Ηλεκτρικά πετάλια «φοράει» η Σπάρτη

Σε τροχιά δημιουργίας κοινόχρηστου δικτύου του εναλλακτικού μέσου μετακίνησης - Την πρόταση του Δήμου παρουσιάζει ο «Λακωνικός Τύπος»

Πέμπτη, 19 Μάιος 2022 18:16 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ηλεκτρικά πετάλια «φοράει» η Σπάρτη

Την ανάπτυξη και ενίσχυση ενός κοινόχρηστου δικτύου ηλεκτρικών ποδηλάτων στην περιοχή του Δ. Σπάρτης δρομολογεί η Δημοτική Αρχή, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων ενοτήτων της χώρας που επενδύουν σε «πράσινες» λύσεις μετακινήσεων σε επίπεδο μικροκινητικότητας. Η προώθηση του συγκεκριμένου μεταφορικού μέσου ως εναλλακτικού τρόπου οικονομικής και οικολογικής μετάβασης εκτιμάται πως θα συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος, θα δώσει το έναυσμα για υιοθέτηση πιο υγιεινών συνηθειών από τους πολίτες, ενώ -υπό προϋποθέσεις- θα μπορούσε να δράσει ως «ανάχωμα» στην κυκλοφοριακή συμφόρηση που καταγράφεται σε ώρες αιχμής.

Ο δρόμος για το παραπάνω πρότζεκτ για τον λακωνικό δήμο άνοιξε μετά την απόφαση ένταξης της πράξης με τίτλο «Βιώσιμη μικροκινητικότητα μέσω συστήματος κοινόχρηστων ποδηλάτων σε Δήμους της Χώρας (εκτός Δήμων Μητροπολιτικών Κέντρων)», με κύριο δικαιούχο το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ), στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» (ΕΥΔ/ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ).

Ως συνδικαιούχος της πράξης, ο Δήμος Σπάρτης κατόρθωσε να εξασφαλίσει ποσό 256.000 ευρώ για την υλοποίηση δράσεων βιώσιμης αστικής μικροκινητικότητας στη περιοχή. Ειδικότερα, μετά από απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, υποβλήθηκε στις 14/1/2022, αίτημα-εκδήλωση ενδιαφέροντος συμμετοχής του δήμου ως εταίρος δικαιούχος στην πρόταση του ΚΑΠΕ, στο πλαίσιο της πρόσκλησης του εν λόγω Επιχειρησιακού Προγράμματος.

Ηλεκτρική ποδηλατοκίνηση
με «έξυπνη» διαχείριση στη Σπάρτη
Αντικείμενο της πράξης είναι η ανάπτυξη και ενίσχυση ενός κοινόχρηστου δικτύου ηλεκτρικών και περιβαλλοντικά φιλικών οχημάτων. Σε συνέργεια με τις λοιπές παρεμβάσεις (εφαρμογές χρήσης και πληροφόρησης πολιτών [web και mobile] για τις υπηρεσίες μικρο-κινητικότητας, πλατφόρμα διαχείρισης υπηρεσιών και δεδομένων μικρο-κινητικότητας), προσδοκάται ότι θα δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο και λειτουργικό σύνολο παρεχόμενων υπηρεσιών και μέσων που θα συνεισφέρει αποτελεσματικά στη βελτίωση των μετακινήσεων σε επίπεδο μικρο-κινητικότητας.

Η προτεινόμενη πράξη περιλαμβάνει δύο υποέργα (1 κύριο και 1 συνοδό), ως ακολούθως:
 - 1ο Υποέργο: «Προμήθεια ηλεκτρικών ποδηλάτων και λοιπών συστημάτων κοινόχρηστων ποδηλάτων» με προϋπολογισμό 248.000 € (συμπερ. ΦΠΑ). Το κύριο υποέργο αφορά στην προμήθεια, εγκατάσταση, παραμετροποίηση και λειτουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος μίσθωσης ηλεκτρικών ποδηλάτων για τον δήμο. Περιλαμβάνει εξοπλισμό, λογισμικό και υπηρεσίες.
 - Συνοδό 2ο υποέργο: «Παροχή Υπηρεσιών Συμβούλου Παρακολούθησης» με προϋπολογισμό 8.000 € (συμπερ. ΦΠΑ). Πρόκειται για υπηρεσίες υποστήριξης από τεχνικό σύμβουλο, με σκοπό την παρακολούθηση υλοποίησης των δράσεων του κύριου υποέργου.

ilektrika podilata Sparti

Μίσθωση σε ολοκληρωμένο πλαίσιο
Το υπόδειγμα του συμφώνου συνεργασίας του εκάστοτε δήμου με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας για την υλοποίηση ενός τέτοιου έργου προβλέπει την προμήθεια ειδών και την ανάπτυξη δράσεων ως εξής:
 - Ηλεκτρικό ποδήλατο πόλης ειδικής σχεδίασης για κοινόχρηστα συστήματα μίσθωσης με «Έξυπνη» Κλειδαριά ΙοΤ (4G/GPS).
 - Αντιβανδαλιστική θέση κλειδώματος και φόρτισης ποδηλάτου, με λειτουργικότητα αυτόματης φόρτισης του ποδηλάτου όσο είναι κλειδωμένο.
 - Σύστημα φόρτισης σταθμού μίσθωσης με ενσωματωμένο βιομηχανικό υπολογιστή και 4G router.
 - Τερματικό μίσθωσης ποδηλάτου με ενσωματωμένο σύστημα φόρτισης, οθόνη αφής, αναγνώστη πιστωτικών/χρεωστικών καρτών και εκτυπωτή αποδείξεων. Το τερματικό θα χρησιμοποιείται για τη μίσθωση ποδηλάτου.
 - Άδεια χρήσης λογισμικού τερματικού μίσθωσης ποδηλάτου. Μέσω του λογισμικού θα είναι εφικτή η μίσθωση ποδηλάτου από τον χρήστη.
 - Web-Βased λογισμικό διαχείρισης συστήματος, μέσω του οποίου θα γίνεται η συνολική διαχείριση και η παρακολούθηση λειτουργίας τον συστήματος μίσθωσης ποδηλάτων. Περιλαμβάνει 24μηνη συνδρομή υπηρεσίας SaaS.
 - Mobile εφαρμογή (iOS, Αndroid), μέσω της οποίας θα είναι εφικτή η μίσθωση ποδηλάτου από τους χρήστες. Περιλαμβάνει 24μηνη συνδρομή υπηρεσίας SaaS.
 - Εξοπλισμός έκδοσης προσωποποιημένων έξυπνων καρτών συνδρομητών, οι οποίες θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μίσθωση ποδηλάτου.
 - Λογισμικό έκδοσης προσωποποιημένων έξυπνων καρτών συνδρομητών, οι οποίες θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μίσθωση ποδηλάτου.
 - Εικαστική προσαρμογή συστήματος, η οποία περιλαμβάνει γραφιστική σχεδίαση και παραγωγή αυτοκόλλητων για τα ποδήλατα και τους σταθμούς.
 - Εγκατάσταση εξοπλισμού.
 - Υπηρεσίες εκπόνησης μελέτης εφαρμογής.
 - Υπηρεσίες διαχείρισης έργου.
 - Υπηρεσίες εκπαίδευσης και πιλοτικής λειτουργίας.
 - Συνδέσεις 4G για 1 έτος.
 - Υπηρεσίες λειτουργίας συστήματος για 1 έτος.
 - Δράσεις δημοσιότητας.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 25 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti