Απόγνωση για τη χαμένη σοδειά εσπεριδοειδών στη νότια Λακωνία

Στο 80% οι ζημιές στα πορτοκάλια, έως 100% στα μανταρίνια από τον παγετό που «έκαψε» την παραγωγή - Κάλεσμα για άμεσες και πλήρεις αποζημιώσεις από τον ΑΣ Εσπεριδοειδών Σκάλας

Τρίτη, 15 Μάρτιος 2022 13:43 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Απόγνωση για τη χαμένη σοδειά εσπεριδοειδών στη νότια Λακωνία

Υλοποίηση των κυβερνητικών δεσμεύσεων για πλήρη αποζημίωση των παραγωγών εσπεριδοειδών του Δήμου Ευρώτα και του Δήμου Μονεμβασίας αξιώνει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Εσπεριδοειδών Σκάλας Λακωνίας, σε υπόμνημά του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Γεωργαντά και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζο. Το έγγραφο αφορά στην καθυστέρηση των αποζημιώσεων για την καταστροφή που υπέστησαν οι παραγωγοί εσπεριδοειδών στους δύο δήμους, από τον ισχυρό παγετό μεγάλης διάρκειας που έπληξε τις περιοχές στις 26 Ιανουαρίου 2022.

Όπως τονίζουν ο πρόεδρος του συνεταιρισμού κ. Παναγιώτης Αναστασάκος κι ο επικεφαλής της ομάδας παραγωγών Στυλιανός Σαρρής, «καθημερινώς είμαστε δέκτες έντονων διαμαρτυριών και παραπόνων από παραγωγούς για τις μεγάλες και εκτεταμένες ζημίες που είχαμε στα εσπεριδοειδή στην νότια Λακωνία από τον ισχυρό παγετό μεγάλης διάρκειας, που σημειώθηκε στον Δήμο Ευρώτα και στο Δήμο Μονεμβασίας στις 26 Ιανουαρίου 2022.»

Στις πληγείσες περιοχές καλλιεργούνται, κυρίως, εσπεριδοειδή με κυρίαρχες ποικιλίες: α) στα πορτοκάλια τα Βαλέντσια, Ναβελίνα, Ουάσιγκτον Νάβελ (Μέρλιν), Λέιν Λέιτ (Lane Late), Νάβελ Λέιτ (Navel Late) και β) στα μανταρίνια, τα υβρίδια Ορτανίκ (Οrtanigue) και Νόβα (Nova), όπως και κλημεντίνες και μινόλα (mineola).

«Οι εξαιρετικά μεγάλες ζημιές που προκλήθηκαν μεταφράζονται σε πτώση των καρπών στο έδαφος και σε αφυδάτωση των καρπών που παραμένουν στο δέντρο. Οι ζημιές στις ποικιλίες πορτοκαλιών αγγίζουν το 80% στην ηρτημένη παραγωγή, ενώ στα μανταρίνια μέχρι και 100%, με πτώση των καρπών και σημαδεμένους καρπούς, οι οποίοι δεν πρόκειται να οδηγηθούν πουθενά», ισχυρίζονται οι κ. Αναστασάκος και Σαρρής.

Σύμφωνα με τους ίδιους, «οι ζημιές επιδεινωθήκαν από τις συνθήκες που ακολούθησαν τις επόμενες ημέρες από παγετούς και τις συνεχείς βροχοπτώσεις. Έτσι ακολούθησαν οι χαρακτηριστικές δευτερογενείς προσβολές από πληθώρα μυκήτων και βακτηρίων με την έντονη πτώση των καρπών. Πολλοί παραγωγοί που προσπάθησαν να μαζέψουν κάποιους καρπούς είτε για χυμοποίηση, είτε για εμπορία, συνάντησαν δυσκολίες, αφού οι καρποί ήδη άρχισαν να αφυδατώνονται και να σαπίζουν. Το ίδιο συνέβη και με τα συσκευαστήρια της περιοχής με συνέπεια την κατακόρυφη πτώση του εξαγωγικού ρυθμού των προϊόντων.»

Τα αιτήματα
Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, την εξαιρετικά μεγάλη, εκτεταμένη από πλευράς ομοιογένειας ζημίας στην περιοχή του Δήμου Ευρώτα και του Δήμου Μονεμβασίας, Αγροτικός Συνεταιρισμός Εσπεριδοειδών Σκάλας Λακωνίας, οι κκ Αναστασάκος και Σαρρής  προτρέπουν «να γίνουν πράξεις οι κυβερνητικές δεσμεύσεις για πλήρη αποζημίωση» των παραγωγών εσπεριδοειδών του Δήμου Ευρώτα και Δήμου Μονεμβασίας και καλούν τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ όπως υιοθετήσουν  άμεσα τις προτάσεις τους που είναι οι εξής:
- Ενεργοποίηση του άρθρου 18 του κανονισμού του ΕΛΓΑ (Ειδικές περιπτώσεις εκτιμήσεων) με άμεση προκαταβολή στους πληγέντες παραγωγούς 300 ευρώ ανά στρέμμα για την έναρξη των καλλιεργητικών φροντίδων της καλλιεργητικής περιόδου που ήδη ξεκίνησε βάση των δηλώσεων ΟΣΔΕ.
- Άμεσα άνοιγμα της πλατφόρμας υποβολής δηλώσεων ζημίας για την ποικιλία εσπεριδοειδών Βαλέντσια στους πληγέντες δήμους της νότιας Λακωνίας στον Δήμο Ευρώτα και Δήμο Μονεμβασίας.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 25 και πλέον ετών

NIKOLAROS
Χρηστέας Diesel
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
RIGAKOS
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
LINARDI

Πρόσφατα Νέα

GOUTOS
Koutsoviti