Προκαταβολή 6,9 εκατ. ευρώ για πυρόπληκτες καλλιέργειες στη Λακωνία

Με κοινή απόφαση των Υπουργείων Οικονομικών και Αγρ. Ανάπτυξης & Τροφίμων - Σχεδόν 140.000 οι ζημιές σε δέντρα από τις φωτιές του 2021 που έπληξαν κυρίως τη Μάνη

Πέμπτη, 21 Απρίλιος 2022 15:11 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Προκαταβολή 6,9 εκατ. ευρώ για πυρόπληκτες καλλιέργειες στη Λακωνία

Σε συνέχεια θέσπισης της νέας διαδικασίας στο πλαίσιο του ν. 4797/2021 για την κρατική αρωγή, με την οποία δόθηκε η δυνατότητα επιχορήγησης αγροτικών εκμεταλλεύσεων για ζημιές σε φυτικά μέσα παραγωγής λόγω φυσικής καταστροφής, προχωρά η χορήγηση της προκαταβολής σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις για ζημιές σε φυτικά μέσα παραγωγής, όπως δενδρώδεις καλλιέργειες ή αμπέλια, από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2021.

Ειδικότερα, δημοσιεύτηκε, την Μ. Τρίτη 19/4 η Κοινή Υπουργική Απόφαση του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Θεόδωρου Σκυλακάκη, και του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργου Γεωργαντά,  με την οποία παρέχεται προκαταβολή προς τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, οι οποίοι υπέστησαν απώλειες σε φυτικά μέσα παραγωγής, όπως ελαιόδεντρα ή αμπέλια, από τις πυρκαγιές της περιόδου Ιουλίου και Αυγούστου 2021 σε πληγείσες περιοχές της χώρας.

Μέσω της νέας διαδικασίας, το σύνολο των προκαταβολών που θα καταβληθεί σε 1.463 δικαιούχους για τις ζημιές σε ελαιόδεντρα και άλλες δενδρώδεις καλλιέργειες φτάνει τα 20.332.267,20 ευρώ και αφορά σε 395.096 ελαιόδεντρα και 12.483 λοιπά δέντρα.

Επισημαίνεται ότι η προκαταβολή ισούται με το 50% του τελικού ποσοστού δικαιούμενης επιχορήγησης, το οποίο έχει καθοριστεί σε 70% της τελικής εκτίμησης της ζημιάς, όσο είναι δηλαδή και το ποσοστό επιχορήγησης που καταβάλλεται προς πληγείσες επιχειρήσεις από τις πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής. Σε συνέχεια, λοιπόν, εισήγησης της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής για τον καθορισμό αρχικής τιμής εκτίμησης στο ποσό των 144 ευρώ ανά ελαιόδεντρο και των 96 ευρώ ανά δέντρο για λοιπές καλλιέργειες, το ποσό της προκαταβολής για τα φυτικά μέσα παραγωγής ανέρχεται σε 50,4 ευρώ ανά ελαιόδεντρο και σε 33,6 ευρώ ανά δέντρο για λοιπές δενδρώδεις καλλιέργειες.

Ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό Χρήστος Τριαντόπουλος, εστιάζοντας στην περιοχή της Λακωνίας, σημείωσε πως «για την περιοχή το σύνολο των προκαταβολών της επιχορήγησης για τις απώλειες σε φυτικά μέσα παραγωγής των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών ανέρχεται σε 6,9 εκατ. ευρώ προς 249 δικαιούχους και αφορά ζημιές σε 136.465 ελαιόδεντρα και 1.372 λοιπά δέντρα.» Υπενθυμίζεται ότι οι μεγαλύτερες ζημιές στη Λακωνία προκλήθηκαν το 2021 στη Μάνη, η οποία επλήγη βάναυσα σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο από την καταστροφική πυρκαγιά του περασμένου Αυγούστου.

Ακόμα, ο κ. Τριαντόπουλος σημείωσε πως «με τη νέα διαδικασία που θεσπίστηκε στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής, με τη συνεργασία του Υπουργείου Οικονομικών, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και, φυσικά, του ΕΛΓΑ, η κυβέρνηση επιτυγχάνει, ξεπερνώντας και τα όποια τεχνικά ζητήματα προκύπτουν σε ένα σχήμα που δημιουργείται για πρώτη φορά και ενεργοποιείται άμεσα, να χορηγήσει μία σημαντική προκαταβολή επί των απωλειών των δενδρωδών καλλιεργειών και, δη, των ελαιοκαλλιεργειών, αλλά και λοιπών πολυετών καλλιεργειών με δένδρα, σε χρόνους και ύψος που απέχουν παρασάγγας από ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν. Έτσι, για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες με ελαιοκαλλιέργειες το ποσό της προκαταβολής που χορηγείται, σήμερα, Μ. Πέμπτη, ανέρχεται σε 50,4 ευρώ ανά δέντρο, όταν, σύμφωνα με το πλαίσιο και τις τακτικές που παρέλαβε η κυβέρνηση της ΝΔ η αποζημίωση για τα ελαιόδεντρα ήταν κοντά στα 20 ευρώ ανά δέντρο και χορηγούταν μετά από τέσσερα χρόνια. Ενώ, σύμφωνα με την τρέχουσα διαδικασία, η επιχορήγηση αφορά το 70% της αρχικά εκτιμηθείσας απώλειας ύψους 144 ευρώ ανά δέντρο, το οποίο μεταφράζεται -με την ολοκλήρωση της διαδικασίας- σε 100,8 ευρώ ανά ελαιόδεντρο που έχει καταστραφεί από την πυρκαγιά. Η Κυβέρνηση, λοιπόν, καταφέρνει να ανταποκριθεί στις ανάγκες των αγροτών σε χρόνους υποπολλαπλάσιους από ό,τι γινόταν πριν αναλάβει, και με ποσά αποζημίωσης πολλαπλάσια από αυτά που χορηγούνταν κατά την προηγούμενη περίοδο.»

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 25 και πλέον ετών

NIKOLAROS
Χρηστέας Diesel
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
RIGAKOS
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
LINARDI

Πρόσφατα Νέα

GOUTOS
Koutsoviti