Σε αναστολή τέθηκαν υγειονομικοί στα Νοσοκομεία Σπάρτης και Μολάων

Συνολικά 49 άτομα σε αργία μετά την επιβολή υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού  - Τι δήλωσε στον «Λακωνικό Τύπο» η διοικήτρια του ΓΝ Λακωνίας Εύη Παπαγεωργίου

Τετάρτη, 01 Σεπτέμβριος 2021 16:31 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Σε αναστολή τέθηκαν υγειονομικοί στα Νοσοκομεία Σπάρτης και Μολάων

Σε αναστολή καθηκόντων, άνευ αποδοχών, τέθηκαν από σήμερα Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου δεκάδες υγειονομικοί υπάλληλοι των Νοσοκομείων Σπάρτης και Μολάων, μετά την εφαρμογή του ειδικού διοικητικού μέτρου για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στους επαγγελματίες υγείας σε δημόσιες, ιδιωτικές και δημοτικές μονάδες «για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας».

Συγκεκριμένα, στη Νοσηλευτική Μονάδα Σπάρτης, εκτός υπηρεσίας οδηγήθηκαν συνολικά 38 άτομα που δεν αποδέχθηκαν να υποβληθούν στη διαδικασία. Πρόκειται για 24 νοσηλευτές  από τη Νοσηλευτική Υπηρεσία, 9 γιατρούς από την Ιατρική Υπηρεσία (3 αναισθησιολόγοι, 2 καρδιολόγοι, 1 γυναικολόγος, 1 μικροβιολόγος, 1 παιδίατρος, 1 ψυχίατρος) και 5 άτομα λοιπό προσωπικό.

Αντίστοιχα, στη Νοσηλευτική Μονάδα Μολάων, σε αναστολή καθηκόντων περιήλθαν συνολικά 11 άτομα.

Όπως ανέφερε στον «Λακωνικό Τύπο» η διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Λακωνίας, κ. Εύη Παπαγεωργίου, «ακολουθήθηκαν οι εντολές της Πολιτείας και το μέτρο που θεσπίστηκε για αναστολή καθηκόντων στους ανεμβολίαστους υπαλλήλους». Σημειώνεται πως η απόφαση για αναστολή καθηκόντων ισχύει έως 31 Οκτωβρίου 2021, οπότε και θα γίνει επαναξιολόγηση του άρθρου 206 του Νόμου 4820/2021. Στο διάστημα αυτό, όσοι έχουν τεθεί σε αργία, έχουν δικαίωμα να επιστρέψουν στις θέσεις τους, εφόσον λάβουν την πρώτη (για σκευάσματα δύο δόσεων) ή τη μοναδική δόση του εμβολίου.

Μετά την παραπάνω εξέλιξη, που έφερε δεκάδες στελέχη εκτός απασχόλησης, εκφράζονται ερωτήματα και ανησυχίες αναφορικά με την ομαλή απόδοση του μηχανισμού των νοσοκομείων της Λακωνίας κατά το προσεχές διάστημα. Ωστόσο, η Εύη Παπαγεωργίου ξεκαθάρισε πως «έχουμε λάβει μέριμνα για την εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία των μονάδων μας και την αποτελεσματική διαχείριση των αναγκών των συμπολιτών μας. Τα κενά που προκύπτουν θα καλυφθούν με εσωτερική ανακατανομή και νέες συνεργασίες», ισχυρίστηκε η επικεφαλής του Γενικού Νοσοκομείου Λακωνίας.

Τι προβλέπει ο νόμος για την υποχρεωτικότητα
Για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, εμβολιάζεται υποχρεωτικά κατά της Covid-19 όλο το προσωπικό των ιδιωτικών, δημόσιων και δημοτικών μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων και φροντίδας ατόμων με αναπηρία (ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και υποστηρικτικό προσωπικό). Το προσωπικό πρέπει να έχει λάβει την πρώτη ή τη μοναδική δόση έως τις 16 Αυγούστου 2021, η δε ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο. Επίσης, όλο το προσωπικό σε ιδιωτικές, δημόσιες και δημοτικές δομές υγείας (διαγνωστικά κέντρα, κέντρα αποκατάστασης, κλινικές, νοσοκομεία, δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, μονάδες νοσηλείας, Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας και Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας). Το υπόχρεο προσωπικό πρέπει να έχει λάβει την πρώτη ή τη μοναδική δόση έως την 1η Σεπτεμβρίου 2021, η δε ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο.

Εξαιρούνται όσοι έχουν νοσήσει από Covid-19 και για διάστημα έξι μηνών από τη νόσηση και όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου. Η αίτηση εξαίρεσης από τον εμβολιασμό εξετάζεται από ειδική επιτροπή ανά υγειονομική περιφέρεια.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 25 ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Κυρ
Το κλίκ της ημέρας
του Κυρ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti