Προσφυγή από 48 κοινότητες του Δ. Σπάρτης για τα τιμολόγια ύδρευσης

Το αίτημα των προέδρων στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου

Πέμπτη, 29 Απρίλιος 2021 18:16 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Προσφυγή από 48 κοινότητες του Δ. Σπάρτης για τα τιμολόγια ύδρευσης

Σε κατάθεση προσφυγής στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας & Ιονίου (Τμήμα Διοικητικού Οικονομικού Λακωνίας) προχώρησαν στις 23 Απριλίου 2021 οι πρόεδροι 48 Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου Σπάρτης, που εναντιώνονται στη μεταβολή της τιμολογιακής πολιτικής στην ύδρευση. Ειδικότερα, οι επικεφαλής των κοινοτήτων κατέφυγαν εναντίον «της από 13/4/2021 απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Σπάρτης, με θέμα “Έγκριση ή μη της αριθ. 35/16-3-2021 απόφασης του Δ.Σ. της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Σπάρτης (ΔΕΥΑΣ) με θέμα “Αναπροσαρμογή τιμολογιακής πολιτικής της ΔΕΥΑΣ”».

Στο κείμενο της προσφυγής, οι πρόεδροι των κοινοτήτων ενημερώνουν:

«I. Βάσει της σχετικής 1. ΚΥΑ, άρθρο 9, παρ. 3:

“Η βελτίωση της ανάκτησης κόστους των υπηρεσιών ύδατος επιδιώκεται κατά προτεραιότητα με τη μείωση του κόστους. Στις περιπτώσεις που αυτό δεν είναι εφικτό επιτρέπονται οι περιοδικές αυξήσεις στις μέσες χρεώσεις των υπηρεσιών ύδατος οι οποίες δεν μπορεί να υπερβαίνουν το ποσοστό αύξησης του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) του προηγούμενου έτους. Ο ανωτέρω περιορισμός δεν ισχύει στις περιπτώσεις που το ποσοστό ανάκτησης κόστους είναι μικρότερο τουλάχιστον κατά 10% από το μέσο όρο ανάκτησης κόστους του υδατικού διαμερίσματος. Στην περίπτωση αυτή, η αύξηση δεν μπορεί να υπερβαίνει το διπλάσιο του ποσοστού αύξησης του ΑΕΠ του προηγούμενου έτους”.

Από τον πίνακα “ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ  Δ. Σπάρτης – Συγκεντρωτικό” των σελίδων 91-92 της σχετικής 3.  απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΣ, προκύπτει ότι η  ανάκτηση κόστους των υπηρεσιών ύδατος  δεν επιτυγχάνεται  κατά προτεραιότητα με τη μείωση του κόστους, αλλά με αύξηση των εσόδων : από 2.268.276,70€ (2019) σε 2.734.789,97€ (2021).

Επίσης, από τον πίνακα της σελίδας 35 της σχετικής 3. απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΣ, προκύπτει ότι η μεσοσταθμική αύξηση για τον Δήμο Σπάρτης είναι 18,89%, ενώ από το σχετικό 2. Δελτίο Τύπου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, το οποίο είναι προγενέστερο της σχετικής 3. απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΣ, το ΑΕΠ της χώρας μας κατά το 2020 παρουσίασε μείωση κατά 8,2% σε όρους όγκου και κατά 9,6% σε τρέχουσες τιμές».

Στη συνέχεια, οι πρόεδροι των κοινοτήτων αναφέρουν:

«II. Βάσει της σχετικής 1. ΚΥΑ, άρθρο 9, παρ. 7:
“Στην περίπτωση κατά την οποία, παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην παρούσα απόφαση, δεν εξασφαλίζεται επαρκής ανάκτηση του κόστους, ο πάροχος υπηρεσιών ύδατος υποβάλει στη Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Σχέδιο Εφαρμογής Δράσης στο οποίο εκτίθενται τα μέτρα που απαιτούνται για τη διασφάλιση της επαρκούς ανάκτησης συμπεριλαμβανομένης τυχόν απόκλισης από τις διατάξεις της παραγράφου 3. Το Σχέδιο εγκρίνεται από τον Ειδικό Γραμματέα Υδάτων της ΕΓΥ”.

Στη σχετική 3.  απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΣ, δεν αναφέρεται ότι  υποβλήθηκε εκ μέρους της ΔΕΥΑΣ Σχέδιο Εφαρμογής Δράσης στη Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στο οποίο θα γινόταν έκθεση των μέτρων που απαιτούνται για τη διασφάλιση της επαρκούς ανάκτησης συμπεριλαμβανομένης τυχόν απόκλισης από τις διατάξεις της παραγράφου 3, ούτε έγκριση του Σχεδίου από τον Ειδικό Γραμματέα Υδάτων της ΕΓΥ».

Κατόπιν των παραπάνω, οι προσφεύγοντες αιτούνται: «Την ακύρωση της από 13-4-2021 απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Σπάρτης, με την οποία εγκρίθηκε η υπ’ αρ. 35/16-3-2021 με ΑΔΑ: 66ΕΤΟΡΥΛ-ΨΕ2 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑ Σπάρτης».

Την προσφυγή συνυπογράφουν ή/και στηρίζουν οι πρόεδροι  των παρακάτω 48 Κοινοτήτων του Δήμου Σπάρτης: Αγία Ειρήνη (Βάρσοβα), Άγιοι Ανάργυροι, Άγιος Ιωάννης, Άγιος Κωνσταντίνος, Αγόριανη, Αγριάνοι, Αλευρού, Αμύκλες, Αναβρυτή, Ανώγεια, Άρνα, Βαμβακού, Βαρβίτσα, Βασαράς, Βασιλική, Βορδόνια, Βουτιάνοι, Βρέσθενα, Γεωργίτσι, Γκοριτσά, Γοράνοι, Θεολόγος, Καλλονή, Καλύβια Σοχάς, Καμίνια, Καρυές, Καστόρι, Κεφαλάς, Κλαδάς, Κονιδίτσα, Λευκόχωμα, Λογκανίκος, Λογγάστρα, Μαγούλα, Μυστράς, Ξηροκάμπι, Παλαιοπαναγιά, Παρόρι, Πελλάνα, Περιβόλια, Πλατάνα, Πολοβίτσα, Σελλασία, Σκούρα, Σουστιάνοι, Σπαρτιά, Τραπεζοντή, Τρύπη.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου», της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία άνω των 24 ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti