Ο Ακάθιστος Ύμνος στον Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας

Δευτέρα, 19 Απρίλιος 2021 07:31 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ο Ακάθιστος Ύμνος στον Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας

Το απόγευμα της Παρασκευής 16 Απριλίου τελέσθηκε σε κατανυκτικό κλίμα, στον Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας στη Σπάρτη, η ακολουθία του Ακάθιστου Ύμνου προς την Υπεραγία Θεοτόκο χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης Ευσταθίου και με την τήρηση όλων των προβλεπομένων μέτρων προστασίας για τον περιορισμό διασποράς του κορωνοϊού.

Κατακλείοντας την εσπερινή λατρευτική σύναξη, ο σεπτός Ποιμενάρχης αναφέρθηκε στο γεγονός που συνδέθηκε ιστορικά με τον Ακάθιστο Ύμνο. Συγκεκριμένα, το έτος 626 μ.Χ, κι ενώ ο Αυτοκράτορας Ηράκλειος ηγείτο εκστρατείας του βυζαντινού στρατού κατά των Περσών, η Κωνσταντινούπολη πολιορκήθηκε αιφνιδίως από τους Αβάρους. Γνωρίζοντας την απουσία του στρατού, οι Άβαροι απέρριψαν κάθε πρόταση εκεχειρίας. Σε συνεργασία με τους Πέρσες, τη νύχτα της 7ης προς 8η Αυγούστου, ετοιμάζονταν για την τελική επίθεση, ενώ ο Πατριάρχης Σέργιος περιέτρεχε τα τείχη της Πόλης με την εικόνα της Παναγίας της Βλαχερνίτισσας και ενεθάρρυνε τον λιγοστό στρατό και τον λαό στην αντίσταση. Τη νύχτα εκείνη, φοβερός ανεμοστρόβιλος, που αποδόθηκε σε θεϊκή αρωγή, δημιούργησε τρικυμία και κατέστρεψε τον εχθρικό στόλο, ενώ αντεπίθεση των αμυνόμενων προξένησε τεράστιες απώλειες στους Αβάρους και τους Πέρσες, οι οποίοι αναγκάστηκαν να λύσουν την πολιορκία και να αποχωρήσουν άπρακτοι. Την 8η Αυγούστου, η Πόλη είχε σωθεί από τη μεγαλύτερη ως τότε απειλή της ιστορίας της. Ο λαός, θέλοντας να πανηγυρίσει τη σωτηρία του, την οποία απέδιδε σε συνδρομή της Θεοτόκου, συγκεντρώθηκε στο Ναό της Παναγίας των Βλαχερνών. Τότε, κατά την παράδοση, όρθιο το πλήθος έψαλε τον από τότε λεγόμενο «Ακάθιστο Ύμνο» στην Παναγία, αποδίδοντας τα «νικητήρια» και την ευγνωμοσύνη του «τῇ ὑπερμάχῳ στρατηγῷ».

Ο Σεβασμιώτατος καταλήγοντας υπογράμμισε ότι, όπως τότε η Παναγία μας προστάτευσε τον ευσεβή λαό και την Πόλη, έτσι και τώρα, στην κρίσιμη περίοδο που διανύουμε, θα σταθεί στο πλευρό μας για να μας ενδυναμώσει, να μας ενθαρρύνει και να μας παρηγορήσει, αρκεί  κι εμείς από την πλευρά μας να εντείνουμε τις προσευχές μας προς Αυτή λέγοντας χαρακτηριστικά: «Την πάσαν ελπίδα μου εις Σε ανατίθημι Μήτερ του Θεού, φύλαξόν με υπό την σκέπην Σου».

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου», της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία άνω των 24 ετών