Στοχευμένα μέτρα για ανάκαμψη της πυρόπληκτης Μάνης

Τα αιτήματα που θέτουν φορείς στην κεντρική διοίκηση - Οικονομική ενίσχυση από Κεντρικό και λακωνικό Επιμελητήριο

Τρίτη, 31 Αύγουστος 2021 07:26 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Στοχευμένα μέτρα για ανάκαμψη της πυρόπληκτης Μάνης

Η στήριξη που θα παράσχει η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων και το Επιμελητήριο Λακωνίας σε επιχειρήσεις και αγρότες της Μάνης, που επλήγησαν από τις τελευταίες καταστροφικές πυρκαγιές, αποτέλεσαν το θέμα σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 28/8 στην έδρα του Επιμελητηρίου Λακωνίας στο Γύθειο. Ακόμα, τέθηκαν επί τάπητος οι προτάσεις προς την Πολιτεία για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν ειδικά για τις επιχειρήσεις των πυρόπληκτων περιοχών και γενικά για το επιχειρείν της χώρας. Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) Γιάννη Χατζηθεοδοσίου και ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών κι Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) Γεώργιος Καββαθάς.

Στην εισήγησή του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λακωνίας Ιωάννης Παναρίτης, αφού συνεχάρη τον κ. Χατζηθεοδοσίου για την εκλογή του, σημείωσε πως η επίσκεψη του επικεφαλής της ΚΕΕΕ στις πυρόπληκτες περιοχές αποφασίστηκε, προκειμένου να ενημερωθεί για τις καταστροφές και να οριοθετηθεί η άμεση στήριξη της Ένωσης και του Επιμελητηρίου Λακωνίας. Εστιάζοντας στην επόμενη ημέρα, ο κ. Παναρίτης τόνισε την ανάγκη λήψης «στοχευμένων κι όχι οριζόντιων μέτρων εκ μέρους της Πολιτείας», ώστε να επιτευχθεί η άμεση παροχή βοήθειας στους πυρόπληκτους.

«Η απώλεια εισοδήματος των αγροτών θα επηρεάσει και τις επιχειρήσεις της περιοχής, κατά συνέπεια θα πρέπει να δοθεί στο νέο ΕΣΠΑ και στα προγράμματα που θα εκπονηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψη επιπλέον πριμοδότηση 5-10% στις επιχειρήσεις των πυρόπληκτων περιοχών», επεσήμανε ο Ι. Παναρίτης. Ανακοίνωσε δε την έμπρακτη στήριξη του Επιμελητηρίου Λακωνίας με οικονομική ενίσχυση ύψους 10.000 ευρώ προς τον πυρόπληκτο πρωτογενή και δευτερογενή τομέα του νομού Λακωνίας.

Ακολούθως, ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ Ι. Χατζηθεοδοσίου, αφού ευχαρίστησε τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Λακωνίας για τη φιλοξενία, γνωστοποίησε ότι η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων θα σταθεί έμπρακτα στο πλευρό των πληγέντων, ενισχύοντας οικονομικά τις πυρόπληκτες περιοχές του νομού με το ποσό των 10.000 ευρώ και τη μεταφορά όλων των αιτημάτων που έχουν προκύψει στους αρμόδιους φορείς για την άμεση διευθέτησή τους. Μεταξύ των προτάσεων που κατέθεσε ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ για την στήριξη των πυρόπληκτων επιχειρήσεων, πλέον της οικονομικής ενίσχυσης, είναι η διαγραφή μέρους των οφειλών των πληγέντων, η επιδότηση διατήρησης θέσεων εργασίας για τις υφιστάμενες και νέες επιχειρήσεις που βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές και η μηδενική επιστροφή Επιστρεπτέας Προκαταβολής.

Στη συνέχεια, παίρνοντας τον λόγο ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γ. Καββαθάς, τόνισε την ανάγκη συνεργασίας όλων για την αντιμετώπιση της δύσκολης κατάστασης, καθώς και την αναγκαιότητα αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος με σκοπό την ουσιαστική εξυπηρέτηση των πληγέντων.

Στη σύσκεψη πραγματοποίησαν τοποθέτηση και οι βουλευτές Λακωνίας Αθανάσιος Δαβάκης, Νεοκλής Κρητικός και Σταύρος Αραχωβίτης, ο αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Θεόδωρος Βερούτης, ο πρόεδρος του 11ου Παραρτήματος ΝΑ Πελοποννήσου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Παναγιώτης Κρητικός, ο οικονομικός επόπτης της ΚΕΕΕ Ιωάννης  Βουτσινάς, μέλη της ΔΕ του Επιμελητηρίου Λακωνίας και ο πρόεδρος της ΟΕΒΕ Λακωνίας Σωτήρης Ροϊνός. Όλοι επισήμαναν πως η Πολιτεία και οι φορείς οφείλουν να επιταχύνουν την εφαρμογή των μέτρων ενίσχυσης των πληγέντων, όσο και την επίσπευση στην κατασκευή έργων που θα βοηθήσουν την ανασυγκρότηση του νομού.

Ο Στ. Αραχωβίτης υπογράμμισε πως «η ανάγκη ουσιαστικής στήριξης των πολλαπλά πληγέντων αγροτών και επιχειρηματιών της Μάνης τόσο από την πανδημία όσο και από τις πρόσφατες φωτιές είναι το ζητούμενο. Η λογική των αναστολών πληρωμών σε επιταγές, ασφαλιστικά ταμεία και εφορία δεν βοηθά σε μια τέτοιας έκτασης κρίση. Η συσσώρευση των υποχρεώσεων διογκώνει το ιδιωτικό χρέος το οποίο ήδη έχει φτάσει σε δυσθεώρητα επίπεδα. Η διαγραφή υποχρεώσεων που δημιουργήθηκαν μέσα σε αυτές τις συνθήκες, το τεράστιο κόστος παραγωγής από το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη και το πετρέλαιο, η τραπεζική ρευστότητα με κρατικές εγγυήσεις, η άμεση αναστολή πλειστηριασμών, η διασφάλιση εισοδήματος έκτακτης ανάγκης και η 100% διατήρηση του τεκμαρτού αγροτικού εισοδήματος για τους πληγέντες στα επόμενα τουλάχιστον 5 χρόνια ήταν τα βασικά σημεία που έθεσα».

Τέλος, ο Στ. Αραχωβίτης συνεχάρη το Επιμελητήριο Λακωνίας και την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας για την πρωτοβουλία οικονομικής στήριξης την πληγέντων. «Στεκόμαστε στο πλευρό των αγροτών, των επιχειρήσεων και των εργαζομένων για να σταθούν στα πόδια τους και την επανεκκίνηση της οικονομίας», σημείωσε ο βουλευτής.

Κατά το κλείσιμο της σύσκεψης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λακωνίας, αφού ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους, ζήτησε τη μεταφορά των θεμάτων που έχουν προκύψει στους αρμόδιους φορείς και την Πολιτεία, όπως και την άμεση ανταπόκρισή της,  ώστε να επιτευχθεί η ταχύτερη επανεκκίνηση της τοπικής οικονομίας.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν αναλυτικά:
Από το Επιμελητήριο Λακωνίας ο πρόεδρος Ιωάννης Παναρίτης με τη ΔΕ του Επιμελητηρίου Λακωνίας ήτοι: ο α' αντιπρόεδρος  Ηλίας Αθανασιάδης, ο β' αντιπρόεδρος Κυριάκος Αλεξανδρόπουλος, ο γεν. γραμματέας Σπυρίδων Μουρκόγιαννης, ο οικ. επόπτης Σωτήριος Ηλιόπουλος και ο υπ. συμβ. Υποστήριξης Επιχειρήσεων - πρόεδρος Τμ. Εξαγωγικού Πέτρος Μπλέτας. Ακόμα: Οι βουλευτές Λακωνίας Αθανάσιος Δαβάκης, Νεοκλής Κρητικός και Σταύρος Αραχωβίτης, ο αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Θεόδωρος Βερούτης, ο δήμαρχος Αν. Μάνης Πέτρος Ανδρεάκος και ο δήμαρχος Σπάρτης Πέτρος Δούκας. Επιπλέον: Ο πρόεδρος του 11ου Παραρτήματος ΝΑ Πελοποννήσου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Παναγιώτης Κρητικός, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Λακωνίας (ΟΕΒΕ) Σωτήρης Ροϊνός, ο οικ. επόπτης της ΚΕΕΕ Ιωάννης Βουτσινάς και ο γεν. γραμματέας της ΓΣΕΒΕΕ Αθανάσιος Νικολόπουλος.

Επαφές της ΓΣΕΒΕΕ
στην Πελοπόννησο
Περιοδεία στις πυρόπληκτες περιοχές της Πελοποννήσου πραγματοποίησε  στο διάστημα από 27 έως και 29 Αυγούστου αντιπροσωπεία  της Γενικής Συνομοσπονδίας  Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), αποτελούμενη από τον πρόεδρο Γιώργο Καββαθά, τον γενικό γραμματέα Αθανάσιο  Νικολόπουλο και το επιστημονικό στέλεχος του ΙΜΕ/ΓΣΕΒΕΕ Αντ. Αγγελάκη.

Στόχος της επίσκεψης ήταν η συνάντηση με τοπικούς εκπροσώπους της επιχειρηματικής κοινότητας για την ανάδειξη και καταγραφή των προβλημάτων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων των περιοχών  αυτών, καθώς και των ζημιών και ταυτόχρονα η ενημέρωση σχετικά με  την  υποστήριξη που μπορεί να παράσχει η ΓΣΕΒΕΕ στους πληγέντες.

Στην περιοδεία η οποία έγινε από κοινού με την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΒΕΕ επισκέφτηκαν την Ηλεία, την Αρκαδία, τη Μεσσηνία και τη Λακωνία και είχαν επαφές με  εκπροσώπους των τοπικών Επιμελητηρίων, Επαγγελματικών Ομοσπονδιών, αλλά και φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και βουλευτές των περιοχών αυτών. Κομβικό ρόλο στην ατζέντα των συζητήσεων  που πραγματοποιήθηκαν είχαν οι επιπτώσεις  από τις καταστροφικές πυρκαγιές και τα πολλαπλά προβλήματα που δημιουργήθηκαν και απαιτούν άμεσες παρεμβάσεις από την Πολιτεία για την αντιμετώπιση τους. Παράλληλα, επισημάνθηκε η ανάγκη υλοποίησης οριζόντων μέτρων ανακούφισης  και στήριξης των περιοχών και των επιχειρήσεων που επλήγησαν με έμφαση στην ανάγκη άμεσης εκπόνησης και υλοποίησης ενός ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος για τις πληγείσες περιοχές.

Η αντιπροσωπεία της ΓΣΕΒΕΕ υπογράμμισε, κατά την παρουσία της στις πληγείσες περιοχές, ότι θα σταθεί δίπλα στις επιχειρήσεις με κάθε πρόσφορο και δυνατό τρόπο προσφέροντας ενημέρωση και υποστήριξη  για να αντιμετωπιστούν όλες οι άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις από  τις πρόσφατες καταστροφές.

Σημειώνεται πως ο πρόεδρος Γ. Καββαθάς και ο γεν. γραμματέας της ΓΣΕΒΕΕ Αθ. Νικολόπουλος είχαν συνάντηση και με την ΟΕΒΕ Λακωνίας, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν εκτενώς τα προβλήματα  που απασχολούν τους επαγγελματίες της περιοχής και πρωτοβουλίες που θα αναπτυχθούν για την επίλυση τους.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 25 ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti