Κλυδωνισμοί για τη συρρίκνωση του ΠΟΠ «Καλαμάτα»

Νίκας: «Απόφαση μείζονος αξίας, αν συμπεριληφθούν Λακωνία και Αρκαδία» - Παράταξη Τατούλη: «Σε απόγνωση οι Λάκωνες παραγωγοί»

Παρασκευή, 03 Ιούνιος 2022 14:12 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Κλυδωνισμοί για τη συρρίκνωση του ΠΟΠ «Καλαμάτα»

Αναταράξεις κι αντιπαράθεση προκαλεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) σύμφωνα με την οποία, στο εφεξής, αποκλειστικά οι Μεσσήνιοι παραγωγοί της ελιάς Καλαμών μπορούν να αναγράφουν στις συσκευασίες την εμπορική ένδειξη «Καλαμάτα» («Kalamata»). Στον αντίποδα, οι καλλιεργητές της εν λόγω ποικιλίας από άλλες περιοχές (εκτός της Μεσσηνίας) θα μπορούν να φέρουν στο προϊόν τους ετικέτα «Ελιές Καλαμών» με παράθεση της περιοχής προέλευσης. Ήδη στη Λακωνία καλλιεργητές και παραγωγοί δεν κρύβουν την έντονη δυσαρέσκεια κι απογοήτευσή τους για την ετυμηγορία του ΣτΕ να εξαιρέσει τη σοδειά τους από τον προσδιορισμό ΠΟΠ «Καλαμάτα», δηλαδή τη διεθνώς καταξιωμένη προστατευόμενη ονομασία προέλευσης στη βάση της οποίας, εδώ και χρόνια, έχουν στηρίξει την επιχειρηματική δραστηριότητά τους με επενδύσεις, διάθεση κεφαλαίων  και σύναψη εμπορικών συμφωνιών για τη διοχέτευση των προϊόντων στο εξωτερικό.

Επέκταση ΠΟΠ σε Λακωνία
και Αρκαδία ζητεί ο Νίκας
Σε παρέμβασή του για την εν λόγω εξέλιξη, που έρχεται να αλλάξει το καθεστώς και τον «χάρτη» της παραγωγής, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας έκανε λόγο για απόφαση «μείζονος αξίας», αν ωστόσο όπως τονίζει «στη Μεσσηνία ως χώρο παραγωγής συμπεριληφθούν οι με ίδιες κλιματολογικές και εδαφολογικές συνθήκες Λακωνία και νότια Αρκαδία».

Συγκεκριμένα, ο περιφερειάρχης προέβη στην παρακάτω δήλωση: «Η απόφαση του ΣτΕ για την ΠΟΠ “Ελιά Καλαμάτας” αίρει την αδικία της απόφασης Αποστόλου (2018), προσδιορίζοντας με ακρίβεια την έννοια των προϊόντων ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ).

 Έτσι, ανοίγονται εξαιρετικές προοπτικές για την ενδυνάμωση της παραγωγής και της εμπορίας του προϊόντος, στην Καλαμάτα και τη Μεσσηνία.

Όμως, η απόφαση αυτή θα αποκτήσει μείζονα αξία αν στη Μεσσηνία ως χώρο παραγωγής συμπεριληφθούν η Λακωνία και η νότια Αρκαδία, όπου οι κλιματολογικές και εδαφολογικές συνθήκες είναι ίδιες με τη Μεσσηνία.

Κι αυτό γιατί θα συγκεντρωθεί η κρίσιμη ποσότητα του προϊόντος (33% περίπου του συνόλου της παραγόμενης ποσότητας ελιάς) ώστε να υπάρξει ικανή παρουσία στις διεθνείς αγορές.

υτή πρέπει να είναι η κατεύθυνση, σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου».

«Συνιστούμε στον κ. Νίκα και στην παράταξη του
περισυλλογή αντί πανηγυρισμών»
Στην αντίπερα όχθη, οι Λάκωνες περιφερειακοί σύμβουλοι της παράταξης «Νέα Πελοπόννησος» του Πέτρου Τατούλη επισημαίνουν μέσω ανακοίνωσή τους πως ο περιορισμός της χρήσης του ΠΟΠ «Καλαμάτα» θα επιφέρει ελλείμματα στη διεθνή αγορά, υποστηρίζοντας πως «το 3% της μεσσηνιακής παραγωγής δεν μπορεί να καλύψει τη διεθνή ζήτηση όπως μέχρι σήμερα συμβαίνει στο εμπόριο, στα ευρωπαϊκά και αμερικανικά καταναλωτικά ράφια των super markets». Ακόμα, τονίζουν ότι «η ολοκληρωτική λύση που πρέπει να γίνει αποδεκτή από την κυβέρνηση, είναι η επέκταση του ΠΟΠ σε Λακωνία, Αρκαδία και την Ηλεία σε ό,τι αφορά την Πελοπόννησο με την τήρηση φυσικά των θεσμικών κανόνων». Οι ίδιοι ασκούν σφοδρή κριτική στον περιφερειάρχη Π. Νίκα και την Περιφερειακή Αρχή, υπογραμμίζοντας πως «αντί ως περιφερειάρχης να αγωνισθεί σε όλα τα επίπεδα για την θεσμική κατοχύρωση αυτής της πρότασης αρκείται ως συνήθως στον ρόλο του παρατηρητή αναμένοντας την απόφαση του ΣτΕ».

Συγκεκριμένα, οι Αδαμαντία Τζανετέα, Ηλίας Κανελλάκης, Χαράλαμπος Σκούρος και Μιχάλης Σταματάκος τονίζουν: «Η απόφαση του Δ’ Τμήματος του ΣτΕ με την οποία αποκλειστικά μόνο οι Μεσσήνιοι καλλιεργητές, παραγωγοί κ.λπ., της ελιάς Καλαμών μπορούν να αναγράφουν στις συσκευασίες την ένδειξη ‘’Καλαμάτα’’/’’Kalamata’’ πιστεύουμε ότι δεν λύνει το πρόβλημα αλλά τουναντίον θα δημιουργήσει ανισορροπία και αδιέξοδα στις εξαγωγές αυτού του ‘’χρυσοφόρου προϊόντος’’.

Από το 2016 η παράταξη μας ‘’Νέα Πελοπόννησος’’ και ο Πέτρος Τατούλης είτε ως περιφερειακή αρχή, είτε ως αξιωματική αντιπολίτευση στο Πε.Συ της Πελοποννήσου είχαμε επισημάνει τους κινδύνους του κύκλου παραγωγής και εμπορίας της βρώσιμης επιτραπέζιας ελιάς ποικιλίας καλαμών (kalamata olives), λόγω της αυξημένης ζήτησης από την διεθνή αγορά.

Οι ακολουθούμενες πολιτικές δεν δημιούργησαν τις προϋποθέσεις ενός ουσιαστικού διαλόγου με βάση τα νέα δεδομένα και τα πραγματικά ζητούμενα του ανταγωνισμού και της παγκόσμιας ζήτησης άρα και της θεσμικής κατοχύρωσης και προάσπισης του προϊόντος.

Έτσι ευνοήθηκαν και εντάθηκαν τα φαινόμενα των ελληνοποιήσεων από τρίτες χώρες που λόγω χαμηλού κόστους λειτουργούν ακόμα και σήμερα σε βάρος των Ελλήνων αγροτών – παραγωγών».

Συμπληρωματικά οι Λάκωνες περιφερειακοί σύμβουλοι της μείζονος αντιπολίτευσης υπογραμμίζουν: «Δεν είναι λοιπόν ώρα των πανηγυρισμών (άραγε εναντίων ποιών;), αλλά η ώρα των προβληματισμών, δηλαδή ο τρόπος που θα καλυφθεί η παγκόσμια ζήτηση με ποιοτικό προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας.

Είναι αυτονόητο ότι το 3% της μεσσηνιακής παραγωγής δεν μπορεί να καλύψει τη διεθνή ζήτηση όπως μέχρι σήμερα συμβαίνει στο εμπόριο, στα ευρωπαϊκά και αμερικανικά καταναλωτικά ράφια των super markets.

Στην κατεύθυνση αυτή και με βάση την ενιαία προσέγγιση του προβλήματος επικαιροποιούμε την πρόταση του Πε.Συ και την πρωτοβουλία μας για το κοινό συμφέρον των αγροτών παραγωγών χωρίς νικητές και ηττημένους.

Η ολοκληρωτική λύση που πρέπει να γίνει αποδεκτή από την κυβέρνηση, είναι η επέκταση του ΠΟΠ σε Λακωνία, Αρκαδία και την Ηλεία σε ό,τι αφορά την Πελοπόννησο με την τήρηση φυσικά των θεσμικών κανόνων».

Οι κκ Τζανετέα, Κανελλάκης, Σκούρος και Σταματάκος εγκαλούν και τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου για τη στάση που τηρεί: «Αντί ο κ. Νίκας ως περιφερειάρχης να αγωνισθεί σε όλα τα επίπεδα για την θεσμική κατοχύρωση αυτής της πρότασης αρκείται ως συνήθως στον ρόλο του παρατηρητή αναμένοντας την απόφαση του ΣτΕ.

Αυτές οι διχαστικές πολιτικές που ακολουθεί ο κ. Νίκας και η παράταξη του είναι καταδικαστέες από τον αγροτικό κόσμο και θα κληθεί να απαντήσει καθαρά στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου:
- Τι έπραξε και πως προώθησε την απόφαση του Πε.Συ Πελοποννήσου για την επέκταση του ΠΟΠ Ελιάς Καλαμών στους άλλους νομούς της Πελοποννήσου στα συναρμόδια υπουργεία;
- Ευνοεί τους Πελοποννήσιους αγρότες – παραγωγούς επιτραπέζιας Ελιάς Καλαμών η απόφαση του Δ’ Τμήματος του ΣτΕ; Και τι προτίθεται να πράξει από εδώ και πέρα;
- Τι προτίθενται να πράξουν οι αντιπεριφερειάρχες Λακωνίας και πως θα προασπίσουν τα συμφέροντα των Λακώνων αγροτών – παραγωγών;

Καλούμε τον αγροτικό κόσμο της Λακωνίας σε συστράτευση στην βάση του κοινού συμφέροντος της διεύρυνσης του ΠΟΠ Ελιάς Καλαμών kalamata olives στην Πελοπόννησο και ειδικά στην Λακωνία τηρουμένων πάντα των κριτηρίων».

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 25 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti