ΚΚΕ και ΠΕΑΕΑ–ΔΣΕ τίμησαν τη μνήμη των θυμάτων του Μονοδενδρίου (ΦΩΤΟ)

Τρίτη, 30 Νοέμβριος 2021 16:51 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
ΚΚΕ και ΠΕΑΕΑ–ΔΣΕ τίμησαν τη μνήμη των θυμάτων του Μονοδενδρίου (ΦΩΤΟ)

Εκδήλωση για τους «118 αγωνιστές του ΕΑΜ» που εκτελέστηκαν από τους ναζί στο Μονοδέντρι και στην Κοκκινόλουτσα διοργάνωσε την Κυριακή 28/11 η ΤΕ Λακωνίας του ΚΚΕ και το Παράρτημα Λακωνίας της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ, παρουσία συγγενών των θυμάτων. Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές, «ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε η παρουσία του αντάρτη του ΕΛΑΣ Δημήτρη Σολομού από το Ξηροκάμπι, ο οποίος παρά τα 104 χρόνια του ήρθε να “τιμήσει τους συντρόφους του” για τους οποίους “είναι περήφανος” όπως ανέφερε ενώ κατέθεσε στεφάνι στη μνήμη τους».

Ο πρόεδρος του παραρτήματος Λακωνίας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, Δήμος Λεβεντάκης, τόνισε στην ομιλία του ανάμεσα στα άλλα ότι «στις 23 Οκτώβρη 1943, οι Γερμανοί κατακτητές, με κουκουλοφόρους συνεργάτες τους γνωστούς στη Σπάρτη ως ομάδες Βρεττάκου που υπέδειξαν τα σπίτια των πατριωτών, χτύπησαν τις πόρτες της Σπάρτης και συνέλαβαν επιστήμονες, επαγγελματίες, εργάτες και αγρότες. Συνολικά 450 μέλη και στελέχη του ΕΑΜ και του ΚΚΕ μεταφέρθηκαν την επόμενη μέρα με καμιόνια στις φυλακές της Τρίπολης. Το Νοέμβρη, εκτέλεσαν τους 118 στο Μονοδέντρι Λακωνίας, σε αντίποινα για ενέδρα ανταρτών του ΕΛΑΣ, κατά την οποία σκοτώθηκαν πολλοί Γερμανοί».

Από την πλευρά του ο Γιώργος Λάμπας, μέλος του γραφείου της ΕΠ Πελοποννήσου του κόμματος, ανέφερε ότι «το ΚΚΕ τιμά, διδάσκεται και εμπνέεται από την θυσία των αγωνιστών στο Μονοδέντρι και σε ολόκληρη τη χώρα, δεν θα λυγίσει μπροστά σε οποιεσδήποτε δυσκολίες μέχρι να λυθεί το κεντρικό πολιτικό ζήτημα του τόπου.

Το ΚΚΕ υπερασπίζετε την ιστορική αλήθεια από τη συκοφαντία, τη διαστρέβλωση και την παραχάραξη της ιστορίας. Το ΚΚΕ μπαίνει μπροστά και διαθέτει όλες του τις δυνάμεις για να οργανώσει ο λαός την αντεπίθεσή του, να βάλουν οι εργαζόμενοι τη δική τους σφραγίδα στις εξελίξεις, ενάντια στην πολιτική όλων των αστικών κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Στη συνέχεια στην Κοκκινόλουτσα, τοποθεσία κοντά στο Μονοδένδρι, έγινε κατάθεση στεφάνων στη μνήμη των 45 πατριωτών που εκτελέστηκαν στις 21 Μαρτίου 1944 από τους ναζί.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 25 και πλέον ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti