Αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας ο γιατρός Χρήστος Καρβούνης

Σύντομα η προτομή του στην πόλη της Σπάρτης

Πέμπτη, 04 Αύγουστος 2022 06:46 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας ο γιατρός Χρήστος Καρβούνης

Το ημερολόγιο έδειχνε τον Νοέμβριο του 2012, όταν τα μηχανήματα ξεκίνησαν την κατεδάφιση του κτιρίου της ιστορικής κλινικής «Καρβούνη» ή της παλιάς Νομαρχίας για τους νεότερους.

Ένα κτίριο σύμβολο για τη Σπάρτη που κοσμούσε την πόλη από τις αρχές του 1933, όταν και άνοιξε τις πύλες του ως κλινική, στη συμβολή των οδών Κ. Παλαιολόγου και Όθωνος Αμαλίας.
Το οικοδόμημα, χτίστηκε από τον γιατρό Χρήστο Καρβούνη και στο ισόγειο στεγαζόταν η κλινική με το χαρακτηριστικό χειρουργείο στην ανατολική του πλευρά, ενώ ο πρώτος όροφος φιλοξενούσε την κατοικία του γιατρού.
Το κτίριο γκρεμίστηκε το 2012, αφού οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν το έκριναν ως διατηρητέο, όμως οι μνήμες των Σπαρτιατών δεν σβήστηκαν ποτέ.

DSC 2912 WEB

Η πολυσχιδής προσφορά του Χρήστου Καρβούνη στην κοινωνία της πόλης παραμένει αδιαμφισβήτητη στο πέρασμα των χρόνων.
Γεννήθηκε στις Καρυές της Λακωνίας τον Ιούλη του 1903, τελείωσε το δημοτικό σχολείο του χωριού και το Γυμνάσιο της Σπάρτης.
Σπούδασε στη Γερμανία, στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Halle, από το 1920 έως το 1927, και ειδικεύτηκε στη χειρουργική. Το 1928 γύρισε στην Ελλάδα και τον Αύγουστο του 1929 εγκαταστάθηκε οριστικά στη Σπάρτη, όπου άνοιξε την κλινική του. Ήταν από τους καλύτερους χειρουργούς, με περίπου 3.000 επιτυχημένες εγχειρήσεις. Στην κλινική του, εύποροι και άποροι έβρισκαν την πρέπουσα ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Μια προσωπικότητα αγωνιστική που πάλευε για την κατοχύρωση της κοινωνικής δικαιοσύνης και της δημοκρατίας και μάλιστα τα δύσκολα χρόνια της κατοχής.

Άλλωστε, τη δράση του αυτή, την πλήρωσε και με την ίδια του τη ζωή, αφού το όνομά του συγκαταλέγεται στον μακροσκελή κατάλογο των εκτελεσθέντων από τα ναζιστικά στρατεύματα τον Νοέμβριο του 1943 στο Μονοδένδρι. 

Κατά τη μέρα της εκτέλεσής του, ο Γερμανός επικεφαλής τον ξεχώρισε από τους υπόλοιπος ώστε να μην εκτελεστεί και του πρότεινε να βγει από τη σειρά των μελλοθάνατων. Τότε, ο Χρήστος Καρβούνης αποκρίθηκε: «Ή όλοι, ή κι εγώ μαζί τους»! Κι ας του φώναζαν οι συναγωνιστές του «φύγε γιατρέ, φύγε γιατρέ»… 

Ο Χρήστος Καρβούνης που μιλούσε άριστα γερμανικά, στο διάλογο που έκανε με τον Γερμανό, σε έντονο ύφος, του τόνισε ότι η εκτέλεση αθώων για αντίποινα είναι πράξη βάρβαρη, αντίθετη στο Διεθνές Δίκαιο και τους κανόνες του πολέμου. Μάλιστα, τους αποκάλεσε Ούνους, προειδοποιώντας ότι τέτοια εγκλήματα δε θα μείνουν ατιμώρητα. «Πνέων τα μένεα» ο Γερμανός, απ’ αυτήν την περιφρόνηση προς το θάνατο, την πατριωτική γιγάντωση και το δριμύ «κατηγορώ» του ήρωα γιατρού, τον εκτέλεσε με το περίστροφό του.

Αυτή η αυτοθυσία του Χρήστου Καρβούνη πρέπει να μνημονεύεται αιώνια από τις γενιές των Σπαρτιατών. 

Ας σημειωθεί ότι για το γιατρό Χρήστο Καρβούνη, ο Βρετανός ανώτατος αρχηγός των συμμαχικών δυνάμεων Μεσογείου, Αλεξάντερ, εξέδωσε το παρακάτω πιστοποιητικό: «Εν ονόματι των κυβερνήσεων και λαών των Ηνωμένων Εθνών, ευχαριστούμεν τον Καρβούνην Χρήστον διά τας υπηρεσίας ας προσέφερεν εις τον αγώνα διά την Ελευθερίαν. Διά των προσπαθειών του εβοηθήθη μεγάλως η απελευθέρωσις, της Ελλάδος, ως πράγματι και ο όλος σκοπός διά τον οποίον μάχονται όλα τα ελεύθερη έθνη».

 

Σήμερα, δέκα χρόνια μετά την κατεδάφιση του ιστορικού κτιρίου της κλινικής, ο «χαμός» του συνεχίζει να προκαλεί ποικίλα συναισθήματα στους Σπαρτιάτες. Όχι μόνο γιατί μαζί του γκρεμίστηκε ένα κομμάτι της ιστορίας της πόλης, αλλά και γιατί μαζί του ξέφτισε η μνήμη αλλά και η γνώση… για τους νεότερους.

Πλέον, στη συμβολή των οδών Κ. Παλαιολόγου και Όθωνος Αμαλίας βρίσκεται το κατάστημα αλυσίδας σούπερ μάρκετ, ενώ το μόνο που μένει να θυμίζει τον Χρήστο Καρβούνη είναι μια επιγραφή που τοποθετήθηκε με δαπάνες του καταστήματος, κατόπιν σχετικής εισήγησης της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Λακωνίας (ΟΕΒΕΛ).

Ωστόσο, τον Ιανουάριο του 2022, ο Σπαρτιάτης γλύπτης Δημοσθένης Τζανάκος γνωστοποίησε την πρόθεσή του να δωρίσει στο Δήμο Σπάρτης το εκμαγείο της προτομής του αείμνηστου Χρήστου Καρβούνη.
Μάλιστα, κοινοποίησε σχετική επιστολή τόσο στο Δήμαρχο Σπάρτης όσο και στην Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά και στους επικεφαλής όλων των παρατάξεων. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Λακωνικού Τύπου», ο κ. Τζανάκος, βρίσκεται ήδη σε συνεννόηση με τη Δημοτική Αρχή ώστε να γίνει αποδεκτή η δωρεά του. 

Τέλος, όπως μαθαίνουμε, το θέμα βρίσκεται στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Σπάρτης, η οποία δρομολογεί όλες τις ενέργειες ώστε να εκδώσει τις απαιτούμενες άδειες, προκειμένου η προτομή του Χρήστου Καρβούνη να τοποθετηθεί σε κεντρικό σημείο της πόλης. Εις αναμονή λοιπόν…

xristos karvounis

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 26 ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti