Παλλακωνική απεργία για τη διαφύλαξη δικαιωμάτων

24ωρη κινητοποίηση σήμερα Πέμπτη - Συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο στη Σπάρτη

Πέμπτη, 06 Μάιος 2021 07:17 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Παλλακωνική απεργία για τη διαφύλαξη δικαιωμάτων

Στην προκήρυξη 24ωρης Παλλακωνικής απεργίας για σήμερα Πέμπτη 6 Μαΐου, έχουν προχωρήσει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο (ΕΚ) Λακωνίας, φορείς, σωματεία και συλλογικότητες του νομού, τιμώντας την Εργατική Πρωτομαγιά, αλλά και διατρανώνοντας την αντίθεσή τους στο εργασιακό νομοσχέδιο. Στις 10:30΄ το πρωί θα πραγματοποιηθεί απεργιακή συγκέντρωση στον προαύλιο χώρο του ΕΚ (Αγ. Νίκωνος 124, Σπάρτη), με την τήρηση των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό.

Στην απεργιακή κινητοποίηση δηλώνουν «παρών», μεταξύ άλλων, η ΑΔΕΔΥ και η ΕΛΜΕ Λακωνίας, η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία, ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Λακωνίας, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπαίδευσης Λακεδαίμονος «Πλήθων», το Σωματείο Οικοδόμων Σπάρτης, ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λακωνίας, η Ομάδα Γυναικών Σπάρτης, ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Μολάων, η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση (ΔΗΠΑΚ) Νοσηλευτικής Μονάδας Σπάρτης, που καλούν τα μέλη τους να λάβουν μέρος στην κινητοποίηση.

ΑΔΕΔΥ Λακωνίας
«Ο φετινός εορτασμός συμπίπτει με μια ιδιαίτερα αρνητική συγκυρία για τους εργαζόμενους της χώρας, καθώς η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί να καταργήσει τα στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες για τα οποία έδωσαν τη ζωή τους οι εξεγερμένοι εργάτες/τριες στο Σικάγο του 1886.

Η Κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για τα εργασιακά που καταθέτει στη Βουλή προβλέπει, μεταξύ άλλων, τα εξής:
• Κατάργηση του οκταώρου και του πενθημέρου με παράλληλη θεσμοθέτηση της δεκάωρης εργασίας.
• Κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων.
• Έλεγχο του Μητρώου μελών και των διαδικασιών τους από το κράτος και τους εργοδότες.
• Παρακώλυση του δικαιώματος της απεργίας.
• Μετατροπή της συνδικαλιστικής δράσης σε ιδιώνυμο αδίκημα…»

«…Η επιθετικότητα και ο  κυνισμός με τον οποίο επιχειρείται η διάλυση της καθημερινότητας και της ζωής των εργαζομένων και η επιστροφή στους σκοτεινούς χρόνους της ακραίας εκμετάλλευσης, δεν θα μείνουν αναπάντητα. Αποτελεί χρέος και συνάμα φόρος τιμής στους νεκρούς του Σικάγο και όλων των εργατικών αγώνων και έμπρακτος εορτασμός της Πρωτομαγιάς».

ΕΛΜΕ
«Ο εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς αποτελεί τιμή στους αγώνες του εργατικού κινήματος για καλύτερες συνθήκες δουλειάς, άμβλυνση των ανισοτήτων και διεύρυνση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Ο φετινός εορτασμός συμπίπτει με μια ιδιαίτερα αρνητική συγκυρία για τους εργαζόμενους της χώρας, καθώς η κυβέρνηση πρόκειται να καταθέσει νομοσχέδιο για τα εργασιακά που προβλέπει καταστρατήγηση θεμελιωδών δικαιωμάτων των εργαζομένων».

ΔΑΣ
Η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία, παράταξη που εκπροσωπείται στο ΔΣ του ΕΚ Λακωνίας, αναφέρει: «Φέτος, 135 χρόνια μετά την αιματοβαμμένη πρωτομαγιά του Σικάγο για το 8ωρο και 101 χρόνια μετά την καθιέρωση με νόμο του 8ωρου στην Ελλάδα, η κυβέρνηση της ΝΔ επιδιώκει να βάλει τα συνδικάτα στο γύψο και να επιβάλλει 10ωρη εργασία, κατακτήσεις που για να κατοχυρωθούν χρειάστηκαν ποτάμια αίματος και σκληρούς αγώνες της τάξης μας. Όλο στο πόδι! Να δώσουμε την δική μας απάντηση στην αντεργατική επίθεση της κυβέρνησης, που βρίσκεται σε εξέλιξη, με στόχο τις ανατροπές του αιώνα…»

«…Φέτος, εν μέσω πανδημίας του κορωνοϊού, σε χιλιάδες ανέρχονται συνολικά οι νεκροί, οι ασθενείς, και οι διασωληνωμένοι εντός και εκτός ΜΕΘ. Καλούμε τους εργαζόμενους να δώσουν τη δική τους απάντηση στην κυβέρνηση, για την εγκληματική της πολιτική που αντιμετωπίζει την υγειά ως εμπόρευμα και οδηγεί σε αύξηση της κερδοφορίας των ιδιωτικών επιχειρήσεων υγείας. Απαιτούμε αγωνιστικά να θωρακίσει το σύστημα υγείας ΑΜΕΣΑ με κάλυψη όλων των αναγκαίων προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, να προχωρήσει σε άμεση και δωρεάν “επίταξη” του ιδιωτικού τομέα της Υγείας και να εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις ώστε τα κρατικά νοσοκομεία να καλύπτουν όλες τις ανάγκες για όλες τις ασθένειες και διαγνωστικές εξετάσεις…»

«…Στις 6 Μάη απεργούμε ενάντια στην προσπάθεια της κυβέρνησης και της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ να μετατρέψουν την Πρωτομαγιά σε “αργία” την Τρίτη μέρα του Πάσχα, ώστε να υπονομευθεί η αγωνιστική ταξική απάντηση στο νομοσχέδιο-έκτρωμα της απλήρωτης 10ωρης δουλειάς και να χάσει το ουσιαστικό ιστορικό της περιεχόμενο…».

«…Απεργούμε και διαδηλώνουμε ενάντια:
- Στην κατάργηση  του 8ώρου
- Στις ατομικές συμβάσεις εργασίας
- Στο άνοιγμα των Κυριακών σε επιπλέον κλάδους
- Στην μεταφορά των εργατικών διαφορών στον ΟΜΕΔ και την ουσιαστική κατάργηση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας
- Στην προσπάθεια περαιτέρω αποδυνάμωσης της απεργίας
- Στις παρεμβάσεις στο συνδικαλιστικό νόμο (ηλεκτρονική ψηφοφορία, ηλεκτρονικά μητρώα στη διάθεση κυβέρνησης και εργοδοτών)…».

 «Πλήθων»
Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπαίδευσης Λακεδαίμονος «Ο Πλήθων» σημειώνει: «Η φετινή Πρωτομαγιά έχει ιδιαίτερη σημασία για τους εργαζόμενους όλου του κόσμου. Τόσο η πανδημία της νόσου Covid-19 όσο και η οικονομική κρίση που ακολουθεί διαμορφώνουν ένα εξαιρετικά δυσοίωνο τοπίο που θέτει σε πραγματικό κίνδυνο τη διασφάλιση των κεκτημένων 135 ετών στον χώρο της εργασίας και του εργατικού-συνδικαλιστικού κινήματος.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ., εκμεταλλευόμενη τη συγκυρία, ετοιμάζεται να καταθέσει Εργασιακό Νομοσχέδιο ραμμένο στους νόμους της εργασιακής ζούγκλας με κατάργηση του 8ωρου και του πενθημέρου εργασίας, με κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, με αύξηση υπερωριών, με γενίκευση της τηλεργασίας, με έλεγχο της συνδικαλιστικής δράσης και του δικαιώματος της απεργίας».

Αγροτοκτηνοτρόφοι Λακωνίας
Σε κοινή ανακοίνωσή τους το ΔΣ του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Λακωνίας και η Διοικούσα Επιτροπή Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Δ. Σπάρτης επισημαίνουν:

«Τιμάμε την Εργατική Πρωτομαγιά, οργανώνοντας την πάλη μας ενάντια στο ξεκλήρισμα, για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας. Να δώσουμε στις 6 του Μάη μαζική απάντηση ενάντια στις αντιλαϊκές - αντιαγροτικές πολιτικές που προωθούνται από Κυβερνήσεις – ΕΕ. Μαζί με τους πραγματικούς συμμάχους μας.

Οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι είμαστε εκμεταλλευόμενοι όπως και οι εργάτες από τα μονοπώλια και τους μεγαλέμπορους. Παίρνουμε την ζωή στα χέρια μας! Με οργάνωση και συντονισμό θα διεκδικήσουμε τα δίκαια αιτήματά μας. Τα αιτήματα της επιβίωσής μας!

Απαιτούμε εδώ και τώρα:
• Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, που να αποζημιώνει στο 100% την πραγματική ζημιά στην παραγωγή, στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο από καιρικά φαινόμενα, νόσους, άγρια ζώα.
• Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος.
• Μείωση του κόστους παραγωγής (αφορολόγητο πετρέλαιο)
• Κατώτερες εγγυημένες τιμές στα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης για τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους. Φτηνά και ποιοτικά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες, ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχανιών».

Ομάδα Γυναικών Σπάρτης
  «…Δεν ανεχόμαστε ένα χρόνο μετά την πανδημία να πεθαίνουν άνθρωποι γιατί δεν έχει εξασφαλιστεί ο εξοπλισμός, το μόνιμο προσωπικό και οι αναγκαίες κλίνες ΜΕΘ, ενώ έχουν μετατραπεί τα νοσοκομεία σε “μιας νόσου” και χιλιάδες ασθενείς δεν μπορούν να χειρουργηθούν ή να νοσηλευθούν, ενώ οι κλινικάρχες αβγατίζουν τα κέρδη τους.

Δεν μπορούμε να ζούμε με το άγχος των πρωτοκόλλων λάστιχο στους χώρους δουλειάς, της “αυτοδιάγνωσης” και να χρυσοπληρώνουμε για τις προληπτικές, διαγνωστικές εξετάσεις.
Δεν δεχόμαστε να εξαρτάται η ζωή μας από τα παζάρια και τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ φαρμακευτικών εταιρειών στους οποίους είναι άμεσα μπλεγμένη η ΕΕ και η κυβέρνηση.

Αυτός είναι ο βαρύς λογαριασμός που μας φορτώνουν ΕΕ και κυβερνήσεις για να εξασφαλίσουν τα κέρδη τους οι επιχειρηματικοί κολοσσοί!

Εμείς πληρώνουμε ακριβά την οικονομική κρίση με τις ζωές μας, με τους νεκρούς μας, με τη διάλυση των δικαιωμάτων και του εισοδήματος μας. ΩΣ ΕΔΩ! Δε θα τους αφήσουμε!...»

«…Πίσω από τα καλυμμένα στόματα τη φετινή Πρωτομαγιά μαχητικά παλεύουμε έτσι ώστε η ανάπτυξη της γνώσης και της επιστήμης να γίνουν εργαλεία απελευθέρωσης των εργαζομένων και μείωσης τους σταθερού ημερήσιου χρόνου και όχι αλυσίδες για τη διεύρυνση της σύγχρονης σκλαβιάς και την ένταση της εκμετάλλευση».

Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Μολάων
«…Ο φετινός εορτασμός συμπίπτει με μια ιδιαίτερα αρνητική συγκυρία για τους εργαζόμενους της χώρας, καθώς η τωρινή κυβέρνηση επιχειρεί να καταργήσει τα στοιχειώδη εναπομείναντα εργασιακά δικαιώματα και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες. Με το νέο νομοσχέδιο για τα εργασιακά προωθεί ύπουλα:
• Κατάργηση  του  οκταώρου  και  του  πενθημέρου  με παράλληλη θεσμοθέτηση της δεκάωρης εργασίας και των απλήρωτων υπερωριών.
• Κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων.
• Φακέλωμα των συλλόγων και των σωματείων με έλεγχο του Μητρώου μελών και των διαδικασιών τους από το κράτος και τους εργοδότες.
• Παρακώλυση του δικαιώματος της απεργίας.
• Μετατροπή της συνδικαλιστικής δράσης σε ιδιώνυμο αδίκημα…»
«…Διεκδικούμε:
> Μαζικές προσλήψεις μόνιμου ιατρονοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού.
Να καλυφθούν οι 30.000 τα κενές θέσεις όλων των κλάδων σε Νοσοκομεία - Κ.Υ -Πρόνοια. Να σταματήσουν οι μετακινήσεις από τμήμα σε τμήμα και οι βάρδιες ετοιμότητας λόγω έλλειψης προσωπικού.
> Ένταξη όλου του υγειονομικού προσωπικού στα Βαρέα και Ανθυγιεινά και
χορήγηση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας.
> Μονιμοποίηση όλων των Επικουρικών και εργαζομένων άλλων σχέσεων
εργασίας σε όλα τα Νοσοκομεία, οι οποίοι ούτως ή άλλως καλύπτουν πάγιες ανάγκες του Ε. Σ.Υ.
> Ανασυγκρότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Άμεση ανάπτυξη εμβολιαστικών κέντρων ανεξάρτητων από τα νοσοκομεία.
> Άμεση ανάπτυξη 3.500 κλινών ΜΕΘ - ΜΑΦ - ΜΕΘ Νεογνών πανελλαδικά που είναι αναγκαίες και σε καιρό μη πανδημίας, σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ.
> Επίταξη και όχι ενοικίαση ιδιωτικών ΜΕΘ και κλινικών, για να καλυφθούν οι
άμεσες και έκτακτες ανάγκες της πανδημίας.
> ΟΧΙ στη μετατροπή του Ε.Σ.Υ, αποκλειστικά σε σύστημα αντιμετώπισης του
COVID-19. Δικαίωμα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, στα χειρουργεία και την ένταξη στις ΜΕΘ έχουν όλοι, ανεξαρτήτως ηλικίας.
> ΟΧΙ στους μειωμένους προϋπολογισμούς και στην υποβάθμιση του συστήματος Υγείας. Αύξηση του βασικού προϋπολογισμού για την Υγεία και τα Νοσοκομεία σύμφωνα με τις ανάγκες τους σε έμψυχο και τεχνικό υλικό. Να μην εξαρτώνται τα νοσοκομεία από δωρεές και ΕΣΠΑ για να καλύψουν τις ανάγκες τους».

ΔΗΠΑΚ
Η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Νοσηλευτικής Μονάδας Σπάρτης, δια του Αλέξανδρου Βουνάση, τονίζει: «Ένας χρόνος πανδημίας. Ένας χρόνος εγκληματικής κυβερνητικής αδιαφορίας με εκατόμβες νεκρών. Αποκορύφωση του κυβερνητικού κυνισμού αποτελεί η δρομολόγηση του επικειμένου εκτρωματικού νομοσχεδίου με τις «ανατροπές του αιώνα» στα εργασιακά θέματα...»
«…ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ
• Άμεση απόσυρση του κατάπτυστου εκτρωματικού νομοσχεδίου για τα εργασιακά.
• Σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας: 5ήμερο, 7ωρο, 35ωρο.
• Συλλογικές συμβάσεις εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς και κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων.
• Κατοχύρωση της ανεμπόδιστης δράσης των συνδικάτων και του δικαιώματος της απεργίας.
• Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων του Ε.Σ.Υ. Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
• Καθολική επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας και ένταξη του χωρίς αποζημίωση σε κεντρικό κρατικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
• Εξασφάλιση όλων των ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων για τον μαζικό και έγκαιρο εμβολιασμό όλου του λαού.
• Ένταξη στα ΒΑΕ όλων ανεξαιρέτως των υγειονομικών. Χορήγηση επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας σε όλους τους υγειονομικούς. Ορισμός της νόσησης από CoViD19 ως επαγγελματικής νόσου.
 • Μαζικούς δωρεάν ελέγχους σε όλο τον πληθυσμό με ευθύνη του κράτους».

Δημοτική Ενωτική Κίνηση Σπάρτης
Η παράταξη «Δημοτική Ενωτική Κίνηση Σπάρτης» του Δημοτικού Συμβουλίου Σπάρτης, με επικεφαλής τον Ευ. Βαλιώτη, αναφέρει πως «στηρίζει τους δίκαιους αγώνες των εργαζομένων για την υπεράσπιση των δημοκρατικών και συνταγματικών τους κατακτήσεων...».
  «…Η Δημοτική ενωτική κίνηση κατέθεσε την περασμένη εβδομάδα  στο Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης, ψήφισμα καταδίκης των επερχόμενων αντεργατικών μέτρων από την κυβέρνηση, όπως:
• Κατάργηση του οκταώρου και του πενθημέρου με παράλληλη θεσμοθέτηση της δεκάωρης εργασίας.
• Κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων.
• Έλεγχο του Μητρώου μελών και των διαδικασιών των συνδικαλιστικών οργανώσεων από το κράτος και τους εργοδότες.
• Κατάργηση υπερωριών.
• Παρακώλυση του δικαιώματος της απεργίας.

Με λύπη μας όμως δεν στηρίχτηκε από τους επικεφαλής της Δημοτικής Αρχής και της Μείζονος αντιπολίτευσης. Εμείς θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων και τους αγώνες τους.

Ζήτω η εργατική πρωτομαγιά. Τιμή και δόξα στους νεκρούς των εργατικών αγώνων».

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου», της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία άνω των 24 ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Spartaland