Σε πρώτο πλάνο η «άνθιση» της τοπικής παραγωγής

Ο σχεδιασμός του Δ. Σπάρτης για την ενίσχυση του αγροτικού τομέα

Πέμπτη, 05 Μάιος 2022 07:26 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Σε πρώτο πλάνο η «άνθιση» της τοπικής παραγωγής

Πλέγμα ενεργειών και στοχευμένων κινήσεων προγραμματίζονται στο πλαίσιο του εγχειρήματος του Δ. Σπάρτης να ενισχύσει τον αγροτικό και τουριστικό τομέα του τόπου. Έτσι, η Αναπτυξιακή των Δήμων Σπάρτης & Ευρώτα θα οργανώσει συνάντηση του αγροτικού και παραγωγικού κόσμου της περιοχής με τους επικεφαλής των τραπεζών που λειτουργούν στη Σπάρτη και με τους υπεύθυνους των σούπερ μάρκετ, για να συζητηθούν τρόποι προώθησης των ντόπιων προϊόντων.

Επίσης, η Αναπτυξιακή και σε συνεργασία με το ICC - Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο Ελλάδας, εκμεταλλευόμενη το παγκόσμιο κύρος και εμβέλειά του, θα προσπαθήσει με διάφορες δράσεις και πρωτοβουλίες, να συμβάλλει στην ανάδειξη της γυναικείας δημιουργικότητας (και επιχειρηματικότητας) στον αγροτικό και τουριστικό τομέα στη Σπάρτη και την υπόλοιπη Λακωνία.

Στο ίδιο «μήκος κύματος», ο Δ. Σπάρτης ενημερώνει ότι δημιουργήθηκαν ή επίκεινται:  Δίκτυο Αγροτικών Επιχειρήσεων, Δίκτυο Παραγωγών Αρωματικών & Καλλυντικών και Δίκτυο Τουριστικών Επιχειρήσεων.
 
Οι πρωτοβουλίες
Σύμφωνα με τον Δ. Σπάρτης:
«-  Ήδη προσπαθούμε να καταγράψουμε όσους απασχολούνται με τις παραπάνω παραγωγικές δραστηριότητες.
- Είμαστε υπέρ της δημιουργίας Αγροτικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.
- Τα Δίκτυα Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων και Παραγωγών Φυτικών Προϊόντων, Κηραλοιφών, Αρωματικών και Καλλυντικών, που ήδη δημιουργούμε, έχουν ως στόχο να βοηθήσουν τους παραγωγούς της περιοχής μας, σε θέματα όπως:
• η προώθηση των εξαγωγών, και με τη σύνταξη & προώθηση ενθέτων για παραγωγούς κρασιού Λακωνίας, παραγωγούς ελιάς και ελαιόλαδου, παραγωγούς μελιού, παραγωγούς καπνιστών κρεάτων, παραγωγούς καλλυντικών.
• Τουρισμό & τουριστικές επιχειρήσεις.
• Κυκλοφορία γραμματοσήμων ώστε η Αναπτυξιακή να έχει έσοδα αλλά και να αναδειχθεί η ιστορία και ο πολιτισμός της Σπάρτης μέσα  από ειδικές συλλεκτικές σειρές γραμματοσήμων με τα Ελληνικά Ταχυδρομεία.
- Σχεδιάζουμε με τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης και την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής των Ελλήνων, την αναβλάστηση περιοχών του Πάρνωνα με την πρωτοποριακή μέθοδο της φυσικής σποράς δεκάδων ειδών σπόρων, πχ οπωροφόρα, δασικά δένδρα, σιτηρά, λαχανικά, φυτά χλωρής λίπανσης κλπ, του κ. Παναγιώτη Μανίκη.
 - Θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε και λειτουργήσουμε παντοπωλείο/εκθεσιακό χώρο σπαρτιατικών προϊόντων που θα διαθέτει όλα τα αγροτικά και βιοτεχνικά προϊόντα της περιοχής μας αλλά και τα σπαρτιατικής παραγωγής καλλυντικά και βοτανικά προϊόντα, όλων των παραγωγών (το παντοπωλείο θα πρέπει να θυμίζει κάτι από τα παντοπωλεία του 1960).
- Θα καταγράψουμε σε ένα μητρώο όλες τις επιχειρήσεις και τους απλούς αγρότες και βιοτέχνες που ασχολούνται με την αγροτική οικονομία και την παραγωγή φυτικών προϊόντων
- Θα καταγράψουμε σε ένα απλοποιημένο και περιεκτικό ενημερωτικό e-φυλλάδιο όλα τα πρωτογενή και μεταποιημένα αγροτικά και αγροτοδιατροφικά προϊόντα και καλλυντικά που παράγονται στη Λακωνία, στην ελληνική και αγγλική γλώσσα.
- Θα καταγράψουμε ξεχωριστά και αυτά τα προϊόντα που παράγονται από γυναίκες παραγωγούς. Σε αυτά θα αναφέρονται και οι διάφορες προστατευτικές για την υγεία ιδιότητες των κύριων συστατικών τους, όπως αυτές καταγράφονται στις ειδικές διεθνείς επιστημονικές μελέτες (ως ένα επιπλέον εργαλείο προώθησής τους),
- Θα συμβάλλουμε στη διεξαγωγή ημερίδων για την προβολή της «Λακωνικής Διατροφής» και της τοπικής γαστρονομίας ανά περιοχή της Λακωνίας (Σπάρτη, Ταΰγετος, Πάρνωνας, Μάνη, Ελαφόνησος, Μονεμβασιά) για τους μόνιμους κατοίκους και τους επισκέπτες, με σκοπό τη προβολή των τοπικών προϊόντων.
- Θα συμβάλλουμε στη διοργάνωση επισκέψεων σε παραγωγικές μονάδες, ελαιώνες - ελαιοτριβεία, οινοποιεία και άλλες αγροτικές εγκαταστάσεις, με tour γευσιγνωσίας, μαθημάτων μαγειρικής (cooking classes) κλπ. Οι επισκέψεις να γίνονται εφόσον οι επιχειρήσεις πληρούν κάποια κριτήρια που θα τεθούν (φερεγγυότητα, πιστοποιητικά ασφάλειας τροφίμων κλπ)
- Η προβολή (και κατανάλωση) των προϊόντων της λακωνικής γης θα βοηθηθεί και από την αύξηση του αριθμού των επισκεπτών στη περιοχή μας: αυτό θα το πετύχουμε με το πρόγραμμα Τουριστικής Ανάπτυξης που ήδη έχουμε συντάξει, με διαφημιστική εκστρατεία στον κατάλληλο χρόνο, και με το πλήθος των αθλητικών, πολιτιστικών, καλλιτεχνικών και γεωπολιτικών εκδηλώσεων που έχουμε σχεδιάσει.
 - Θα προσπαθήσουμε να συμβάλλουμε στον επανασχεδιασμό των συστημάτων άρδευσης και της τιμολογιακής πολιτικής του νερού άρδευσης
 - Προετοιμάζουμε τη “SPARTAGROTICA” -του μεγάλου αγροτικού συμποσίου για την ανάδειξη των προϊόντων της λακωνικής γης- με έμφαση στις εξελίξεις για τις νέες καλλιέργειες, τους σπόρους, τα εφόδια, τη βιομηχανοποίηση της αγροτικής παραγωγής, τα νέα υδροπονικά και αρδευτικά συστήματα, τα τρακτέρ και τα παρελκόμενα, τις εξελίξεις στα λιπάσματα, τις ασφαλίσεις, τις ασθένειες, αλλά και τη γυναικεία αγροτική επιχειρηματικότητα.
  Αυτά σε συνεργασία με το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο Ελλάδας. Φυσικά, η επιτυχία του θα εξαρτηθεί και από την κινητοποίηση και πολλών συμπολιτών μας σε εθελοντική βάση.
- Σχεδιάζουμε να προσκαλέσουμε διακεκριμένους ομιλητές και εξέχουσες προσωπικότητες του διεθνούς επιστημονικού χώρου, καθώς και
➢ γεωπόνους και agricultural economists από την Ολλανδία και το Ισραήλ, για να μας αναλύσουν τους τρόπους αύξησης της παραγωγής και της αξίας των προϊόντων που παράγει η λακωνική γη (δεδομένου ότι στα κράτη αυτά, η αξία της στρεμματικής απόδοσης φαίνεται να είναι τετραπλάσια απ’ ότι στην Ελλάδα).
➢ τραπεζίτες και fund managers για να μας υποδείξουν τρόπους χρηματοδότησης, όπως η αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων τύπου ΕΣΠΑ.
➢ ειδικούς στα θέματα των γεωργικών ασφαλίσεων.
➢ ειδικούς στα θέματα λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων.
➢ ειδικούς στα θέματα άρδευσης και διαχείρισης αποβλήτων.
- Εξετάζουμε τρόπους βράβευσης και απονομής επαίνου για καινοτόμες αγροτικές πρωτοβουλίες, καθώς και για τις γυναίκες που καινοτομούν στην αγροτική οικονομία.»

Ακόμη, ο Δ. Σπάρτης προσβλέπει σε στενή συνεργασία με σειρά φορέων της Ελλάδας και του εξωτερικού.

«Πραγματικά μπορεί ο δήμος μας και η Αναπτυξιακή, με τη συνδρομή όλων των παρατάξεων και των συνδημοτών μας, να παίξουν σπουδαίο ρόλο στην αγροτική και τουριστική ανάπτυξη», υπογραμμίζει η Δημοτική Αρχή.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 25 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti