Πέθανε ο διεθνολόγος - καθηγητής Δημήτρης Κιτσίκης

Στα Πικουλιάνικα η ταφή του

Τετάρτη, 01 Σεπτέμβριος 2021 17:01 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Πέθανε ο διεθνολόγος - καθηγητής Δημήτρης Κιτσίκης

Την τελευταία του πνοή άφησε το πρωί του Σαββάτου 28 Αυγούστου ο διεθνολογος καθηγητής Πανεπιστημίου της Οττάβας και μέλος της Καναδικής Ακαδημίας, Δημήτρης Κιτσίκης, βυθίζοντας στη θλίψη την οικογένεια, τους φίλους και τους συνεργάτες του. 

Ο Δημήτρης Κατσίκης νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Elisabeth Bruyère στην Οττάβα του Καναδά για αρκετές ημέρες δίνοντας μάχη με ασθένεια που τον ταλαιπωρούσε τους τελευταίους μήνες.

Η κηδεία του τελέστηκε στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Οττάβα, ενώ έπειτα από δική του επιθυμία, η σορός του θα μεταφερθεί στα Πικουλιάνικα του Δήμου Σπάρτης ώστε να ταφεί εκεί.

Ο Δημήτρης Κιτσίκης (γενν. στην Αθήνα, 2 Ιουνίου 1935) ηταν Έλληνας ιστορικός, τουρκολόγος και διεθνολόγος καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οττάβας στον Καναδά από το 1970, μέλος της Καναδικής Ακαδημίας (Royal Society of Canada) από το 1999, με δημοσιευμένη (το 1963) διδακτορική διατριβή του 1962 από τη Σορβόννη των Παρισίων.

Από την παιδική του ηλικία, ο Δημήτρης Κιτσίκης είχε μια ιδέα συμφιλίωσης όχι μόνον τους Έλληνες με τους Τούρκους αλλά και να τους ενώσει σε μία ελληνοτουρκική συνομοσπονδία και να επανιδρύσει με τον τρόπο αυτό, υπό σύγχρονη μορφή, την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ως ορθόδοξος Χριστιανός, μελέτησε την τουρκική θρησκεία του Μπεκτασισμού-Αλεβισμού και επιδίωξε να στήσει γέφυρα με την Ορθοδοξία, για να σχηματιστεί μία βάση μελλοντικής ενώσεως Αγκύρας και Αθηνών. Ο Κιτσίκης πιστεύει στη δυνατότητα συνεργασίας διαφόρων θρησκειών, όπως τα μιλλέτια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, και γι’ αυτό συνεργάστηκε στενά με τους Σιΐτες του Ιράν, τους Εβραίους του Ισραήλ  και τους βαϊσνάβους Ινδουϊστές της Ινδίας  ενώ πάντοτε συμπαθούσε το κίνημα των Παλαιοημερολογιτών.

Από το 1970, δίδαξε στα πανεπιστήμια της Δύσης την ιστορία της Κίνας και της Τουρκίας, πολιτικές ιδεολογίες και γεωπολιτική. Τά βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και έχουν δημοσιευτεί για το πρόσωπό του και το έργο του άρθρα στα κινεζικά, στα τουρκικά, στις βαλκανικές γλώσσες, τα γερμανικά, τα γαλλικά, τα αγγλικά, τα ισπανικά, τα πορτογαλικά καί τα ρωσικά.

Δίδαξε επίσης στα πανεπιστήμια του Μπογάζιτσι (Boğaziçi) στην Κωνσταντινούπολη, του Μπιλκέντ στην Άγκυρα και Γκεντίζ στην Σμύρνη, όπου έγινε ένας από τους στενοτέρους φίλους και "πνευματικός πατέρας" του προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας, τον Τουργκούτ Οζάλ. Στην Ελλάδα, υπήρξε εντεταλμένος ερευνών στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών και δίδαξε στο Κολλέγιο Deree, στην Αθήνα.

Ως δημόσιο πρόσωπο στην Ελλάδα, υπήρξε στενός φίλος και σύμβουλος του Κωνσταντίνου Καραμανλή του πρεσβυτέρου, στις δεκαετίες του 1960 και του 1970.  

Επίσης, ο Δημήτρης Κιτσίκης ο νεότερος, τιμήθηκε το 2008, με την ίδρυση και χρηματοδότηση από τον δήμο Ζωγράφου, Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου και Βιβλιοθήκης "Ίδρυμα Δημήτρη Κιτσίκη".

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Κυρ
Το κλίκ της ημέρας
του Κυρ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti