«Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα και με κανέναν κρίκο της αλυσίδας»

Συνεταιρισμοί ζητούν «ανακωχή» και διάλογο για την Ελιά Καλαμών - Χαιρετίζει την απόφαση Γεωργαντά και ο ΑΣ Γερακίου

Παρασκευή, 16 Σεπτέμβριος 2022 09:34 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα και με κανέναν κρίκο της αλυσίδας»

Ως εξέλιξη που θα φέρει ομαλοποίηση στην εγχώρια αγορά της Ελιάς Καλαμών ερμηνεύουν  την εκ νέου καταχώρηση της ονομασίας «ΚΑΛΑΜΑΤΑ/KALAMATA» στο μητρώο ποικιλιών ως συνωνύμου της ποικιλίας ελιάς «ΚΑΛΑΜΩΝ/KALAMON», πέντε συνεταιρισμοί της χώρας ανάμεσα στους οποίους και ο ΑΣ Γερακίου. Σε κοινή ανακοίνωσή τους διατυπώνουν την ανακούφισή τους κι αποδίδουν τα εύσημα στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Γεώργιο Γεωργαντά, για την παραπάνω απόφαση, η οποία ουσιαστικά επανέφερε τα ισχύοντα επί θητείας του Ευ. Αποστόλου με βελτιώσεις.

Εκτός από τον ΑΣ Γερακίου, το κοινό έγγραφο υπογράφουν οι: ΑΣ Αρχαία Ωλένεια Αιτωλοακαρνανίας «STAMNA OLIVES», ΑΣ Καινούργιου Τριχωνίδας Αιτωλοακαρνανίας, ΟΠ Κυνουρίας Αρκαδίας και ΑΣ Λιβανάτων Φθιώτιδας «ΚΥΝΟΣ».

Το έγγραφο που εξέδωσαν οι πέντε συνεταιρισμοί αναφέρει: «Μετά τη δημοσιοποίηση της Υπουργικής Απόφασης (ΦΕΚ4641 Β 02/09/2022) για την καταχώρηση της ονομασίας “ΚΑΛΑΜΑΤΑ/KALAMATA” στο μητρώο ποικιλιών ως συνωνύμου της ποικιλίας ελιάς “ΚΑΛΑΜΩΝ/KALAMON”, δίνεται το δικαίωμα στους εξαγωγείς της ελιάς ποικιλίας Καλαμών να χρησιμοποιούν ξανά την ονομασία στις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες αγορές.

Οι Έλληνες ελαιοπαραγωγοί τις τελευταίες δεκαετίες έχουν επενδύσει σε φυτικό κεφάλαιο, μηχανολογικό εξοπλισμό και εγκαταστάσεις για να καταφέρουν να παράγουν ποιοτικό προϊόν, το οποίο εξάγεται σε ποσοστό άνω του 80% με την ονομασία KALAMATA OLIVES.

Για την ονομασία αυτή, οι Έλληνες εξαγωγείς έχουν επενδύσει εκατομμύρια ευρώ σε εγκαταστάσεις, μηχανολογικό εξοπλισμό, σε ανθρώπινο δυναμικό και έχουν καταβάλει τεράστιες προσπάθειες διαχρονικά, με αποτέλεσμα να έχουν κάνει γνωστό το προϊόν παγκοσμίως, διασφαλίζοντας έτσι εξαγωγές άνω των 220 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως.

Η απόφαση αυτή ομαλοποιεί την εγχώρια αγορά της ελιάς καλαμών σε μια ελαιοκομική χρονιά που η παραγωγή είναι ιδιαίτερα αυξημένη ποσοτικά και μιλάμε ήδη για παραγωγή ρεκόρ για τη χώρα μας. Με την απόφαση έγινε το πρώτο βήμα ώστε να καθίσουμε όλοι (ΔΟΕΠΕΛ, ΣΥΜΕΠΟΠ, παραγωγικοί φορείς) στο ίδιο τραπέζι και να συζητήσουμε για μια πραγματικά εθνική λύση που θα διασφαλίζει τον Έλληνα παραγωγό έναντι των παραγωγών τρίτων χωρών και τον Έλληνα εξαγωγέα έναντι του παγκόσμιου ανταγωνισμού».

Όπως υποστηρίζουν  οι συνεταιρισμοί, «είναι ιστορική ευκαιρία να ανοίξουμε ένα ειλικρινή διάλογο με όλη την αλυσίδα της ελιάς Καλαμών, ώστε να διαπιστώσουμε και να αποδεχθούμε τα λάθη του παρελθόντος, να συνεργαστούμε για να λύσουμε τα προβλήματα του σήμερα και να χαράξουμε στρατηγική για το αύριο. Ας μη χάσουμε την ευκαιρία που μας παρουσιάζεται. Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα και με κανέναν κρίκο της αλυσίδας».

«Δεν υπάρχουν “πλευρές”,
αλλά μόνο Έλληνες ελαιοπαραγωγοί»
Ακόμα, τονίζουν: «Για εμάς δεν υπάρχουν “πλευρές”, δεν υπάρχουν Μεσσήνιοι, Λάκωνες, Αιτωλοακαρνάνες κλπ αλλά μόνο Έλληνες ελαιοπαραγωγοί που πασχίζουν τα παράγουν ποιοτικό προϊόν ελιάς σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον περιβαλλοντικής και οικονομικής αστάθειας. Ας αρχίσουμε επιτέλους να συζητάμε για τα χρόνια προβλήματα που ταλανίζουν τον κλάδο μας όπως το κόστος παραγωγής, οι εργάτες γης, οι ελληνοποιήσεις ξένων προϊόντων, οι τιμές πώλησης του προϊόντος και οι ποσότητες διάθεσης σύμφωνα με τις ανάγκες της αγοράς. Ας αναζητήσουμε τις λύσεις και ας αφήσουμε στην άκρη τα μικροσυμφέροντα που οδηγούν σε συγκρούσεις με αποτέλεσμα βρίσκουν χώρο για δράση άλλες ελαιοπαραγωγές χώρες. Ας ενωθούμε για να διασφαλίσουμε το προϊόν της Ελληνικής ελιάς καλαμών». 

Επιπλέον, οι συνεταιρισμοί εκφράζουν τα συγχαρητήρια τους και τις ευχαριστίες τους «προς τον Υπουργό κ. Γεώργιο Γεωργαντά και τους συνεργάτες του που έλυσαν το πρόβλημα με την ονομασία KALAMATA OLIVES. Ευχαριστούμε για την συμβολή τους στην λύση την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωσης Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ), την Πανελλήνια Ένωση Μεταποιητών, Τυποποιητών, Εξαγωγέων Επιτραπέζιων Ελιών (ΠΕΜΕΤΕ), την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και ιδιαίτερα τον κ. Νεκτάριο Φαρμάκη, το Δήμο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, τα Επιμελητήρια Αιτωλοακαρνανίας, Λακωνίας και Φθιώτιδας, καθώς τους Βουλευτές των νομών Αιτωλοακαρνανίας, Λακωνίας και Φθιώτιδας. 

Τέλος, οι συνεταιριστικές οργανώσεις καλούν «τον ΣΕΜΕΠΟΠ και τους παραγωγικούς φορείς της ελιάς καλαμών να ορίσουν άμεσα τον χρόνο για να βρεθούμε στον νομό Μεσσηνίας ώστε να ξεκινήσουμε έναν ουσιαστικό διάλογο για την ελιά Καλαμών».

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 26 ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
του Κυρ
Το κλίκ της ημέρας
του Κυρ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti