42 χρόνια αρχιερατικής διακονίας για τον Μητροπολίτη Ευστάθιο

Εξελέγη στην κεφαλή της τοπικής Εκκλησίας τον Αύγουστο του 1980

Παρασκευή, 02 Σεπτέμβριος 2022 12:07 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
42 χρόνια αρχιερατικής διακονίας για τον Μητροπολίτη Ευστάθιο

Διαδρομή 42 ετών πολύκαρπης επισκοπικής διακονίας συμπλήρωσε την Τετάρτη 31 Αυγούστου ο σεβασμιώτατος  Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος, ο οποίος βρέθηκε στην πανηγυρίσασα Ιερά Μονή Ευαγγελιστρίας Ιέρακος.
Στην ιερή ακολουθία συμπροσευχήθηκαν οι σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Σύρου κ. Δωρόθεος και Φωκίδας κ. Θεόκτιστος. 

Λόγο πνευματικής οικοδομής εκφώνησε ο Μητροπολίτης Σύρου, ο οποίος αρχικά αναφέρθηκε στην εορτή της κατάθεσης της Αγίας Ζώνης της Παναγίας. Στη συνέχεια μίλησε για την πολυσχιδή προσωπικότητα του Μητροπολίτη Ευστάθιου, τον λιτό και έντιμο βίο και το πολυποίκιλο πνευματικό, φιλανθρωπικό και κοινωνικό του έργο. Ιδιαίτερα, όσον αφορά τα μέλη της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο σεβασμιώτατος Δωρόθεος επεσήμανε ότι «στο πρόσωπο του Επισκόπου της Σπάρτης βλέπουν “τον επί υψηλής κορυφής ιστάμενο αειθαλή φάρο”, αφού με τον δωρικό και ειρηνικό λόγο του ενώνει τους πάντες, διδάσκει τους νεώτερους Ιεράρχες, εμψυχώνει τους παλαιότερους και προτρέπει την Ιεραρχία σε ωφέλιμες αποφάσεις για το χριστεπώνυμο πλήρωμά της». Ολοκληρώνοντας, ευχήθηκε «ο Πανάγαθος Θεός, δια πρεσβειών της Υπεραγίας Θεοτόκου, να χαρίζει στον σεβασμιώτατο Μητροπολίτη υγεία και έτη πολλά, ώστε να συνεχίσει απρόσκοπτα να καθοδηγεί, με την ίδια σοφία, το ποίμνιο της Μητρόπολης».

Κατακλείοντας την λατρευτική σύναξη, ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης ευχαρίστησε θερμά τους δύο Μητροπολίτες, που προσήλθαν στην απομακρυσμένη Μονή Ιέρακος για να του ευχηθούν, τον ιερό κλήρο, τη γερόντισσα της μονής και όλη την αδελφότητα, καθώς και τους ευλαβείς χριστιανούς, που συμπροσευχήθηκαν στη Θεία Λειτουργία, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να εκδηλώσουν την αγάπη στο πρόσωπό του. Παράλληλα, ευχαρίστησε και όλους όσοι έχουν σταθεί κοντά του τα 42 χρόνια της αρχιερατικής του διακονίας, βοηθώντας με οιονδήποτε τρόπο στο έργο της τοπικής Εκκλησίας.

Η ιερή ακολουθία ολοκληρώθηκε με την περιφορά -πέριξ του καθολικού- της εικόνας και των ιερών λειψάνων, που φυλάσσονται στη μονή. Ακολούθησε, σε χαρμόσυνο κλίμα, το καθιερωμένο μοναστηριακό κέρασμα από την αδελφότητα της μονής σε όλους τους παρευρισκόμενους.

Εις πολλά έτη Δέσποτα
Ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης, Ευστάθιος, εξελέγη στην κεφαλή της τοπικής Εκκλησίας στις 28 Αυγούστου 1980, χειροτονήθηκε στις 31 Αυγούστου κι ενθρονίσθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου του ιδίου έτους.

Κατά τη μακρά επισκοπική του θητεία στη Μητροπολιτική Περιφέρεια έχει να επιδείξει πολύπλευρο κι ευρύτατο έργο εκκλησιαστικής, κοινωνικής και φιλανθρωπικής διακονίας, που επιτελεί με αξιοθαύμαστη συνέπεια, πατρική αγάπη, ταπεινότητα κι αποστολικό ζήλο. Η άοκνη προσφορά του στον συνάνθρωπο, σε συνδυασμό με τις χριστιανικές αρετές που τον διακατέχουν, έχουν προσδώσει στο πρόσωπό του τον καθολικό σεβασμό και την παροιμιώδη εκτίμηση από το ποίμνιο. Για το εν γένει έργο του, που είναι αποδεκτό κι αναγνωρίσιμο από το σύνολο της τοπικής κοινωνίας και όχι μόνο, ο Ιεράρχης έχει τιμηθεί με πολλά μετάλλια και διακρίσεις από Πατριάρχες, Εκκλησίες, ανθρώπους των Γραμμάτων και της Τέχνης, από υπουργεία και από την Πανελλήνια Ένωση Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου.

Τα δε μεστά κηρύγματά του διαπνέονται από καθάριο κι ελπιδοφόρο λόγο, που ανταποκρίνονται κι απηχούν τις ανάγκες του ανθρώπου των σύγχρονων κοινωνιών, δίνοντας το έναυσμα για ενδοσκόπηση στα μύχια του νου και της ψυχής στην οδό προς την αυτοβελτίωση.  

Ο «Λακωνικός Τύπος» απευθύνει εγκάρδιες ευχές στον σεπτό Ποιμενάρχη μας, ώστε η Θεία χάρη να του χαρίζει υγεία, μακροημέρευση και πνευματική διαύγεια, για να συνεχίζει με αξιοσύνη και πραότητα τη Θεάρεστη ποιμαντορία του.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 26 ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti