Ανήσυχοι για το μέλλον οι αγροτοκτηνοτρόφοι στη Λακωνία

«Οι εξαγγελίες δεν μπορούν να καλύψουν το τεράστιο κόστος παραγωγής» - Τα μέτρα που διεκδικούν 4 σύλλογοι των παραγωγών

Δευτέρα, 26 Σεπτέμβριος 2022 11:47 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ανήσυχοι για το μέλλον οι αγροτοκτηνοτρόφοι στη Λακωνία

 Με δυσπιστία και περισυλλογή αντιμετωπίζουν οι οργανώσεις αγροτών και κτηνοτρόφων της Λακωνίας, τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα. «Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού από την ΔΕΘ για την πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση για την ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής, μας βρίσκει ανήσυχους για το μέλλον του αγροτικού κλάδου και την επιβίωση των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων στην Λακωνία, αφού σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να καλύψουν το τεράστιο κόστος παραγωγής» τονίζουν συγκεκριμένα οι Αγροτοκτηνοτροφικοί Σύλλογοι Λακωνίας και Δήμου Σπάρτης και οι προσωρινές διοικήσεις των Αγροτοκτηνοτροφικών Συλλόγων Δήμων Ευρώτα και ΔΕ Σμύνους Αν. Μάνης.

Μάλιστα, οι συλλογικότητες προχωρούν σε παράσταση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου και ώρα 11:00 το πρωί έξω από το υποκατάστημα της ΔΕΗ στη Σπάρτη.

«Στη Λακωνία το 80%
δεν πήρε πάνω από 100 ευρώ για τον ΕΦΚ»
Περαιτέρω, οι Αγροτοκτηνοτροφικοί Σύλλογοι Λακωνίας ισχυρίζονται: «Πανηγυρίζουν στελέχη και βουλευτές της κυβέρνησης για την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, δηλαδή για τα περίπου 70 εκατομμύρια ευρώ σε 300 χιλιάδες βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφους. Ωστόσο, στη Λακωνία το 80% δεν πήρε πάνω από 100 ευρώ. Την ίδια ώρα έδωσε πάνω από 350 εκατομμύρια ευρώ σε μια χούφτα εφοπλιστές.

Μας είπε ότι επιδοτεί το αγροτικό ρεύμα, όταν οι πάροχοι έχουν δεκαπλασιάσει την τιμή της κιλοβατώρας. Στην ουσία επιδοτεί τους παρόχους για να ανεβάζουν τις τιμές και να κερδοσκοπούν στις πλάτες των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων, μέσα  και από τον τζόγο του χρηματιστηρίου ενέργειας. Το αποτέλεσμα είναι φέτος το καλοκαίρι στο νομό, οι παραγωγοί να μην βάζουν μπροστά τις γεωτρήσεις ή να τις χρησιμοποιούν πολύ λιγότερο από τις ανάγκες της καλλιέργειας, για να μειώσουν το κόστος με μεγάλη απώλεια στην παραγωγή.

Ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι κάτι θα δώσει στα λιπάσματα, όταν από το 2021 μέχρι σήμερα οι αυξήσεις έχουν φτάσει και 150% και αναμένεται και νέα αύξηση από το νέο έτος. Παράλληλα η τεράστια αύξηση στις ζωοτροφές έχει φέρει σε απελπισία τους κτηνοτρόφους, που δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των κοπαδιών τους, με αποτέλεσμα να μειώνουν τα κοπάδια. Το κόστος για την παραγωγή γάλακτος να έχει αυξηθεί κατά 80% μέσα σε ένα έτος. Είναι εμπαιγμός για τους κτηνοτρόφους να μιλάνε ακόμα για επιδότηση στις ζωοτροφές, όταν όλοι είναι καταχρεωμένοι στους εμπόρους».

«Λέξη» για αποζημιώσεις
από καταστροφές και νόσους
Ακόμα σύμφωνα τους συλλόγους, ο πρωθυπουργός, «τίποτα δεν είπε για τις αποζημιώσεις από φυσικές καταστροφές και νόσους. Πολλοί συνάδελφοι αγρότες και κτηνοτρόφοι που έχουν καταστραφεί οι παραγωγές τους από τις περσινές πυρκαγιές έμειναν εκτός από τους κόφτες τις κρατικής αρωγής, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καλύψουν το κόστος καλλιέργειας και αποκατάστασης της παραγωγής, να ξεκληρίζονται. Όπως και από τους περσινούς παγετούς και περσινές και φετινές χαλαζοπτώσεις σε πολλές περιοχές της Λακωνίας ή έχουν πάρει ψίχουλα ή ακόμα περιμένουν τις εκτιμήσεις.

Επιπλέον τίποτε δεν μπορούν να περιμένουν οι βιοπαλαιστές αγροτοπαραγωγοί από τα λεγόμενα ΠΟΠ προϊόντα, είτε από τις δικαστικές αποφάσεις είτε από υπουργικές αποφάσεις, το παιχνίδι είναι διαμορφωμένο είτε με τον έναν είτε με τον άλλο τρόπο στα συμφέροντα των μεγαλεμπόρων και μεγαλοβιομήχανων».

Απευθυνόμενοι στους Λάκωνες παραγωγούς, οι σύλλογοι υπογραμμίζουν: «Τίποτα δεν μπορούμε να περιμένουμε, αν εμείς οι ίδιοι δεν πράξουμε. Τίποτα δεν μας δόθηκε, χωρίς να το διεκδικήσουμε από τους δικούς μας αγώνες. Η οργάνωση των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων, είναι η ελπίδα που μπορεί να μας διασφαλίσει την επιβίωσή μας, την παραμονή μας  στη γη και στα κοπάδια μας.

Είναι θετικό και ελπιδοφόρο βήμα ότι μέσα στο λιοπύρι του καλοκαιριού δημιουργήθηκαν δύο νέοι Αγροτοκτηνοτροφικοί Σύλλογοι σε Δήμο Ευρώτα και Δημοτική Ενότητα Σμύνους  Ανατολικής Μάνης» εκτιμούν οι οργανώσεις αγροτών-κτηνοτρόφων, καλώντας «όλους τους βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφους της Λακωνίας που δεν έχουν κάνει ακόμα το βήμα, να οργανωθούν και να συμβάλλουν στην μαζικοποίηση των αγροτοκτηνοτροφικών συλλόγων και από κοινού να οργανώσουμε τον αγώνα μας, ενάντια στις πολιτικές που μας εξοντώνουν καθημερινά».

Τα ζητούμενα
Οι αγροτοκτηνοτροφικοί σύλλογοι της Λακωνίας απαιτούν – διεκδικούν:
• Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο. Πλαφόν 0,07 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα στο αγροτικό ρεύμα. Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα – εφόδια.
• Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής και εισόδημα, για την παραγωγή φθηνών και ποιοτικών προϊόντων για την λαϊκή κατανάλωση.
• Επιδότηση των ζωοτροφών εδώ και τώρα, να δοθεί ενίσχυση στο κεφάλι ζώου, να αυξηθεί η τιμή των προϊόντων ώστε να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν βιώσιμο εισόδημα στους κτηνοτρόφους.
• Πρόληψη και υποδομές προστασίας από φυσικές καταστροφές και νόσους.
• ΕΛΓΑ κρατικός φορέας με ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό, με αλλαγή του αντιεπιστημονικού κανονισμού που θα αποζημιώνει στο 100% της πραγματικής ζημιάς στην παραγωγή από φυσικές καταστροφές και νόσους.
• Έργα αρδευτικά και κατασκευή αρδευτικών δικτύων .   
• Απαγόρευση των αθρόων εισαγωγών αγροτικών προϊόντων που παράγονται στην Ελλάδα.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 26 ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
του Κυρ
Το κλίκ της ημέρας
του Κυρ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti