Στον «χάρτη» φυσικού αερίου η Σπάρτη

Με έργα 2,4 εκατ. ευρώ θα αναπτυχθεί το δίκτυο στη λακωνική πρωτεύουσα

Τετάρτη, 27 Απρίλιος 2022 07:27 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Στον «χάρτη» φυσικού αερίου η Σπάρτη

Δύο ακόμα άδειες διανομής φυσικού αερίου χορήγησε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ)   στην ανάδοχο εταιρεία, καθώς στο χαρτοφυλάκιο εντάσσονται οι Δήμοι Σπάρτης και Καλαμάτας.

Με τους νέους δήμους της Πελοποννήσου στο ενεργητικό της η εταιρεία επεκτείνει το χαρτοφυλάκιο της και φτάνει συνολικά τους 11 δήμους της χώρας όπου διαθέτει άδεια διανομής φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με τα σχέδια της εταιρείας το προτεινόμενο δίκτυο στην πόλη της Σπάρτης θα αποτελείται από σύστημα αγωγών χαμηλής πίεσης (4 bar).Το δίκτυο διανομής Φυσικού Αερίου της λακωνικής πρωτεύουσας θα αποτελείται από αγωγούς χαμηλής πίεσης συνολικού μήκους 10.500 μέτρων, εκ των οποίων τα 2.000 μέτρα θα είναι αγωγός διατομής Φ160, τα 3.000 μέτρα θα είναι αγωγός διατομής Φ125 και τα 5.500 μέτρα θα είναι αγωγός διατομής Φ63.

Στην πενταετία 2021-2025 προβλέπεται συνολική κατανάλωση για τους μη Βιομηχανικούς Πελάτες (Οικιακοί και Εμπορικοί) 70.184 MWh ενώ για τους Μεγάλους Εμπορικούς/Βιομηχανικούς Πελάτες 249.206 MWh.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανάπτυξης του δικτύου στη Σπάρτη ανέρχεται στα 2,4 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την εταιρεία, οι πόροι των έργων θα προκύψουν από ιδία κεφάλαια, επιδότηση από ευρωπαϊκά κεφάλαια μέσω ΕΣΠΑ, ενώ το υπόλοιπο θα χρηματοδοτηθεί από τράπεζες από τις οποίες η εταιρεία έχει λάβει ήδη βεβαίωση πιστοληπτικής ικανότητας.
 
Πρόγραμμα ανάπτυξης 2022-2026
Πριν από λίγους μήνες η εταιρεία πήρε το «πράσινο φως» από τη ΡΑΕ για το πρόγραμμα ανάπτυξης για την περίοδο 2022-2026. Σύμφωνα με αυτό, προβλέπεται να επεκτείνει το δίκτυο φυσικού αερίου σε εννέα δήμους, στις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας και Πελοποννήσου.

Πιο αναλυτικά, η απόφαση αφορούσε τους Δήμους Δεσκάτης, Παιονίας, Πολυγύρου, Έδεσσας, Νάουσας, Σκύδρας, Τριπόλεως, Κορίνθου και Μεγαλόπολης. Ο προϋπολογισμός του έργου για την πενταετία ανέρχεται στα 53 εκατομμύρια ευρώ.

Κλείνοντας αξίζει να αναφερθεί πως, σύμφωνα με τις νέες κοινοτικές οδηγίες και κατευθύνσεις τις οποίες υιοθετεί πλήρως και η χώρα μας, θα πρέπει στο εξής τα νέα δίκτυα που κατασκευάζονται να είναι «hydrogen-ready». Πρακτικά σημαίνει πως όλες οι νέες υποδομές και αγωγοί πρέπει να είναι συμβατοί με τη χρήση υδρογόνου.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 25 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti