Πώς θα απασχοληθούν φέτος οι εργάτες γης τρίτων χωρών

Η ενημέρωση του θεματικού αντιπεριφερειάρχη Ευστ. Αναστασόπουλου και τα αιτήματα της Περιφέρειας

Δευτέρα, 19 Σεπτέμβριος 2022 12:02 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Πώς θα απασχοληθούν φέτος οι εργάτες γης τρίτων χωρών

Ενόψει της επικείμενης ελαιοκομικής περιόδου, η παραγωγή της οποίας εκτιμάται αυξημένη για φέτος στην Πελοπόννησο, «το πρόβλημα που θα εμφανιστεί σχετίζεται με την ύπαρξη εργατών γης» εκτιμά ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα, Στάθης Αναστασόπουλος.

Οι διαδικασίες πρόσκλησης εργατών γης ρυθμίζονται με το Ν. 4783/2021 και ειδικότερα με το άρθρο 16. Σύμφωνα με το άρθρο αυτό οι ενδιαφερόμενοι εργοδότες που επιθυμούν να προσλάβουν εργάτες τρίτων χωρών για απασχόληση σε αγροτικές εργασίες έχουν δύο δυνατότητες.

Πρώτον: Την απασχόληση παρατύπως διαμενόντων στη χώρα μας εργατών γης τρίτων χωρών. Οι εργοδότες κατά κύριο λόγο ελαιοπαραγωγοί μπορούν να απασχολήσουν τους ήδη διαμένοντες παρατύπως στη χώρα μας, εργάτες γης τρίτων χωρών. Αυτό μπορεί να γίνει για χρονικό διάστημα αρχικά τρείς μήνες με δυνατότητα παράτασης έως έξι μήνες και με έκδοση νέας άδειας παραμονής. Η αίτηση μπορεί να γίνει από τους εργοδότες μέσω της σχετικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας έως 30/9/2022.

Δεύτερον: Υπάρχει η δυνατότητα για πρόσκληση εργατών τρίτων χωρών. Οι ενδιαφερόμενοι εργοδότες μπορούν με τη διαδικασία μετάκλησης να προσκαλέσουν πολίτες τρίτων χωρών για αγροτικές εργασίες και για χρονικό διάστημα αρχικά τρείς μήνες με δυνατότητα παράτασης έως έξι μήνες. Η αίτηση γίνεται στην ίδια πλατφόρμα και έως 30/9/2022.

Ο αριθμός των εργατών που μπορεί να προσκαλέσει ο κάθε εργοδότης ρυθμίζεται από εγκύκλιο και αντιστοιχεί στα στρέμματα καλλιεργήσιμης έκτασης. Ειδικά για την ελαιοκαλλιέργεια τα στρέμματα που απαιτούνται είναι τουλάχιστον 40 και αντιστοιχούν σε ένα εργάτη γης.

Σε κάθε περίπτωση τα αιτήματα των εργοδοτών διασταυρώνονται, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, για τον καθορισμό των εργατών που δικαιούται ο κάθε εργοδότης.

Τα αιτήματα της Περιφέρειας
Όπως επισημαίνει ο Ευστ. Αναστασόπουλος, «για την ομαλή εξέλιξη της ελαιοκομικής περιόδου, ζητάμε ως Περιφέρεια, όπως και οι βουλευτές, τα εξής:
α. Να παραταθεί η προθεσμία της 30/9/2022 έως το τέλος του έτους.
β. Να μειωθεί δραστικά η απαιτούμενη έκταση των 40 στρεμμάτων, ώστε να δοθεί η δυνατότητα και σε μικρότερους παραγωγούς να εξυπηρετηθούν με δεδομένο την ήδη διαφαινόμενη έλλειψη εργατών γης και αν αναλογιστούμε την φετινή ελαιοκομική χρονιά, η οποία φαίνεται να είναι αρκετά καλή από άποψη παραγωγής, το παραπάνω κρίνεται απολύτως απαραίτητο.
γ. Να υπάρχει δυνατότητα κοινής πρόσκλησης δύο εργοδοτών και αυτό επειδή ο κλήρος γενικά είναι μικρός, κάτι που θεωρούμε ότι θα βοηθήσει σημαντικά στην συγκομιδή των προϊόντων μας».

Τέλος, σημειώνεται ότι η αρμόδια υπηρεσία για τις ενέργειες πρόσκλησης εργατών γης είναι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου & Ιονίων Νήσων και ειδικότερα το Τμήμα Αδειών Διαμονής Ν. Μεσσηνίας (Αθηνών 173) με πληροφορίες στα τηλέφωνα 2721362760 - 763.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 26 ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
του Κυρ
Το κλίκ της ημέρας
του Κυρ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti