Αναζητούνται «καρποί» στο πεδίο της Καλαμών

Σύσκεψη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για αποδεκτή λύση στον φάκελο των εξαγωγών - Οι προτάσεις Τζανετέα και μεσσηνιακών συνεταιρισμών

Πέμπτη, 30 Ιούνιος 2022 07:27 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Αναζητούνται «καρποί» στο πεδίο της Καλαμών

Στον απόηχο των εξελίξεων στο ζήτημα της εξαγωγής της ελιάς ποικιλίας Καλαμών, μετά την απαγόρευση χρήσης του ΠΟΠ για την παραγωγή εκτός Μεσσηνίας από το Συμβούλιο της Επικρατείας, οι προσπάθειες για εντοπισμό κοινής συνισταμένης και αμοιβαία αποδεκτής διαχείρισης βρέθηκαν στο επίκεντρο συνάντησης φορέων με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γεώργιο Γεωργαντά.

Στην επαφή με τον υπουργό, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 28/6 στην Αθήνα, έλαβε μέρος και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λακωνίας  Ιωάννης Παναρίτης, όπως είχε πράξει και στη σύσκεψη της 6ης Ιουνίου 2022. Στις συναντήσεις αυτές τέθηκαν τα προβλήματα που δημιουργούνται στην εξαγωγή του προϊόντος και συζητήθηκε σε πολύ καλό κλίμα η ανεύρεση άμεσης αλλά και μόνιμης λύσης στο πρόβλημα, προς το εθνικό συμφέρον.

Είχαν προηγηθεί οι ενέργειες του Επιμελητηρίου για βιώσιμη διευθέτηση του θέματος της Καλαμών με τις αποφάσεις που πάρθηκαν τόσο στις τηλεδιασκέψεις που είχε οργανώσει το Επιμελητήριο με επιχειρήσεις της Λακωνίας και φορείς απ’ όλη τη χώρα στις 11/12/2020 και στις 18/12/2020, όσο και σε συνέχεια της από 16/6/2022 κοινής τηλεδιάσκεψης με επιμελητήρια και φορείς (ΠΕΜΕΤΕ κλπ).

Όπως επισημαίνει το Επιμελητήριο Λακωνίας, «η έκδοση της υπ΄ αριθμ. Α 1149/2022 Απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για την ακύρωση για τυπικούς λόγους της υπ’ αριθμ.331/20735/7.2.2018 Υπουργικής Απόφασης (Αποστόλου) για την προσθήκη του συνωνύμου “ΚΑΛΑΜΑΤΑ/KALAMATA” -μεταξύ και άλλων συνωνύμων- στα ονόματα της ποικιλίας “Καλαμών” και επέτρεπε την εξαγωγή της ελιάς καλαμών με την ονομασία “Kalamata olives”, επέφερε μεγάλες ζημιές για τους Έλληνες ελαιοπαραγωγούς, μεταποιητές, τυποποιητές και εξαγωγείς της ποικιλίας και τελικά για την ίδια την χώρα». Το σοβαρότερο πλήγμα εντοπίζεται σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, κυρίως στην Αιτωλοακαρνανία, Λακωνία και Φθιώτιδα που παράγουν τη μεγαλύτερη ποσότητα της ελιάς Καλαμών.

Στη συνάντηση με τον υπουργό συμμετείχαν ο περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Δυτ. Ελλάδας Θεόδωρος Βασιλόπουλος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λακωνίας Ιωάννης Παναρίτης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας Παναγιώτης Τσιχριτζής -ο οποίος εκπροσώπησε και τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ηλίας Κων/νο Νικολούτσο-, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας Αθανάσιος Κυρίτσης και ο δήμαρχος Μεσολογγίου Κωνσταντίνος Λύρος. Επίσης, έλαβαν μέρος στελέχη του ΔΣ της ΔΟΕΠΕΛ και τις ΠΕΜΕΤΕ (Μεταποιητικές-Τυποποιητικές-Εξαγωγικές Επιχειρήσεις), εκπρόσωποι των Συνεταιρισμών ΑΣ Γερακίου Λακωνίας, ΑΕΣ Αγ. Κωνσταντίνου Λωκρίδας, ΑΣ Αγρινίου «Ένωση Αγρινίου», ΑΣ «Αρχαία Ωλένεια» Αιτωλοακαρνανίας, ΑΕΣ Λιβανάτων Φθιώτιδας και ΑΣ Μεσολογγίου-Ν/τιας «Η Ένωση».

Στο ραντεβού με τον υπουργό συμμετείχε και η νομική ομάδα όλων των φορέων για το θέμα.

289044881 3098694383729136 298132293757523032 n

Τζανετέα: «Προώθηση της τυποποιημένης
Ελιάς Καλαμών στον κατάλογο ΤΕΒΑ»
Την ίδια στιγμή, την πρόταση του Περιφερειακού Συμβουλίου για στοχευμένη δράση ενίσχυσης της ελιάς Καλαμών καταθέτει σε παρέμβασή της, η πρώην αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας και νυν περιφερειακή σύμβουλος Αδαμαντία Τζανετέα, η οποία δηλώνει: «Παράλληλα με την θεσμική κατοχύρωση των ιστορικών δικαιωμάτων της επιτραπέζιας ελιάς, πρότεινα στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου την ένταξη της ελιάς Καλαμών στον εθνικό κατάλογο του ΤΕΒΑ. Το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους (ΤΕΒΑ) υποστηρίζει τη διανομή τροφίμων και βασικών υλικών αγαθών, συνδυάζεται με συνοδευτικά μέτρα τα οποία συμβάλλουν στην κοινωνική ενσωμάτωση των ωφελουμένων και υλοποιείται στο σύνολο της χώρας. Το πεδίο εφαρμογής του ΤΕΒΑ εξειδικεύεται στην Ελλάδα μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής (ΕΠ I)». Όπως τονίζει η κ. Τζανετέα, «για την τόνωση της αγοράς της τυποποιημένης βρώσιμης ελιάς Καλαμών το ΠεΣυ Πελοποννήσου διεκδικεί και προτείνει προς την Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, καθώς και την Διαχειριστική Αρχή των ΤΕΒΑ, την προώθηση της τυποποιημένης Ελιάς Καλαμών με την ένταξη της στον Εθνικό και Ευρωπαϊκό κατάλογο ΤΕΒΑ. Μια τέτοια ένταξη θα έχει πολλαπλά οφέλη για την τόνωση της εσωτερικής αγοράς και με ανάλογες τιμές εμπορίας και για τους αγρότες παραγωγούς».

Συνεταιρισμοί Μεσσηνίας:
«Διάλογος για αμοιβαία αποδεκτές λύσεις»
Το μνημόνιο συνεργασίας με την Επιτροπή Λακωνίας
Εξάλλου, σε προ ημερών έγγραφό τους, συνεταιριστικές οργανώσεις της Μεσσηνίας, με αφορμή την απόφαση του ΣΤΕ, μεταξύ άλλων υποστηρίζουν: «Η Δικαιοσύνη απεφάνθη και καλεί άπαντες να επανέλθουν στον δρόμο της νομιμότητας. Ο αγώνας για το αυτονόητο και το προφανές δικαιώθηκε». Επιπλέον, οι Αγροτικός Συνεταιρισμός Ένωση Μεσσηνίας, Σύλλογος υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων ΠΟΠ (ΣΥΜΕΠΟΠ), Αγροτικός Συνεταιρισμός Στέρνας και Αγροτικός Συνεταιρισμός Νηλέας ισχυρίζονται: «Έξι χαμένα χρόνια, δίχως πολιτική λύση σε ένα πρόβλημα που το δημιούργησαν πολιτικοί και μας οδήγησαν αναγκαστικά σε μια δικαστική διένεξη».

Σύμφωνα με τους παραπάνω αγροτικούς φορείς και συλλογικότητες:
«- Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει Εθνική Στρατηγική για το προϊόν
- Χιλιάδες τόνοι Ελιές Καλάμων από Τρίτες χώρες διακινούνται στην Ευρώπη με την ονομασία “Kalamata” απειλώντας το Ελληνικό προϊόν.
- Οι θεσμικοί φορείς αδυνατούν να τεκμηριώσουν πειστικό λόγο και οι παραγωγοί βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε μηχανισμούς προπαγάνδας.
- Επί 20 έτη οι παρανομούντες αντιμετωπίζονται με ανοχή και δυστυχώς σήμερα παρουσιάζουν τους Μεσσήνιους ως την αιτία του προβλήματος αδυνατώντας να ρίξουν το κουρέλι από τον σκεπασμένο καθρέφτη τους. Επιχείρησαν με αφορμή ένα εμπορικό ζήτημα να παραποιήσουν την ιστορία της χώρας, να καταστρατηγήσουν το Ευρωπαϊκό πλαίσιο και τον θεσμό των ΠΟΠ. Ας τα αφήσουμε όμως πίσω όλα αυτά. Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με τους καλλιεργητές Καλαμών άλλων περιοχών και τους υγιώς σκεπτόμενους και δρώντες τυποποιητές και εξαγωγείς».

Οι παραπάνω ενώσεις καλούν «άμεσα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,  που μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι οι μόνοι αρμόδιοι να εφαρμόσουν αποτελεσματικές λύσεις, σε διάλογο με χρονοδιάγραμμα 3 μηνών, με την συμμετοχή, τεχνοκρατών κύρους και των αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων του Τμήματος ΠΟΠ και ΕΛΓΟ Δήμητρα. Σκοπός μας να προσδιοριστούν υπεύθυνα, αμοιβαία αποδεκτές λύσεις εντός του πλαισίου της επιστημονικής και κανονιστικής νομιμότητας που θα θωρακίσουν το προϊόν και τους παραγωγούς του χωρίς να προκληθεί ο οποιοσδήποτε εμπορικός κραδασμός σε πείσμα των καταστροφολόγων που στην ουσία είτε ψηφοθηρούν, είτε εκβιάζουν με κυνικό και χυδαίο τρόπο το Υπουργείο, προσβάλλοντας την νοημοσύνη των παραγωγών. Θα είναι ολέθριο για τους Έλληνες παραγωγούς να εισακουσθούν επικίνδυνες φωνές που προσπαθούν να επαναφέρουν το συνώνυμο από την πίσω πόρτα. Θα είμαστε αμείλικτοι με όσους σκέφτονται μεθοδεύσεις και μηχανορραφίες. Απαιτείται νηφαλιότητα, επιστημοσύνη και σοβαρότητα».

Καταλήγοντας, τονίζουν: «Έχουμε εδώ και ένα έτος καταθέσει έναν προτεινόμενο οδικό χάρτη (που διαρκώς επικαιροποιείται) μαζί με το μνημόνιο συνεργασίας με την Συντονιστική Επιτροπή Λακωνίας, μακριά από κινδυνολογίες και μοιρολόγια. Όχι άλλος χαμένος χρόνος, ας αδράξουμε την ευκαιρία που ανοίγεται καθώς για εμάς η δικαστική αυτή απόφαση συνιστά  μια τεράστια ευκαιρία να ενωθούμε και να δώσουμε οριστικές και αμοιβαία αποδεκτά λύσεις».

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 25 και πλέον ετών

NIKOLAROS
Χρηστέας Diesel
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
RIGAKOS
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
LINARDI

Πρόσφατα Νέα

GOUTOS
Koutsoviti