Στην αφετηρία η δημοπράτηση του φράγματος Κελεφίνας

Εντός Σεπτεμβρίου η ανακοίνωση της ημερομηνίας - Το έργο 25,3 εκ. ευρώ θα  λύσει το αρδευτικό πρόβλημα της Λακωνίας

Πέμπτη, 15 Σεπτέμβριος 2022 18:38 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Στην αφετηρία η δημοπράτηση του φράγματος Κελεφίνας

Μετά από χρόνιες διεργασίες και διαβουλεύσεις αρχίζει η διαδικασία δημοπράτησης του 1ου υπο-έργου «Κατασκευή φράγματος Κελεφίνας», συνολικού προϋπολογισμού 25.300.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, που συγχρηματοδοτείται στο πλαίσιο της δράσης 4.3.1: «Υποδομές εγγείων βελτιώσεων» του ΠΑΑ 2014-2020.

Η εξέλιξη ήρθε ύστερα από συνεργασία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργου Γεωργαντά και του υφυπουργού Γιώργου Στύλιου, με τον γενικό Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων & Υποδομών Δημήτρη Παπαγιαννίδη, ο οποίος προενέκρινε τη διακήρυξη με την οποία ξεκινά η διαδικασία δημοπράτησης.

Η ανακοίνωση για την ημερομηνία δημοπράτησης του έργου αναμένεται να γίνει εντός του Σεπτεμβρίου 2022, ενώ για την περάτωση του συνόλου των έργων ορίζεται προθεσμία 38 μηνών.

Βελτίωση άρδευσης εναντίον λειψυδρίας,   
ως τόνωση αγροτουρισμού
Με την υλοποίηση του έργου, σύμφωνα με το ΥπΑΑΤ, επιτυγχάνεται η αξιοποίηση των υδάτων για την άρδευση καλλιεργούμενων περιοχών συμβάλλοντας έτσι: α) στην επίλυση χρόνιων προβλημάτων έλλειψης νερού και στην αύξηση της προσόδου των καλλιεργητών, β)  στην ανανέωση και την ποιοτική αναβάθμιση των υπέργειων και υπόγειων νερών της περιοχής, γ) στη μείωση του αριθμού των εν λειτουργία αρδευτικών γεωτρήσεων στην περιοχή και στην αποκατάσταση του υδατικού ισοζυγίου των υπόγειων υδροφορέων της.

Εκτός από την ύδρευση και άρδευση περιοχών τη ΔΕ Οινούντος, όπως η Σελλασία, οι Βουτιάνοι, ο Θεολόγος και ο Βασσαράς, οι αρχικοί μελετητές του έργου υπόσχονταν ότι το φράγμα θα αποτελέσει σημαντικό πυλώνα για την υποβοήθηση και ανάπτυξη αγροτοτουριστικών δραστηριοτήτων στον Δήμο Σπάρτης.  

Πάντως, σε σύσκεψη που είχε πραγματοποιηθεί στα τέλη Ιουνίου του 2022 στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Βρεσθένων, Γιάννης Δημαράς, μετέφερε τις ενστάσεις των -παρακείμενων του φράγματος- κοινοτήτων του πρώην Δήμου Οινούντος, οι οποίες όπως ισχυρίστηκε ο κ. Δημαράς, αν κι επίκειται να φιλοξενήσουν στα εδάφη τους την υποδομή, δεν προβλέπεται από τη μελέτη να λάβουν ποσότητες νερού για άρδευση, «μιας και οι πηγές άρδευσης θάβονται από το φράγμα» όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Η «ακτινογραφία» του έργου
Το αντικείμενο του έργου είναι η κατασκευή του φράγματος που προβλέπεται επί του ρέματος Κελεφίνα (ή ρ. Οινούς) που είναι παραπόταμος του ποταμού Ευρώτα. Τοποθετείται 350 μ. περίπου κατάντη της συμβολής με δευτερεύον υδατόρευμα που διέρχεται ανατολικά από το Ροζανίτικο Όρος. Η θέση του φράγματος είναι εντός των διοικητικών ορίων της Δημοτικής Ενότητας Οινούντος, του Δήμου Σπάρτης και απέχει 6 χλμ. περίπου, ΝΔ της Τοπικής Κοινότητας Βρεσθένων και 11 χλμ. ΒΑ της πόλης της Σπάρτης.

Σύμφωνα με την εγκεκριμένη υδραυλική μελέτη, προβλέπεται η κατασκευή χωμάτινου φράγματος, με αργιλικό πυρήνα, ύψους 51 μ. από την κοίτη, αποθηκευτικού όγκου ταμιευτήρα 15,45x106m3. Η στέψη του φράγματος διαμορφώνεται στο +558,20 μ.. Το μήκος του φράγματος στη στέψη είναι περίπου 180 μ.. Ο όγκος του αναχώματος του φράγματος ανέρχεται σε 558.600m3 περίπου.

«Στόχος η ολοκλήρωση ενός αναπτυξιακού, βιώσιμου, ευφυούς, ασφαλούς, πλήρους και λειτουργικού Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης προς όφελος της ελληνικής οικονομίας και των Ελλήνων αγροτών» επισημαίνει το ΥπΑΑΤ.

Μια πολυετής διαδρομή
Σημειώνεται ότι η συζήτηση για την εκτέλεση του σημαντικού έργου είχε ξεκινήσει περίπου 13 χρόνια πριν, το 2009, ενώ το αρχικό χρονοδιάγραμμα της μελέτης προέβλεπε ολοκλήρωση της κατασκευής το 2013.

Πάντως, οι πρώτες ουσιαστικές ενέργειες για το έργο είχαν συντελεστεί το 1994, επί διευθυντή Εγγείων Βελτιώσεων, Αλέκου Μαυρομιχάλη, για να ακολουθήσει η αναβίωση του θέματος επί Νομαρχίας Κώστα Φούρκα, η ολοκλήρωση της μελέτης από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων επί υπουργίας Αθ. Τσαυτάρη. Στη συνέχεια υπήρξε η  αδειοδότηση του έργου επί θητείας ΑΑΤ Ευ. Αποστόλου και η ένταξη του έργου σε πρόγραμμα χρηματοδότησης, προκειμένου να ξεκινήσει η κατασκευή του, επί υπουργίας τού Λάκωνα Σταύρου Αραχωβίτη.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 26 ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
του Κυρ
Το κλίκ της ημέρας
του Κυρ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti