Δράση για έναν «πράσινο» Δήμο Σπάρτης

Σε δημόσια διαβούλευση το πρόγραμμα ανακύκλωσης

Δευτέρα, 16 Μάιος 2022 10:53 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Δράση για έναν «πράσινο» Δήμο Σπάρτης

Η μετάβαση σε μια κυκλική οικονομία, όπου η αξία των προϊόντων, των υλικών και των πόρων παραμένει στην οικονομία όσο το δυνατόν περισσότερο, και η παραγωγή αποβλήτων περιορίζεται στο ελάχιστο, αποτελεί στόχο του προγράμματος ανακύκλωσης που θα επιχειρήσει να υλοποιήσει ο Δήμος Σπάρτης. Στην προσπάθειά του να αναπτύξει ένα βιώσιμο και αποδοτικό μοντέλο ανακύκλωσης και να ενισχύσει την προσπάθεια προστασίας του περιβάλλοντος, η Δημοτική Αρχή έθεσε σε δημόσια διαβούλευση το πρόγραμμα «Μείωση απορριμμάτων, Διαλογή στην πηγή και ανακύκλωση μέχρι το 2025». Οι δημότες Σπάρτης, καθώς και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, μπορούν να επισκεφθούν την επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Σπάρτης (www.sparti.gov.gr) και να συμπληρώσουν το σχετικό ερωτηματολόγιο της διαβούλευσης, που θα παραμείνει «ανοιχτή» μέχρι και τη Δευτέρα 6 Ιουνίου 2022. Μπορείτε να συμπληρώσετε το ερωτηματολόγιο και ΕΔΩ

Οι οικονομικοί φορείς όπως οι επιχειρήσεις αλλά και οι δημότες αποτελούν βασικούς παράγοντες στην πορεία αυτής της διαδικασίας. Στόχος μέσα από τα αποτελέσματα της διαβούλευσης είναι να εξασφαλιστεί το καλύτερο δυνατό πλαίσιο για την όσο το δυνατόν καλύτερη εφαρμογή του προγράμματος. 

Εξάλλου, το πρόγραμμα μείωσης απορριμμάτων και διαλογής αυτών στην πηγή, αλλά και τις δράσεις που θα προωθηθούν για σωστή ανακύκλωση, παρουσίασε τον περασμένο Απρίλιο σε συνέντευξη Τύπου ο Δ. Σπάρτης. 

Με νέους κάδους, δράσεις ευαισθητοποίησης των πολιτών, επικαιροποίηση του κανονισμού καθαριότητας αλλά και νέα ρεύματα ανακύκλωσης, ο δήμος ευελπιστεί να καταφέρει να περιορίσει στο 10% το ποσοστό στα απόβλητα που θα οδηγούνται στην ταφή. 

Ήδη, σε συνεργασία με την ΑΜΚΕ «ΝοWaste21», πρόεδρος της οποίας είναι η κ. Έφη Τριτοπούλου και τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος (ΠΑΣΕΠΠΕ), η Δημοτική Αρχή υλοποίησε το πρόγραμμα «Ολοκληρωμένες δράσεις για κυκλική οικονομία και μηδενικά απόβλητα», που επιδίωξη είχε την ενίσχυση της πρόληψης και της ανακύκλωσης, μέσω της εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης ομάδων, αλλά και την πιλοτική εφαρμογή της διαλογής στην πηγή. Οι ομάδες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα ήταν μαθητές σε σχολεία, επιχειρήσεις και κάτοικοι.

Εκπαιδευτικές δράσεις
Με τη διαμόρφωση εγχειριδίου για την κυκλική οικονομία και με εκπαιδευτικές παρουσιάσεις σε σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι μαθητές των σχολείων της Σπάρτης ενημερώθηκαν για τον τρόπο σωστής ανακύκλωσης, αλλά και τα «ρεύματα» στα οποία  θα πρέπει να συλλέγονται ξεχωριστά τα απόβλητα. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν και δράσεις επιβράβευσης των σχολείων με την καλύτερη επίδοση στον τομέα της ανακύκλωσης.

Ενημέρωση για φορείς και πολίτες
Επιπλέον, διενεργήθηκε δράση διαλογής στην πηγή χωριστών ρευμάτων αποβλήτων, όπως χαρτί, πλαστική φιάλη, γυαλί, ηλεκτρικές συσκευές μπαταρίες, τηγανέλαια και άλλα, ενώ διανεμήθηκε ειδικό εγχειρίδιο για την κυκλική οικονομία και τα μηδενικά απόβλητα στα νοικοκυριά.
Ακόμα, έγινε διαμόρφωση περιεκτικού εγχειριδίου για κυκλική οικονομία και μηδενικά απόβλητα, το οποίο σχεδιάστηκε ειδικά για τις επιχειρήσεις εστίασης και τουρισμού, τα ξενοδοχεία και τις αθλητικές εγκαταστάσεις.
Συμπληρωματικά, το τεχνικό προσωπικό των υπηρεσιών καθαριότητας του Δήμου Σπάρτης συμμετείχε σε εκπαιδευτικό σεμινάριο για την κυκλική οικονομία, ενώ στο τέλος του προγράμματος διοργανώθηκε το τελικό συνέδριο, τον περασμένο Οκτώβριο στη Σπάρτη, όπου παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του έργου.

Γιατί πρέπει να ανακυκλώνουμε;
Τα οφέλη της ανακύκλωσης και της ορθολογικής διαχείρισης των απορριμμάτων είναι γνωστά και –πλέον- απόλυτα τεκμηριωμένα. Η ανακύκλωση συμβάλλει στη βιώσιμη ανάπτυξη από οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική σκοπιά και αποτελεί την πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση για τη διαχείριση των αποβλήτων, διότι επιτυγχάνει οικονομικά οφέλη και συνεισφέρει στην αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων.

Η ανεξέλεγκτη απόρριψη των αποβλήτων στο περιβάλλον εγκυμονεί πολλούς κινδύνους που πολλές φορές δεν γίνονται άμεσα αντιληπτοί. Απόβλητα όπως οι μπαταρίες και τα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη περιέχουν επικίνδυνες ουσίες, που η διάχυσή τους στο περιβάλλον έχει επιπτώσεις στο έδαφος, το νερό, τους οργανισμούς, ακόμη και στον άνθρωπο. Ειδικά τα απόβλητα λιπαντικών ελαίων θεωρούνται άκρως επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία. Το πλαστικό χρειάζεται αιώνες για να αποδομηθεί και η παρουσία του μπορεί να προκαλέσει ακόμη και το θάνατο σε υδρόβιους και άλλους οργανισμούς. Η απόρριψη τού γυαλιού σε χωματερές κοντά σε δασικές εκτάσεις προκαλεί συχνά πυρκαγιές. Η διαχείριση των αποβλήτων συνδέεται άμεσα με την κλιματική αλλαγή με πολλούς τρόπους. Τα απόβλητα που, αντί να ανακυκλώνονται, καταλήγουν σε ΧΥΤΑ, κατά την αποσύνθεσή τους εκπέμπουν μεθάνιο, ένα αέριο του θερμοκηπίου 25 φορές ισχυρότερο από το διοξείδιο του άνθρακα. Επιπλέον, η ανακύκλωση υλικών, αντί της παραγωγής τους από πρώτες ύλες, απαιτεί λιγότερη ενέργεια, επομένως εκπέμπονται και μικρότερες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην ατμόσφαιρα. 

Η περιβαλλοντική συνείδηση θεωρούνταν μέχρι πρόσφατα μια πολύ θεωρητική και αόριστη έννοια που δεν έχρηζε μεγάλης σημασίας. Όμως, σήμερα, η διαμόρφωσή της θεωρείται επιτακτική ανάγκη. 

Η καθημερινότητά μας είναι γεμάτη ευκαιρίες για «πράξεις σεβασμού» προς στο περιβάλλον, οι οποίες λειτουργούν σωρευτικά και μειώνουν το ενεργειακό μας αποτύπωμα. Ας μην ξεχνάμε λοιπόν τη σοφή ινδιάνικη παροιμία που αναφέρει πως «δεν κληρονομούμε τη γη από τους προγόνους μας, τη δανειζόμαστε από τα παιδιά μας», επομένως όλοι μαζί καλούμαστε να προσπαθήσουμε για ένα καλύτερο, βιώσιμο περιβάλλον.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti