Δεκαπέντε χρόνια χωρίς τον Ανδρέα Χιώτη

Στις 20/9/2006 «έφυγε» ο αείμνηστος δημοσιογράφος

Δευτέρα, 20 Σεπτέμβριος 2021 08:47 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Δεκαπέντε χρόνια χωρίς τον Ανδρέα Χιώτη

Ορόσημο η σημερινή μέρα για την οικογένεια του «Λακωνικού Τύπου» καθώς συμπληρώνονται δεκαπέντε χρόνια από τη μέρα που «στέρεψε» το μελάνι μιας μεγάλης δημοσιογραφικής πένας. 

Το μεσημέρι της  20ης Σεπτεμβρίου 2006, ανήμερα της εορτής του Αγίου Ευσταθίου, φεύγει από τη ζωή σε ηλικία 74 ετών, ο άνθρωπος που άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά του στην κοινωνική, πολιτική, αθλητική και πολιτιστική ζωή της Σπάρτης αλλά και ολόκληρου του νομού, ο Ανδρέας Χ. Χιώτης. 

«Με έντονη θλίψη» - όπως σημειώνει ο «ΛΤ» της 26ης Σεπτεμβρίου, «εκατοντάδες άνθρωποι, ανάμεσά τους και πολλοί επίσημοι, αποχαιρέτησαν το μεσημέρι της Παρασκευής 22/9/06 τον δημοσιογράφο Ανδρέα Χιώτη».

«Ο Ανδρέας Χιώτης δεν θα πεθάνει ποτέ γιατί έχει ψυχή αθάνατη που πάσχιζε να την στολίζει με την αρετή και γιατί θα μείνει στη θύμησή μας, η έντονη, η εναργής και πολλαπλώς ωφέλιμη διάβασή του» τόνιζε μετά το πέρας της νεκρώσιμης ακολουθίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος.

«Όσοι σε γνώρισαν και όσοι σε διάβασαν, θαύμασαν και εκτίμησαν αυτά που έδωσες στον τόπο μας, αυτά που έδωσες σε όλη την Ελλάδα αλλά και στους πατριώτες μας που ζούνε μακριά», έγραφε η αείμνηστη Σπαρτιάτισσα Αννίτα Λούβη

Ποιος ήταν
ο Ανδρέας Χιώτης

Ο Ανδρέας Χιώτης γεννήθηκε το 1932 στο Θεολόγο και σε νεαρή ηλικία εγκαταστάθηκε στη Σπάρτη. Τελείωσε το Γυμνάσιο Σπάρτης και πέρασε από τους πρώτους στο Πάντειο  Πανεπιστήμιο, αλλά για οικογενειακούς λόγους δεν συνέχισε τις σπουδές του.
  Υπηρέτησε το λειτούργημα του δημοσιογράφου πάνω από πενήντα χρόνια από τις παρακάτω θέσεις:
- Συντάκτης στα «Σπαρτιατικά Νέα», αργότερα αρχισυντάκτης και μετέπειτα διευθυντής της
- Μέχρι το 1993 εξέδιδε την εφημερίδα «Λακωνικός Κήρυξ».
- Το 1996 ίδρυσε την εφημερίδα «Λακωνικός Τύπος» και υπήρξε μέχρι το θάνατό του  διευθυντής της.
- Από το 1993 και για δέκα χρόνια ήταν ιδιοκτήτης του Ραδιοφωνικού Σταθμού «Λακωνία FΜ».
- Από το 1995 έως το 2005 παρουσίαζε την εκπομπή «Ο Παλμός της Λακωνίας» στον «Ελλάδα TV».
- Ήταν ανταποκριτής της ΕΡΑ Πελοποννήσου
  Ο Ανδρέας Χιώτης υπηρέτησε το νομό Λακωνίας από σημαντικές θέσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του Συνδικαλισμού, του Αθλητισμού και του Πολιτισμού.
- Διετέλεσε δημοτικός σύμβουλος Σπάρτης για είκοσι χρόνια, εκ των οποίων τα τρία ως αντιδήμαρχος (1984-1986).
- Το 1994 εκλέχτηκε νομαρχιακός σύμβουλος Λακωνίας και υπήρξε ο πρώτος αιρετός πρόεδρος Νομαρχιακού Συμβουλίου (1994-1996).
- Ήταν πρόεδρος για 23 χρόνια του Εργατικού Κέντρου Λακωνίας.
- Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων, που την εκπροσώπησε σε διεθνή συνέδρια.
- Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος
- Πρόεδρος της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Λακωνίας.
- Διετέλεσε πρόεδρος του Σπαρτιατικού Γυμναστικού Συλλόγου από το 1961 έως το 1972 και από το 1984 έως το 2006
- Ως ιδρυτής και πρόεδρος της Ιστορικής Λαογραφικής Εταιρείας Λακωνίας, έδωσε νέα πνοή στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου.
- Ήταν μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της Αστικής Εταιρείας μη κερδοσκοπικού σκοπού «Φίλοι της Ελευθέρας Σχολής Φιλοσοφίας – Ο Πλήθων Ι.Ν. Θεοδωρακόπουλος
- Τα τελευταία τέσσερα χρόνια της ζωής του είχε οριστεί από τον αείμνηστο δήμαρχο Σπάρτης, Σαράντο Αντωνάκο, πρόεδρος της Δημοτικής Μουσικής.

Στην προσωπική του ζωή, με συνοδοιπόρο τη σύζυγό του, καθηγήτρια Οικιακής Οικονομίας, Μαρία Τσαπέκη, δημιούργησαν μια άριστη οικογένεια. Εκτός από τη σύντροφό του, άφησε πίσω του δύο κόρες, την Ειρήνη (Ρένα), δικηγόρο και τη Χριστιάνα, σημερινή εκδότρια και διευθύντρια του “ΛΤ”.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Κυρ
Το κλίκ της ημέρας
του Κυρ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti