Πρόεδρος Στεφανιάς: «Θετική η εξέλιξη για την Ελιά Καλαμών»

Τι σχολιάζει ο Χρ. Παπαδάκος για την απόφαση που ταυτίζει την ονομασία «Καλαμάτα» με την ποικιλία «Καλαμών»

Παρασκευή, 09 Σεπτέμβριος 2022 12:16 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Πρόεδρος Στεφανιάς: «Θετική η εξέλιξη για την Ελιά Καλαμών»

Η υπουργική απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Γ. Γεωργαντά, λύνει το πρόβλημα που δημιουργήθηκε μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την Ελιά «Καλαμών» – «Καλαμάτας», υποστηρίζει ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Στεφανιάς Δ. Ευρώτα, Χρήστος Παπαδάκος. Υπενθυμίζεται πως με την πρόσφατη υπουργική απόφαση του ΥπΑΑΤ, η Ελιά «Καλαμάτα/Kalamata» εντάσσεται στο μητρώο ως συνώνυμο της Ελιάς «Καλαμών».

«Σ’ αυτή την κατεύθυνση αγωνίστηκε η ΤΚ Στεφανιάς μαζί με το Επιμελητήριο Λακωνίας, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ευρώτα και τους περιφερειακούς συμβούλους της Λακωνίας» παρατηρεί ο κ. Παπαδάκος, ενώ τονίζει πως «η απόφαση αυτή σε καμία περίπτωση δεν ακυρώνει ή δεν μειώνει την προστιθέμενη αξία του ΠΟΠ που κατέχει το 3% της παραγωγής και καλλιεργείται σε ορισμένες περιοχές της Μεσσηνίας. Αντίθετα, διευκολύνει και δίνει διέξοδο στο 97% της παραγωγής, όπου η Λακωνία κατέχει το 28%, να συνεχίσουν την εξαγωγική τους δραστηριότητα όπως ίσχυε από το 1928».

papadakos christosΟ επικεφαλής της Τοπικής Κοινότητας Στεφανιάς εκτιμά ότι «θα πρέπει να κατανοηθεί στην εποχή των πολλαπλών κρίσεων που ζούμε δεν είναι ώρα για αντιπαραθέσεις μεταξύ των αγροτών.

Φυσικά και πρέπει να καταρτιστούν οι κατάλληλοι φάκελοι για ΠΟΠ και ΠΓΕ  σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΕΕ. Όλοι όμως γνωρίζουν ότι αυτή η διαδικασία θα διαρκέσει τουλάχιστον 4 χρόνια και είναι βέβαιο ότι δεν θα ενταχθούν όλες οι περιοχές λόγω αυστηρών κριτηρίων».

Το κυρίαρχο ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί και να προβληματίσει, κατά τον Χρήστο Παπαδάκο, είναι: «Έχουν νόμιμο δικαίωμα οι Τούρκοι, οι Τυνήσιοι οι Αλγερινοί και άλλοι αγρότες τρίτων χωρών εκτός της ΕΕ να χρησιμοποιούν την ονομασία “Kalamata olives” και δεν πρέπει να το χρησιμοποιούν οι Έλληνες αγρότες; Για να σοβαρευτούν κάποιοι αντιδρώντες;»

Καταλήγοντας, ο ίδιος τονίζει: «Ευτυχώς επικράτησε η λογική στο ΥπΑΑΤ και η υπουργική απόφαση δικαιώνει και το 97% της παραγωγής, χωρίς να παραγνωρίζει την σημασία και την αξία του 3% της Ελιάς Καλαμών – Καλαμάτας».

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 26 ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
RIGAKOS

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti

Η δική σας είδηση