωμα που είχαν όλοι εκτός ΕΕ από το 2000.

«Τι κάνουμε τώρα;» διερωτήθηκε ο κ. Αραχωβίτης, υπογραμμίζοντας πως «προέχει η προστασία του Έλληνα αγρότη και παραγωγού και η προστασία αυτού του εξαιρετικού και μοναδικού ελληνικού προϊόντος, όπως έγινε με την ΠΟΠ φέτα».

Εκτενής συζήτηση έγινε, επίσης, για τις εξελίξεις στο θέμα των δασικών χαρτών και τις προτάσεις του κόμματος, ενώ μετά το πέρας της συνάντησης ο βουλευτής ευχαρίστησε το ΔΣ του Α.Σ Γερακίου για τον γόνιμο και εξαιρετικά παραγωγικό διάλογο.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου», της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία άνω των 24 ετών