Αυτοψία στην ΙΜ Προφήτου Ηλία Γεωργιτσίου

Τετάρτη, 12 Ιανουάριος 2022 13:58 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Αυτοψία στην ΙΜ Προφήτου Ηλία Γεωργιτσίου

Την Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2022, ο αναπληρωτής περιφερειάρχης Πελοποννήσου και αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Θεόδωρος Βερούτης πραγματοποίησε αυτοψία στην προσφάτως ανασυσταθείσα ιστορική Ιερά Μονή Προφήτου Ηλία Γεωργιτσίου Λακωνίας. Συνοδευόταν από τον νομικό σύμβουλο της ιεράς Μονής και πρόεδρο του Συνδέσμου των εν Αττική Γεωργιτσιάνων Χρήστο Ηλ. Τσίχλη (νομικό συνεργάτη του Οικουμενικού Πατριαρχείου), το μέλος εκκλησιαστικού συμβουλίου Γεωργιτσίου Αθανάσιο Λυκούρεση και τον εθελοντή Ηλία Χ. Τσίχλη, με τις ευλογίες του νέου ηγουμένου της Μονής, πανοσ.  Ευσέβιου Ρασσιά. Σκοπός της αυτοψίας ήταν η εξέταση έργων, που θα μπορούσε να αναλάβει η Περιφέρεια Πελοποννήσου, για την επαναλειτουργία της ιστορικής Μονής Προφήτου Ηλία Γεωργιτσίου, στην οποία διέμενε για μεγάλο διάστημα, ο ήρωας της Επανάστασης, Παπαφλέσσας, αφού η μονή συνορεύει με τον επαρχιακό δρόμο, αρμοδιότητα της Περιφέρειας. Η ΙΜ Προφήτου Ηλία Γεωργιτσίου συνορεύει με τον επαρχιακό δρόμο Σπάρτη-Καστόρι-Λογκανίκος, γεγονός που καθιστά εξαιρετικά εύκολη την πρόσβαση στην Ιερά Μονή. Το απόγευμα της Κυριακής 26/9/2021, στην προσφάτως ανασυσταθείσα ιστορική μονή τελέσθηκε αρχιερατικός εσπερινός χοροστατούντος του σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ. Ευσταθίου. Κατά τη διάρκεια της εσπερινής λατρευτικής σύναξης, έγινε η τοποθέτηση του ηγουμενοσυμβουλίου, με ηγουμενεύοντα τον πανοσ. αρχ. Ευσέβιο Ρασσιά.

Στην ομιλία του ο Μητροπολίτης Ευστάθιος αναφέρθηκε στην σημαντική ιστορία του μοναστηρίου, στον συμβολισμό, αλλά και την ουσία της ανασύστασης έξι ιερών μονών της τοπικής Εκκλησίας, που είχαν παίξει σημαντικό ρόλο κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, αλλά και κατά την Επανάσταση του ’21, καθώς και στην προοπτική που ανοίγεται στο μέλλον για πνευματική αναγέννηση των εν λόγω χώρων. Ολοκληρώνοντας, ευχήθηκε στον π. Ευσέβιο και στα μέλη του ηΗγουμενοσυμβουλίου «να έχουν την εκ Θεού φώτιση και ενδυνάμωση, όπως και αγαστή συνεργασία μεταξύ τους και με την τοπική κοινωνία».

Από την πλευρά του ο ηγουμενεύων της μονής, αρχ. Ευσέβιος Ρασσιάς, εκθείασε αρχικά την πρωτοβουλία του σΣεβασμιωτάτου για την ανασύσταση των μονών και μάλιστα κατά το έτος της ιστορικής επετείου των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821. Ακολούθως, ευχαρίστησε τον Ιεράρχη εκ μέσης καρδίας για την εξαιρετική τιμή και υποσχέθηκε, μαζί με τους συνεργάτες του, να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε η μονή να έχει ένα γόνιμο πνευματικό μέλλον.

Η ΙΜ Προφήτη Ηλία Γεωργιτσίου, που βρίσκεται σε μία εσοχή πλαγιάς γεμάτη αιωνόβια πλατάνια, έλατα και βελανιδιές, επί του επαρχιακού δρόμου Σπάρτης – Λογκανίκου, ιδρύθηκε το 1619 μΧ από τον ιερομόναχο Νεόφυτο και απέκτησε προνόμια από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Καταστράφηκε κατά τα Ορλωφικά και επαναλειτούργησε το 1787 μΧ, με πρωτοβουλία του ιερομονάχου Ιερεμία εκ Γεωργιτσίου, ο οποίος κινητοποίησε τον ευσεβή λαό της ευρύτερης περιοχής, για την ανοικοδόμηση της μονής. Σύμφωνα με μαρτυρίες υπεραιωνόβιων κατοίκων και ιστορικών με γνώση της τοπικής ιστορίας, ο ήρωας της Επανάστασης, Παπαφλέσσας, διέμενε εκεί για μεγάλο διάστημα κατά τη διάρκεια της Επανάστασης, ενώ γενικότερα η μονή είχε διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην απελευθέρωση των Ελλήνων από τον τουρκικό ζυγό.

Το 2002, το Υπουργείο Πολιτισμού ενέκρινε χρηματικό ποσό περίπου 580.000 ευρώ, για την συντήρηση του παλαιού καθολικού της μονής, στο οποίο διασώζονται τοιχογραφίες εξαιρετικής σημασίας και ανυπέρβλητου κάλλους, με ιστορική και αρχιτεκτονική αξία. «Τα τελευταία χρόνια διαπιστώνουμε ότι ο αριθμός των συνανθρώπων μας που θέλουν να προσεγγίσουν τον Θεό, αυξάνει ολοένα και περισσότερο. Σε αυτό το γεγονός, ίσως να συντέλεσε και η οικονομική κρίση της χώρας μας, η οποία εμφανίστηκε πριν από μερικά χρόνια», ανέφερε ο Χρήστος Ηλ. Τσίχλης.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 25 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti