Ο αναποζημίωτος πάγος έφερε «θύελλες» στη Λακωνία

Αραχωβίτης: «Τελικά έξω από την προκαταβολή παγετού ο νομός» - Βέρδος: «Απαράδεκτα τα νέα πορίσματα για τις ζημιές στον Λεήμονα»

Πέμπτη, 02 Ιούνιος 2022 13:52 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ο αναποζημίωτος πάγος έφερε «θύελλες» στη Λακωνία

Σοβαρές ενστάσεις διατυπώνει ο δήμαρχος Ευρώτα κ. Δήμος Βέρδος αναφορικά με τα  αποτελέσματα της επανεκτίμησης από τον ΕΛΓΑ, των ζημιών που υπέστησαν οι παραγωγοί της Κοινότητας του Λεήμονα από τον περσινό παγετό που έπληξε τις καλλιέργειες της περιοχής. Ο πρώτος δημότης του Δ. Ευρώτα μεταφέρει τη δυσφορία του προς τη διοίκηση του Οργανισμού, κάνοντας λόγο για αθέτηση δεσμεύσεων ως προς την καταβολή των αποζημιώσεων που είχε αναλάβει έναντι των πληγέντων καλλιεργητών, καλώντας τον επικεφαλής Ανδρέα Λυκουρέντζο «να αποκαταστήσει το συντομότερο δυνατό όλες τις αδικίες».

Όπως τονίζει αρχικά ο κ. Βέρδος, «κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στον Δ. Ευρώτα, στις αρχές Φεβρουαρίου 2022, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος, αναγνώρισε τις αδικίες, όπως δήλωσε δημοσίως, αναφορικά με τις αποζημιώσεις των παραγωγών της Κοινότητας του Λεήμονα από τον περυσινό παγετό. Μάλιστα, δεσμεύθηκε για την αποκατάσταση αυτών των αδικιών».

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ευρώτα, «σε επιστολή που του απηύθυνα στις 18 Απριλίου 2022, υπενθύμιζα στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ τις δεσμεύσεις που είχε δημοσίως αναλάβει απέναντι στους παραγωγούς του Δήμου Ευρώτα και ζητούσα ενημέρωση για τις ενέργειες που έχουν γίνει για την αποκατάσταση των αδικιών.

Με έκπληξη, λοιπόν, ενημερώθηκα για τα νέα πορίσματα του Οργανισμού, τα οποία θεωρώ ότι είναι απαράδεκτα και σε καμία περίπτωση δεν συνάδουν με όσα διαβεβαίωνε προς τους δημότες μας ο πρόεδρος του Οργανισμού. Σε νέα σημερινή επιστολή μου, υπενθυμίζω στον κ. Λυκουρέντζο τη δέσμευση που έχει αναλάβει απέναντι στους παραγωγούς του δήμου μας και αναμένω να πράξει το σωστό, δηλαδή να αποκαταστήσει το συντομότερο δυνατό όλες τις αδικίες, τις οποίες, άλλωστε, ο ίδιος αναγνώρισε», καταλήγει ο δήμαρχος Ευρώτα Δήμος Βέρδος.

Αραχωβίτης:
«Μνημείο κατάφωρης διάκρισης
εις βάρος των Λακώνων αγροτών»
Δριμεία επίθεση σε Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κι ΕΛΓΑ για την εξαίρεση της Λακωνίας από τις προκαταβολές-αποζημιώσεις για τον παγετό του φετινού Ιανουαρίου, εξαπολύει και ο βουλευτής Λακωνίας και τομεάρχης αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σταύρος Αραχωβίτης, ο οποίος υπογραμμίζει: «Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ενημερώνει τους πληγέντες παραγωγούς εσπεριδοειδών των οποίων οι καλλιέργειες επλήγησαν από τον παγετό του Ιανουαρίου 2022 για τις διαδικασίες πληρωμής προκαταβολών και αποζημιώσεων τους.

Με τη συγκεκριμένη ανακοίνωση ενημερώνονται ότι το Δ.Σ του ΕΛΓΑ αποφάσισε και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου αποδέχθηκε να υπάρξει διαχωρισμός των Περιφερειακών Ενοτήτων που χτυπήθηκαν από τον παγετό, και να καθοριστούν αποζημιώσεις στους παραγωγούς εσπεριδοειδών μόνο σε μια Περιφερειακή Ενότητα, ενώ για τις άλλες Π.Ε. της Πελοποννήσου (Λακωνία, Ηλεία και Αχαΐα), από την ανακοίνωση προκύπτει ότι δεν έχουν ακόμη καθορίσει τιμές αποζημίωσης που θα αποδοθούν μέσα από προκαταβολές!»

Σύμφωνα με τον βουλευτή, «η ανακοίνωση αυτή αποτελεί μνημείο κατάφωρης διάκρισης εις βάρος των Λακώνων αγροτών που είδαν τη σοδειά τους να χάνεται. Δεν είναι η πρώτη φορά, αλλά πρόκειται πλέον για μία πάγια τακτική της κυβέρνησης της ΝΔ, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τον ΕΛΓΑ, οι αγρότες να αντιμετωπίζονται σαν αγρότες δύο ταχυτήτων.

Ωστόσο, οι αγρότες όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων, και βέβαια και της Λακωνίας, έχουν τις ίδιες ανάγκες αφού απώλεσαν τη σοδειά και το εισόδημά τους. Αλλά δυστυχώς, με αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας του ΥπΑΑΤ οι Λάκωνες αγρότες -κι όχι μόνον- στερούνται και μάλιστα με εξόφθαλμο διαχωρισμό τις  αγροτικές αποζημιώσεις που αποτελούν πραγματική στήριξη στο εισόδημά τους, που εκτός από τον παγετό πλήττεται βάναυσα και από τις πολιτικές της κυβέρνησης».

Καταλήγοντας, ο Στ. Αραχωβίτης υπογραμμίζει: «Η άμεση αποκατάσταση της αδικίας προς τους αγρότες της Λακωνίας και της Πελοποννήσου απαιτεί τον άμεσο καθορισμό τιμών αποζημίωσης που θα αποδοθούν μέσα από προκαταβολές σε όλους όσοι επλήγησαν από τον παγετό του περασμένου Ιανουαρίου!»

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 25 και πλέον ετών

NIKOLAROS
Χρηστέας Diesel
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
RIGAKOS
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
LINARDI

Πρόσφατα Νέα

GOUTOS
Koutsoviti