Τουρισμός με γευστικά «συστατικά» στην Πελοπόννησο

Ποντάρει στις γαστρονομικές επιλογές η Περιφέρεια - Η στρατηγική που εδραιώνεται για έναν ελκυστικό προορισμό

Πέμπτη, 01 Σεπτέμβριος 2022 12:01 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Τουρισμός με γευστικά «συστατικά» στην Πελοπόννησο

Υψηλές είναι οι προσδοκίες της τουριστικής ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια στην Πελοπόννησο, καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις της Περιφέρειας και συναρμόδιων τοπικών φορέων, ο τόπος διαθέτει όλα τα φόντα για να πρωταγωνιστήσει μεσομακροπρόθεσμα στις επιδόσεις της «βαριάς βιομηχανίας» της χώρας.

Η στρατηγική που προτάσσεται στο εγχείρημα για τόνωση της επισκεψιμότητας είναι η ανάδειξη της γαστρονομίας, της φύσης, της ιστορίας και του πολιτισμού, που συνθέτουν το «πάζλ» των βιωματικών εμπειριών που θα προσελκύσουν τον επισκέπτη. Προϊόντα όπως το ελαιόλαδο, το κρασί, τα βότανα, το μέλι, τα τυριά, τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν τα κύρια «συστατικά» του γαστρονομικού πλούτου της Πελοποννήσου, σε συνδυασμό με τις γραφικές τοποθεσίες, τα απαράμιλλης ομορφιάς τοπία και τα εμβληματικά μνημεία. Στοίχημα αποτελεί η εκμετάλλευση και η αρμονική σύζευξη του «αποστάγματος» των παραπάνω πλεονεκτημάτων προς την εκπλήρωση του επιθυμητού αποτελέσματος.

Μετά την Αρεόπολη Αν. Μάνης και την Κορώνη Μεσσηνίας, στο Παράλιο Άστρος Αρκαδίας πραγματοποιήθηκε η 3η στάση του «1ου Peloponnese Food Stories – Ιστορίες ανθρώπων – γεύσεων – πολιτισμού», που διοργάνωσε η Περιφέρεια Πελοποννήσου στις 26 Αυγούστου, με στόχο την εδραίωση του νέου αφηγήματος-οδηγού προς την ενδυνάμωση του τουριστικού προϊόντος.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας,  επεσήμανε: «Εφαρμόζουμε συγκεκριμένη στρατηγική για τον τόπο. Είναι βέβαιο ότι τα προσεχή χρόνια η Πελοπόννησος θα αποτελεί την αιχμή του δόρατος της τουριστικής ανάπτυξης της πατρίδος μας. Προσφέρει ένα είδος τουρισμού διαφορετικό. Έναν τουρισμό της οικολογίας, των ανθρώπινων σχέσεων, της τοπικής κουλτούρας, του πολιτισμού και των τοπικών γεύσεων. Ο σκοπός μας είναι να προβάλουμε αυτόν τον άλλου τύπου τουρισμό. Να προτάξουμε τις γεύσεις και τα αγροτικά μας προϊόντα, καθώς εδώ παράγονται όλα τα αγαθά της μεσογειακής διατροφής. Πέρα από τα δώρα που μας έδωσε ο Θεός: τη φύση, τη θάλασσα, τα βουνά, τα ποτάμια, στόχος είναι να προβάλουμε την προσπάθεια των ανθρώπων του τόπου, προκειμένου να επιτύχουμε σημαντικά κοινωνικά και οικονομικά αποτελέσματα, καθώς η Πελοπόννησος είναι μία περιοχή που τα έχει όλα».

food stories Paralio Astros

«Μπορεί να αναδειχθεί σε ηγετικό
γαστρονομικό προορισμό η Πελοπόννησος»
«Θα πρέπει να χτίσουμε το αναπτυξιακό μέλλον του τόπου μας στις  σχέσεις εμπιστοσύνης και αλληλεπίδρασης που μπορούν  να αναπτυχθούν ανάμεσα σε όλους τους  εμπλεκόμενους με την τουριστική ανάπτυξη φορείς» τονίζει από την πλευρά του ο πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου, Κωνσταντίνος Μαρινάκος, επισημαίνοντας πως «αυτό μας δίδαξε το πρόσφατο λαμπρό αποτέλεσμα της διοργάνωσης του Peloponnese Food Stories στο Παράλιο Άστρος». Σύμφωνα με τον ίδιο, «μόνο κατ’ αυτό τον τρόπο δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια, συλλογικοί επαγγελματικοί φορείς και τοπική κοινωνία θα πάψουν να είναι αποξενωμένοι από την οικονομία του τόπου και μέσω συνεργιών λειτουργώντας σαν μια “επιχειρηματική” μονάδα θα είναι σε θέση να κινητοποιούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο όλους τους διαθέσιμους ανθρώπινους και υλικούς πόρους, ώστε να επιτύχουν το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα σε προστιθέμενη κοινωνική αξία, σε νέο κοινωνικό πλούτο, σε εισοδήματα και απασχόληση και σε ποιότητα ζωής για τους πολίτες τους και κατ’επέκταση για τους επισκέπτες τους .Θερμά  συγχαίρω όλους για την δημιουργική συνεργασία που εάν συνεχιστεί σε αυτή τη βάση αναμφίβολα θα αναδείξει την Πελοπόννησο σε ένα υψηλής ποιότητας γαστρονομικό τουριστικό προορισμό».

Περαιτέρω ο κ. Μαρινάκος υποστηρίζει ότι «η Ελλάδα, μπορούμε να πούμε, ότι  έχει εδραιωθεί ως μια πολυσήμαντη και ακμάζουσα γαστρονομική αγορά και δίχως αμφιβολία η Πελοπόννησος, με τα εξαίρετα τοπικά της προϊόντα, μπορεί να αναδειχθεί σε ηγετικό γαστρονομικό προορισμό της χώρας. Σύμφωνα με μελέτες  το γαστρονομικό ενδιαφέρον αποτελεί τον δεύτερο λόγο επιλογής πολλών προορισμών για όλες τις ηλικιακές ομάδες, ενώ  οι εμπειρίες γαστρονομικού ενδιαφέροντος απορροφούν σημαντικό μερίδιο των δαπανών των επισκεπτών σε τουριστικούς προορισμούς. Το κυριότερο είναι ότι ένας  στους δύο επισκέπτες από χώρες πηγές τουριστών  για την περιοχή μας (Γερμανοί, Γάλλοι, Ιταλοί, ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο)  επιθυμεί να συμμετέχει συχνά σε δραστηριότητες γαστρονομικού χαρακτήρα κατά τη διαμονή του και βαθμολογεί ιδιαίτερα θετικά τη σταθερή εμπειρία που συνδυάζει την ποικιλία τοπικής κουζίνας, την ποιότητα, την τιμή και τη φιλοξενία. Και η βάση για τη διαμόρφωσης μιας αξιομνημόνευτης γαστρονομικής εμπειρίας, δεν αφορά κάτι  άλλο παρά το τρίπτυχο "τοπικότητα, αυθεντικότητα, ποιότητα"».

Όπως εκτιμά ο Κων. Μαρινάκος, «η εξαίρετη αυτή διοργάνωση που είναι σε εξέλιξη στην Πελοπόννησο θα πρέπει να αποτελέσει την απαρχή ενός στρατηγικού σχεδιασμούς ανάδειξης της Πελοποννήσου ως γαστρονομικό προορισμό που να βασίζεται στην ανάπτυξη του γαστρονομικού προϊόντος, στο branding και marketing της γαστρονομικής εμπειρίας και στην  ενδυνάμωση του ανθρωπίνου δυναμικού με την έννοια της αναβάθμισης των υφιστάμενων πρακτικών και την ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων που θα αποτελέσουν και τους θεματοφύλακες όλης αυτής της προσπάθειας».


με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 26 ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
του Κυρ
Το κλίκ της ημέρας
του Κυρ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti