Ένδειξη «Ελιά Καλαμάτας» μόνο στην παραγωγή της Μεσσηνίας

Το ΣτΕ ακύρωσε την απόφαση για χρήση του ΠΟΠ σε άλλες περιοχές - Επηρεάζει και τους Λάκωνες καλλιεργητές-παραγωγούς

Τετάρτη, 01 Ιούνιος 2022 14:20 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ένδειξη «Ελιά Καλαμάτας» μόνο στην παραγωγή της Μεσσηνίας

Ανατροπή στα ισχύοντα περί της χρήσης του ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας» επιφέρει απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), το οποίο έκρινε ότι μόνο οι Μεσσήνιοι καλλιεργητές και παραγωγοί της ελιάς Καλαμών μπορούν να αναγράφουν στις συσκευασίες την εμπορική ένδειξη «Καλαμάτα» («Kalamata»). Αντίθετα, οι παραγωγοί ελιάς της εν λόγω ποικιλίας από άλλες περιοχές (εκτός της Μεσσηνίας) θα μπορούν να φέρουν στο προϊόν τους ετικέτα «Ελιές Καλαμών» με παράθεση της περιοχής προέλευσης.

Συγκεκριμένα, το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ με την απόφασή του, έκανε δεκτή την αίτηση του «Συλλόγου Υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης» που ζητούσε να ακυρωθεί η από 7/2/2018 απόφαση του τότε υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Ευάγγελου Αποστόλου, ως προς το σκέλος της καταχώρησης στο Μητρώο Ποικιλιών της ποικιλίας ελιάς με την ονομασία «Καλαμάτα» («Kalamata»).

Ο μεσσηνιακός σύλλογος υποστήριζε ότι η υπουργική απόφαση του 2018 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που είχε τροποποιήσει παλαιότερη του 2016, έχει εκδοθεί κατά παράβαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, «γιατί επιτρέπει τη χρησιμοποίηση του όρου ελιά Καλαμάτας ως συνώνυμο της ποικιλίας της ελιάς Καλαμών, παρά το γεγονός ότι η ονομασία “Καλαμάτα” αποτελεί προστατευόμενο δικαίωμα προέλευσης».

Τελικά το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο ακύρωσε την προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση «λόγω μη νόμιμης αιτιολογίας, καθώς οι αρμόδιοι υπουργοί προχώρησαν στην καταχώρηση του ονόματος “Kalamata”, χωρίς να λάβουν υπόψη τις προϋποθέσεις του επιτάσσει η ευρωπαϊκή νομοθεσία».

Στον «αέρα» παραγωγοί κι επενδύσεις;
Η απόφαση του ΣτΕ για τη απαγόρευση χρήσης της ένδειξης ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας» στην παραγωγή εκτός Μεσσηνίας, όπως υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς, αναμένεται να προκαλέσει τριγμούς κι αντιδράσεις και στην κοινότητα των Λακώνων ελαιοπαραγωγών και τυποποιητών. Κι αυτό καθώς -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- θα κληθούν να προσαρμοστούν και να διαχειριστούν τα νέα εμπορικά δεδομένα που θέτουν την  δραστηριότητα και τις επενδύσεις τους υπό το πλαίσιο της αναδιαρθρωθείσας βάσης. Πάντως, την ίδια στιγμή, υπέρμαχοι της τελευταίας απόφασης του ΣτΕ, όπως ο περιφερειακός σύμβουλος Μεσσηνίας, Θανάσης Πετράκος, υποστηρίζουν πως πρέπει να ξεκινήσει «ο αγώνας για την επέκταση του (ΠΟΠ “Καλαμάτα”) σε όλη τη νότια Πελοπόννησο (Μεσσηνία, Λακωνία, Αρκαδία και νότια Ηλεία)».

Χαρακτηριστική ήταν προγενέστερη τοποθέτηση επί του θέματος του δημάρχου Σπάρτης, Πέτρου Δούκα, ο οποίος τον Μάρτιο του 2021 ανέφερε μεταξύ άλλων στο Δημοτικό Συμβούλιο: «Πλήθος παραγωγών στη Λακωνία και σε άλλους νομούς της χώρας, έχουν επενδύσει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στην καλλιέργεια, στην προώθηση και το μάρκετινγκ αυτής της ποικιλίας, με τη βεβαιότητα ότι μπορούν να τις διαθέσουν ως “Kalamata Olives” brand».

Επιπλέον, ο κ. Δούκας τόνιζε πως «αν η ισχύουσα Υπουργική Απόφαση καταπέσει, και απωλέσουν τη δυνατότητα να τις διαθέτουν ως “Kalamata Olives” (brand για το οποίο όλοι οι παραγωγοί συνέβαλαν στην παγκόσμια καταξίωσή του, και όχι μόνο οι παραγωγοί από την Καλαμάτα), τότε πάνε χαμένα και δεκάδες εκατομμύρια επενδύσεων».

Όπως υποστήριζε ο δήμαρχος Σπάρτης, «η ποικιλία ελιάς “Καλαμών” δεν είναι αρχέγονη μόνο στην περιοχή της Καλαμάτας -ούτε στη Μεσσηνία.Υπήρχε και σε άλλες περιοχές και επαρχίες. Καθιερώθηκε το “Kalamata”, γιατί στην Καλαμάτα υπήρχαν πιο πολλοί μεγαλέμποροι, και φυσικά ο εμπορικός λιμένας. Δηλαδή κάποιοι στη Μεσσηνία προσπαθούν να οικειοποιηθούν μια ποικιλία που δεν τους “ανήκει”».

«Προβλέπεται αλαλούμ στην αγορά»
Ο Ηλίας Παναγιωτακάκος από τις Κροκεές επεσήμανε ότι «το Δ’ Τμήμα του Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε επί της ουσίας, ότι αποκλειστικά μόνο οι Μεσσήνιοι καλλιεργητές, παραγωγοί κλπ, της ελιάς Καλαμών μπορούν να αναγράφουν στις συσκευασίες την ένδειξη ‘’Καλαμάτα’’/’’Kalamata’’, ενώ οι παραγωγοί ελιάς της ποικιλίας αυτής άλλων περιοχών (εκτός της Μεσσηνίας) θα αναγράφουν ποικιλία “Ελιές Καλαμών” και την περιοχή προέλευσης». Σύμφωνα με τον ίδιο, «το αρμόδιο Υπουργείο έχει την πρωτοβουλία, αλλά οι αγρότες εκτός Μεσσηνίας, πιστεύω, δεν θα μείνουν με “σταυρωμένα τα χέρια”. Λόγο φυσικά έχουν και τα δημοτικά συμβούλια στην χωρική ενότητα των οποίων καλλιεργούνται Ελιές Καλαμών».

Ο κ. Παναγιωτακάκος, ο οποίος εκτίμησε ότι η παραπάνω απόφαση θα προκαλέσει «αλαλούμ στην αγορά», σημείωσε ακόμα με νόημα: «Μόνο το Επιμελητήριο Λακωνίας ως θεσμικός φορέας στήριξε στο ΣτΕ τους Λάκωνες αγρότες – παραγωγούς».

Έκτακτη σύγκληση ΠΣ
ζητεί η Σπυριδάκου
Εξάλλου, η ανεξάρτητη περιφερειακή σύμβουλος Λακωνίας, Μαργαρίτα Σπυριδάκου, απέστειλε στον πρόεδρο και τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου, αίτημα για έκτακτη συνεδρίαση ώστε να συζητηθούν φλέγοντα θέματα των αγροτών της Λακωνίας.

Αναλυτικά, η κ. Σπυριδάκου αναφέρει:

«Μετά

1. Την  υπ΄ αριθμ. 1149/2022 απόφασή του Δ Τμήματος του ΣτΕ που έκανε δεκτή την αίτηση του “Συλλόγου Υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης” που ζητούσε να ακυρωθεί η από 7.2.2018 Υπουργική Απόφαση (απόφαση Αποστόλου) ως προς το σκέλος της καταχώρησης στο Μητρώο Ποικιλιών της ποικιλίας ελιάς με την ονομασία “Καλαμάτα” (“Kalamata”) που ουσιαστικά  σημαίνει ότι αποκλειστικά μόνο οι Μεσσήνιοι καλλιεργητές, παραγωγοί κ.λπ., της ελιάς Καλαμών μπορούν να αναγράφουν στις συσκευασίες την ένδειξη “Καλαμάτα” (“Kalamata”), ενώ οι παραγωγοί ελιάς της ποικιλίας αυτής άλλων περιοχών (πχ της Λακωνίας) θα αναγράφουν ποικιλία “Ελιές Καλαμών” και την περιοχή προέλευσης.

2. Την ανακοίνωση του ΕΛΓΑ για προκαταβολή το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου αποζημιώσεων ανά στρέμμα για τις ζημιές από τον παγετό του Ιανουαρίου του 2022 ΜΟΝΟ στην Αργολίδα, εξαιρώντας τη Λακωνία που επίσης επλήγη,

ζητώ, την άμεση σύγκληση του Περιφερειακού Συμβουλίου σε ειδική συνεδρίαση  για να εξετάσουμε τι μέλλει γενέσθαι με τα αγροτικά προϊόντα της Πελοποννήσου γενικότερα και της Λακωνίας ειδικότερα».

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 25 και πλέον ετών

NIKOLAROS
Χρηστέας Diesel
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
RIGAKOS
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
LINARDI

Πρόσφατα Νέα

GOUTOS
Koutsoviti