Πρεμιέρα της σχολικής χρονιάς στη Λακωνία με όνειρα κι ευχές (ΦΩΤΟ)

Ήχησε το «πρώτο κουδούνι» στις μονάδες του νομού - Τα μηνύματα εκπροσώπων Αρχών

Δευτέρα, 12 Σεπτέμβριος 2022 17:38 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Πρεμιέρα της σχολικής χρονιάς στη Λακωνία με όνειρα κι ευχές (ΦΩΤΟ)

Με την τέλεση του καθιερωμένου αγιασμού ξεκίνησε το πρωί της Δευτέρας (12/9) το νέο σχολικό έτος 2022-23 για 1.341.985 μαθητές και μαθήτριες και 160 χιλιάδες εκπαιδευτικούς σε περίπου 14.000 χιλιάδες νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια της χώρας.

Στις σχολικές μονάδες της Λακωνίας, η επιστροφή στα θρανία συντελέστηκε ομαλά και δίχως ιδιαίτερα προβλήματα και δυσκολίες σε όλες τις βαθμίδες Εκπαίδευσης του νομού. Παρόντες στην επίσημη «πρώτη», εκτός από τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς-κηδεμόνες, ήταν κι εκπρόσωποι αρχών, οι οποίοι μετέφεραν τις ευχές τους για καλή πρόοδο, ευημερία και υγεία. Για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια, εξάλλου, οι πατροπαράδοτες εκδηλώσεις έναρξης του σχολικού έτους θύμιζαν κάτι από τα… παλιά, καθώς τα μέτρα για τον κορωνοϊό ήταν περιορισμένα.

Ιδιαίτερη ημέρα ήταν η σημερινή για τα «πρωτάκια», τα οποία είχαν την πρώτη τους επαφή με το σχολικό περιβάλλον, που θα τα περιβάλλει για τα επόμενα χρόνια της ζωής τους, ωστόσο εκπαιδευτικοί και γονείς φρόντισαν για την ομαλή ένταξή τους.

Μετά το πέρας των τελετών αγιασμού μαθητές κι εκπαιδευτικοί κατευθύνθηκαν στις αίθουσες διδασκαλίας, ενώ ακολούθησε η διανομή των βιβλίων.

Τα μηνύματα

Νεοκλής Κρητικός – βουλευτής Λακωνίας
«Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς εύχομαι στις μαθήτριες και στους μαθητές υγεία, επιτυχίες και ευόδωση των στόχων τους.

Στους εκπαιδευτικούς εύχομαι να συνεχίσουν με τον ίδιο ζήλο και την ίδια ευσυνειδησία, που έχουν επιδείξει μέχρι σήμερα, να  καθοδηγούν τα παιδιά μας και να τα εφοδιάζουν με γνώσεις, αρχές κι αξίες.

Στους γονείς  υπομονή, αντοχές και πίστη στις δυνάμεις των παιδιών τους.

Πιστεύω ότι το νέο σχολικό έτος θα κυλήσει ομαλά και θα κερδηθεί  το διπλό  στοίχημα της μάθησης και της ασφάλειας.

Προσωπικά θα είμαι δίπλα σε μαθητές, δασκάλους και γονείς και θα προσπαθώ να συνδράμω πάντα με γνώμονα το καλό των παιδιών μας, που αποτελούν και τη μεγαλύτερη ελπίδα μας για το αύριο.

Καλή σχολική χρονιά με υγεία σε όλες και σε όλους!»


Σταύρος Αραχωβίτης – βουλευτής Λακωνίας

«Μια καινούργια σχολική χρονιά ξεκινάει. Μια χρονιά φορτωμένη προσδοκίες, ελπίδες, όνειρα, παρέες, αλλαγές αλλά και αγωνίες, προβλήματα και προβληματισμούς.

Η φετινή σχολική χρονιά θα περιλαμβάνει έναν χειμώνα που όλα δείχνουν ότι θα είναι διαφορετικός απ' ότι γνωρίσαμε μέχρι τώρα στη γενιά μας.

Χρειάζεται όλες και όλοι, μαθητές, καθηγητές και γονείς, να δείξουμε αλληλεγγύη, κατανόηση και αλληλοβοήθεια προκειμένου να βγούμε αλώβητοι σε καλύτερους καιρούς.

Εύχομαι σε όλες και σε όλους καλή αρχή, υγεία, αισιοδοξία και πίστη στον προορισμό και τους στόχους που χρειάζεται να θέτουμε ξεκινώντας».


Νίκωνας Τζινιέρης – αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Λακωνίας

«Αγαπητοί μαθητές και μαθήτριες,

Μια νέα σχολική χρονιά ξεκινάει και φέτος, γεμάτη στόχους, όνειρα και προσδοκίες, αλλά και εύλογες ανησυχίες και φόβους.

Για μερικούς από εσάς είναι η πρώτη ημέρα στο σχολείο, για ορισμένους η πρώτη φορά σε νέο σχολείο, και για κάποιους άλλους η επιστροφή σε έναν γνώριμο τόπο με καινούργιες όμως προκλήσεις.

Κοινός στόχος όλων μας, μαθητών – εκπαιδευτικών – γονιών και Αυτοδιοίκησης, είναι να διαμορφώσουμε ένα εκπαιδευτικό περιβάλλον ποιοτικό και ανταγωνιστικό, που να εξασφαλίζει στους νέους μας, όλες τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες να ικανοποιήσουν τα όνειρα και τις φιλοδοξίες τους, αλλά και να ενταχθούν ομαλά και επιτυχημένα στον απαιτητικό κόσμο των ενηλίκων.

Ευελπιστώντας να κυλήσει όμορφα, ευχάριστα και εποικοδομητικά η νέα σχολική χρονιά, εύχομαι σε όλες τις μαθήτριες και τους μαθητές να έχετε καλή πρόοδο, υγεία και δύναμη, συλλέγοντας τους καρπούς της γνώσης, της εμπειρίας και της δημιουργίας.

Καλή σχολική χρονιά σε όλους!»


Πέτρος Δούκας – δήμαρχος Σπάρτης

«Αγαπητοί μαθητές, και μαθήτριες!  Ξεκινά σήμερα η νέα σχολική χρονιά!

Οι περισσότεροι από εσάς – όπως άλλωστε και εγώ όταν ήμουν μαθητής – θα σκέφτεστε: “Ωχ, πάει ο πρωινός ύπνος, πάνε τα ξενύχτια, αρχίζει το κουραστικό διάβασμα, αρχαία, χημείες, γεωμετρίες, τα πρόχειρα διαγωνίσματα, και άλλα…” Ναι έτσι είναι!

Αλλά δείτε και την άλλη πλευρά:  Θα ξαναδείτε όλους τους φίλους σας, θα μάθετε τόσα νέα πράγματα! Θα μάθετε να λύνετε προβλήματα! Να βρίσκετε λύσεις σε δύσκολα θέματα! Θα μάθετε να έχετε τη δική σας κριτική σκέψη! Γιατί το κλειδί για το αύριο είναι η γνώση και οι γνώσεις!

Όποιοι προσπαθήσουν περισσότερο, όποιοι και όποιες μάθουν περισσότερα, όποιοι μπορούν να λύσουν πιο πολλά προβλήματα, αυτοί και αυτές θα φύγουν γρηγορότερα μπροστά, και θα έχουν πολύ περισσότερες επιλογές για το πώς θα φτιάξουν τη ζωή τους!

Η γνώση είναι δύναμη – και η δύναμη μπορεί να σου εξασφαλίσει την ελευθερία σου! Να είσαι κύριος του εαυτού σου!
• Αυτά που πίστευε ο Λυκούργος για τους αρχαίους Σπαρτιάτες: Αν θέλετε να είσαστε ελεύθεροι και όχι υπόδουλοι, τότε πρέπει να είσαστε δυνατοί! Γι’ αυτό εφάρμοσε την περίφημη Σπαρτιατική Αγωγή!  Για να τους κρατάει ελεύθερους!

Ξέρετε ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας, τα Ελληνόπουλα δεν χρειάστηκε να πάνε σε πόλεμο για περίπου 75 χρόνια!
• Όλες οι προηγούμενες γενιές όπως ο πατέρας μου που πολέμησε στο Αλβανικό μέτωπο και μετά στη βόρειο Αφρική σαν πιλότος καταδιωκτικού πολεμικού αεροσκάφους, χρειάστηκε να πάνε να πολεμήσουν και χιλιάδες να σκοτωθούν! Η δικιά μου γενιά και εσείς –ευτυχώς– όχι!

Και όμως, ο κόσμος που θα βρείτε μπροστά σας, δεν θα είναι καθόλου εύκολος! Θα είναι αρκετά δυσκολότερος από αυτόν που βρήκαμε εμείς! Ο άγριος πόλεμος στην Ουκρανία, οι Τουρκικές απειλές, η ρήξη με τη Κίνα, το κόστος για τις βενζίνες, το ηλεκτρικό, την ενέργεια, τα τρόφιμα, είναι μια καταιγίδα που δεν ξέρουμε πως θα περάσει!

Γι’ αυτό πρέπει να γίνετε εσείς καλύτεροι από μας! Και για τους εαυτούς σας και για την πατρίδα μας! Με περισσότερες γνώσεις! Με περισσότερες δεξιότητες! Ναι, θα αντιμετωπίσετε πολλές δυσκολίες!

Αλλά κάθε λακκούβα, κάθε δυσκολία και ανηφόρα που θα βρίσκετε μπροστά σας θα σας κάνει πιο δυνατούς!

Να ακολουθήσετε τη προσταγή του Σωκράτη: “Φρόντισε από μόνος σου να γίνεις καλύτερος για να μπορείς να βελτιώνεις και τους άλλους”! Και του Καζαντζάκη που έλεγε ότι πρέπει μέσα σου να λες “Θα πάρω τον πιο δύσκολο δρόμο – εγώ μόνος μου θα σώσω την γης”!

Μην περιμένετε να δείτε τι κάνουν ή τι δεν κάνουν οι άλλοι! Ρωτάτε αυτά που δεν ξέρετε από μόνοι σας, αλλά μάθετε να παίρνετε το βάρος και την ευθύνη απάνω σας! Μάθετε να λέτε, “ναι εγώ φταίω, εγώ έκανα λάθος — αλλά εγώ θα το διορθώσω!”

Οι γονείς και οι δάσκαλοί σας καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια για λογαριασμό σας! Και εμείς ως Δήμος Σπάρτης θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για εσάς! Δουλεύουμε και θα δουλεύουμε και Σαββατοκύριακα και αργά τα βράδια και με τις Σχολικές Επιτροπές για να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε το καλό της πόλης και των Σχολείων μας!

Θα κάνουμε λάθη; Ναι πολλά! Λάθη δεν κάνουν μόνο όσοι κάθονται όλη μέρα στον καναπέ τους και δεν κάνουν τίποτα! Αλλά θα κάνουμε και ότι καλύτερο μπορούμε με ότι χρήματα έχουμε στη διάθεσή μας.

Σας εύχομαι καλή δύναμη. Εσείς είστε το μέλλον και η ελπίδα του τόπου μας!»


Δήμος Βέρδος – δήμαρχος Ευρώτα
«Η νέα σχολική χρονιά ξεκινά και μαζί της οι προκλήσεις, τα όνειρα, οι φιλοδοξίες και οι προοπτικές επιτυχίας. Εύχομαι τη νέα σχολική χρονιά να ευοδωθούν οι προσδοκίες των μαθητών, των καθηγητών και των γονέων για πρόοδο.

Άλλωστε, για την επιτυχία χρειάζεται η αγαστή συνεργασία και των τριών: Η εκπαιδευτική κοινότητα δίνει τον καλύτερο εαυτό της, οι γονείς και οι κηδεμόνες οπλίζονται με υπομονή και με ψυχική δύναμη και οι μαθητές με όρεξη για μάθηση, επιμονή και μεθοδικότητα.

Εύχομαι σε όλες τις μαθήτριες και όλους τους μαθητές καλή πρόοδο για τη νέα σχολική χρονιά, με υγεία και δύναμη και θέλω να διαβεβαιώσω εκπαιδευτικούς και γονείς ότι θα είμαστε στο πλευρό τους, διασφαλίζοντας καλύτερες συνθήκες για τα παιδιά τους, για τα παιδιά μας.

Καλή και δημιουργική χρονιά, με υγεία και πρόοδο».


Ντία Τζανετέα – περιφερειακή σύμβουλος, πρώην αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας
«Η έναρξη  κάθε νέας σχολικής χρονιάς σηματοδοτεί τη συνέχεια της προσπάθειας για γνώση και πρόοδο.

Μαθητές και μαθήτριες, ως εκπαιδευτικός αλλά και ως μητέρα γνωρίζω τις δυσκολίες και τις αγωνίες σας. Είστε οι πρωταγωνιστές σε μια προσπάθεια για ένα καλύτερο μέλλον τόσο της κοινωνίας όσο και δικό σας.

Μην απογοητευθείτε από τις δυσκολίες γιατί η εκπαιδευτική διαδικασία είναι σαν το δέντρο που έχει πικρές ρίζες αλλά γλυκούς καρπούς.

Αγωνιστείτε για την πραγμάτωση των ονείρων σας.

Καλή σχολική  χρονιά με υγεία, δύναμη και καλή επικοινωνία με τον εαυτό σας.

Υγεία και δύναμη εύχομαι στους συναδέρφους μου εκπαιδευτικούς και στους γονείς. ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ».

 

φωτογραφίες από spartanews, Δήμος Αν. Μάνης, Στ. Χριστάκος: συγκρότημα 2ου-3ου Γυμνασίου-2ου ΓΕΛ Σπάρτης, Μουσικό Σχολείο Σπάρτης, Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Γυθείου, Δημοτικό-Γυμνάσιο-ΓΕΛ Μονεμβασιάς

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 26 ετών

Έκθεση εικόνων

NIKOLAROS
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
RIGAKOS

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti