«Χείρα βοηθείας» ζητούν οι έμποροι της Πελοποννήσου

Μέτρα ενίσχυσης διεκδικεί η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων - Οι 17 αξιώσεις ενόψει της ΔΕΘ

Παρασκευή, 09 Σεπτέμβριος 2022 12:45 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Χείρα βοηθείας» ζητούν οι έμποροι της Πελοποννήσου

Υπόμνημα με τις θέσεις και τις προτάσεις της κατέθεσε η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου & Νοτιοδυτικής Ελλάδας, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας, Ιθάκης (ΟΕΕΣΠ) ενόψει και της διεξαγωγής της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Όπως τονίζει η ΟΕΕΣΠ, «ως χώρα βιώνουμε τα τελευταία χρόνια μια άνευ προηγουμένου απειλή - κρίση με απώλειες σε επίπεδο Υγείας αλλά και Οικονομίας. Στη συνολικότερη δυσμενή κατάσταση της χώρας εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού και της δεκαετούς οικονομικής κρίσης που προηγήθηκε, προστέθηκε και το υψηλό ενεργειακό κόστος, το οποίο επιβαρύνει ακόμα περισσότερο και οδηγεί σε απόλυτη οικονομική δυσχέρεια νοικοκυριά και επαγγελματίες.

Σε αυτές τις συνθήκες, ο φόβος για επιπλέον ανθρώπινες απώλειες αλλά και επιχειρήσεις που δεν θα καταφέρουν να αντέξουν και θα βάλουν οριστικό «λουκέτο», είναι ακόμα υπαρκτός. Οι προσδοκίες και οι ελπίδες για οικονομική ανάκαμψη δεν μπορούν να ευοδωθούν, όσο παρατείνεται ή βαθαίνει η αβεβαιότητα λόγω αύξησης των κρουσμάτων και του πολέμου. Όσο δε οι κυβερνητικές προσπάθειες για ανάταξη της οικονομίας, με μέτρα στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από τις συνέπειες, έχουν ημερομηνία λήξης, ο προβληματισμός και η αγωνία θα εντείνονται».

Η Ομοσπονδία επισημαίνει ακόμα πως «ο κλάδος του εμπορίου έχει πολύ σημαντική συνεισφορά στην ελληνική οικονομία και αποτελεί δομικό της στοιχείο και γι’ αυτό η κυβέρνηση, αυτή την ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή, οφείλει να θέσει άμεσα ρεαλιστικούς στόχους και να ενεργήσει γρήγορα προκειμένου ο κλάδος να διαφυλαχτεί και να επιβιώσει σε αυτό το διαφορετικό πλέγμα προκλήσεων».

Οι προτάσεις
Προς αυτή την κατεύθυνση, η Ομοσπονδία αποτελώντας τη μεγαλύτερη ομοσπονδία της ΕΣΕΕ και έχοντας ως μέλη της 46 εμπορικούς και κλαδικούς συλλόγους σε 10 νομούς στις Περιφέρειες Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, προτείνει 17 στόχους-προτάσεις:

1. Κατάργηση της προκαταβολής φόρου και του τέλους επιτηδεύματος.

2. Άμεση θεσμοθέτηση ειδικού ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού, ο οποίος θα τροφοδοτεί τις βασικές λειτουργίες της επιχείρησης και τους προμηθευτές της.

3. Άμεση θεσμοθέτηση αφορολόγητου ορίου στα 12.000 ευρώ για όλους τους επιχειρηματίες, όπως ισχύει και στους υπόλοιπους Έλληνες πολίτες.

4. Θεσμοθέτηση της κυριακάτικης αργίας, αυστηρά τα καταστήματα ανοιχτά τρείς Κυριακές τον χρόνο.

5. Μη επιστροφή κανενός μέρους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής από μικρομεσαίους επιχειρηματίες που έλαβαν ποσά μέχρι 20.000 ευρώ.

6. Επίδομα ειδικού σκοπού για τους αυτοαπασχολούμενους που νοσούν από κορωνοϊό ή χρειάζεται να μπουν σε καραντίνα.

7. Χορήγηση επιδόματος ανεργίας για 12 μήνες, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για όσους συναδέλφους δεν τα κατάφεραν και έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους.

8. Επιδότηση της εργασίας ισοτίμως με την επιδότηση ανεργίας με συμπληρωματικά προγράμματα.

9. Χορήγηση ευνοϊκών δανείων από τις τράπεζες με χαμηλό επιτόκιο και χωρίς αυστηρά κριτήρια.

10. Μείωση των χρεώσεων και των προμηθειών των τραπεζών.

11. Σχεδιασμό νέας ρύθμισης των 120-240 δόσεων για όλα τα χρέη των επιχειρήσεων με αφαίρεση των προσαυξήσεων και των πανωτοκίων.

12. Διαγραφή όλων των ασφαλιστικών εισφορών που δημιουργήθηκαν κατά το διάστημα που οι επιχειρήσεις παρέμειναν κλειστές με κρατική εντολή.

13. Αποδέσμευση των οφειλών του ΕΦΚΑ από την ασφαλιστική ικανότητα των μικρομεσαίων επιχειρηματιών. Δωρεάν ασφάλιση για όλους.

14. Στήριξη των επιχειρήσεων με νέα στοχευμένα προγράμματα ρευστότητας προκειμένου να ενταχθούν περισσότερες επιχειρήσεις καθώς μέχρι σήμερα μόνο το 10% πληρούσε τα κριτήρια ένταξης σε αυτά.

15. Προστασία επιχειρήσεων από ανατιμήσεις στην ενεργεία:
α) Αφαίρεση – κατάργηση των έμμεσων φόρων (πχ χρεώσεις στον δήμο) πέραν της αξίας του ρεύματος – φυσικού αερίου, που περιλαμβάνονται  στους λογαριασμούς κατανάλωσης.     
β)  Κρατική επιδότηση στις επιχειρήσεις ανάλογα με τις κιλοβατώρες που καταναλώνονται.
γ) Απαγόρευση απενεργοποίησης του μετρητή φορτίου (διακοπή ηλεκτροδότησης) για όσο διάστημα επικρατεί η ανισορροπία στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και οι λογαριασμοί εκδίδονται με επαυξημένες χρεώσεις.  
δ) Παροχή δυνατότητας στις επιχειρήσεις αλλά και στα νοικοκυριά για αποπληρωμή των λογαριασμών που έχουν εκδοθεί και θα εκδοθούν με αυξημένες χρεώσεις από τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, σε διάρκεια 24 μηνών, προκειμένου να διευκολυνθούν και να ανταπεξέλθουν.
ε) Επέκταση για όσο είναι αναγκαίο, της παραγωγής λιγνίτη όπως εφαρμόστηκε και σε άλλες ευρωπαϊκές  χώρες.

16. Αναστολή διενέργειας κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης κινητών  και ακινήτων, σε βάρος φυσικών ή νομικών προσώπων και προστασία της πρώτης κατοικίας και επαγγελματικής στέγης από οπουδήποτε.

17. Πλαφόν στις τιμές βασικών αγαθών ευρείας κατανάλωσης και προστασία του καταναλωτή από κύματα αισχροκέρδειας που κατά καιρούς παρατηρούνται.

Καταλήγοντας, στο υπόμνημα η ΟΕΕΣΠ τονίζει: «Στο υφιστάμενο οικονομικό περιβάλλον, η κυβέρνηση θα πρέπει να αναζητήσει πλέον νέους τρόπους διαχείρισης της πολυδιάστατης κρίσης  και με καίριες παρεμβάσεις να ενισχύσει και να προσφέρει χείρα βοηθείας στο εγχώριο επιχειρείν. Είναι αναγκαίο να ενεργοποιηθούν ειδικά στοχευμένα προγράμματα για τη διευκόλυνση της λειτουργίας των επιχειρήσεων και τη χάραξη πολιτικών για την προσέλκυση επενδύσεων και την οικονομική ανάκαμψη.

Από την μεριά της, η Ομοσπονδία μας εκπληρώνοντας το θεσμικό της ρόλο έχει καταθέσει τεκμηριωμένες προτάσεις και θα συνεχίσει να καταθέτει με στόχο πάντα να διεκδικεί τα δίκαια αιτήματα των συναδέλφων εμπόρων και επιχειρηματιών και να συμβάλλει στην βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος».

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 26 ετών

NIKOLAROS
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
RIGAKOS

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti