Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων σε Μονεμβασιά κι Ελαφόνησο

Οι εγκαταστάσεις όπου θα συλλέγονται και συμπιέζονται τα σκουπίδια πριν τη μεταφορά στη μονάδα ΜΕΑ-ΧΥΤΥ της Σκάλας

Δευτέρα, 16 Μάιος 2022 13:32 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων σε Μονεμβασιά κι Ελαφόνησο

Την κατασκευή δύο Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στη Λακωνία προβλέπει η εκδοθείσα απόφαση ένταξης της πράξης «Κατασκευή Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στην Περιφέρεια Πελοποννήσου». Συγκεκριμένα, θα δημιουργηθούν εγκαταστάσεις στους Δήμους Μονεμβασίας κι Ελαφονήσου, στους οποίους θα διενεργούνται οι διαδικασίες συμπίεσης, μεταφόρτωσης και μεταφοράς των απορριμμάτων στη μελλούμενη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων της Λακωνίας που -όπως έχει δεσμευθεί ο περιφερειάρχης Π. Νίκας- πρόκειται να αποπερατωθεί τους επόμενους μήνες στην περιοχή της Σκάλας.

Το συνολικό έργο υποβλήθηκε προς χρηματοδότηση στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» το Δίκτυο Πόλεων «Βιώσιμη Πόλη» σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) Πελοποννήσου, συνολικού προϋπολογισμού 10.845.000 ευρώ.

Η συγκεκριμένη πράξη αφορά στην κατασκευή συνολικά επτά Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ), εξυπηρετώντας οκτώ δήμους της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με σκοπό τη συμπίεση, μεταφόρτωση και τη μεταφορά των απορριμμάτων από τους εφτά ενδιάμεσους ΣΜΑ στις δύο Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΠΕ Μεσσηνίας και ΠΕ  Λακωνίας) καθώς και στους δύο κεντρικούς ΣΜΑ (ΠΕ Κορινθίας και ΠΕ Αργολίδας).

Η χωροθέτηση
Πιο συγκεκριμένα, μέσω της συγκεκριμένης πράξης θα κατασκευαστούν οι ακόλουθοι ΣΜΑ ανά νομό:

Λακωνία
• ΣΜΑ Ελαφονήσου
• ΣΜΑ Μονεμβασίας

Αρκαδία
• ΣΜΑ Βόρειας Κυνουρίας
• ΣΜΑ Νότιας Κυνουρίας

Κορινθία
• ΣΜΑ Αγίων Θεοδώρων

Μεσσηνία
• ΣΜΑ Δυτικής Μάνης
• ΣΜΑ Καλαμάτας – Μεσσήνης

Τι είναι οι ΣΜΑ
Οι συγκεκριμένοι σταθμοί πρόκειται να λειτουργήσουν ως σημεία συλλογής και μεταφόρτωσης των απορριμμάτων σε απορριμματοκιβώτια με ενσωματωμένο σύστημα συμπίεσης, τα οποία εν συνεχεία θα μεταφέρονται προς τις κεντρικές Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ).

Οι μελέτες και ο σχεδιασμός των συγκεκριμένων ΣΜΑ περιέχουν σημαντικές καινοτομίες που τους καθιστούν πρωτοποριακούς. Εκτός από τις βασικές υποδομές των εγκαταστάσεων, οι ΣΜΑ θα είναι ενεργειακά αυτόνομοι, καθώς έχουν προβλεφθεί και σχεδιαστεί φωτοβολταϊκά συστήματα παραγωγής ενέργειας για την κάλυψη των ενεργειακών τους αναγκών. Κατά συνέπεια, όπως επισημαίνει το Δίκτυο Πόλεων «Βιώσιμη Πόλη», «οι ΣΜΑ δεν θα επιβαρύνουν το περιβάλλον και θα έχουν μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα». Ακόμα, προβλέπεται η συλλογή, αποθήκευση και επαναχρησιμοποίηση των βρόχινων νερών (ομβρίων) για την κάλυψη των αρδευτικών αναγκών του ευρύτερου χώρου. Τέλος, έχει σχεδιαστεί η φύτευση κατάλληλων θάμνων και δέντρων στην περίφραξη των σταθμών, με σκοπό τη μείωση της οπτικής όχλησης και την θετική αύξηση του περιβαλλοντικού ισοζυγίου της περιοχής.

Σύμφωνα με τη «Βιώσιμη Πόλη», οι ΣΜΑ αποτελούν βασικές υποδομές της ολοκληρωμένης διαχείρισης αποβλήτων, καθώς εκσυγχρονίζουν και αναβαθμίζουν τη συνολική διαχείριση των αστικών αποβλήτων και τις παρεχόμενες προς τους πολίτες υπηρεσίες. Επιπροσθέτως, μέσω του συγκεκριμένου έργου βελτιώνεται το επίπεδο προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, επιτυγχάνοντας οικονομία κλίμακας.

Η «Βιώσιμη Πόλη» εκφράζει «την ιδιαίτερη ικανοποίησή της, καθώς συνέβαλε καθοριστικά στην ένταξη της Πράξης. Ειδικότερα, ήταν υπεύθυνη για την έρευνα και τη χωροθέτηση των σημείων εγκατάστασης και λειτουργίας των ΣΜΑ, για την εκπόνηση της οικονομοτεχνικής μελέτης, την εκπόνηση των μελετών κατασκευής των συγκεκριμένων Σταθμών, του συνόλου των αδειοδοτήσεων, αλλά και της τελικής υποβολής».

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως σημαντική θα είναι και η συμβολή του Δικτύου Πόλεων «Βιώσιμη Πόλη» και κατά την φάση κατασκευής του συγκεκριμένου έργου, καθώς θα συνδράμει τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) Πελοποννήσου ως προς τον συγκεκριμένο στόχο.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 25 και πλέον ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti