Αργός θάνατος για το Α΄ Νεκροταφείο Σπάρτης (ΦΩΤΟ)

Η θλιβερή εικόνα καθιστά επιτακτικό ένα έργο αποκατάστασης  - Καταγγελία πολίτη για τις συνθήκες στο ιστορικό κοιμητήριο

Δευτέρα, 26 Σεπτέμβριος 2022 15:22 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Αργός θάνατος για το Α΄ Νεκροταφείο Σπάρτης (ΦΩΤΟ)

Μια αποκαρδιωτική εικόνα παρουσιάζει το Α΄ Νεκροταφείο Σπάρτης, καθώς η ελλιπής συντήρηση είναι εμφανής σε αρκετούς χώρους του ιστορικού κοιμητηρίου.

Βλάστηση που βρίθει πλάι στα μνήματα, σπασμένα μάρμαρα από τάφους που είναι ανοιχτοί και ορισμένοι καλυμμένοι με ποώδη αγριόφυτα, διάδρομοι που σε ορισμένα σημεία μόλις που είναι διακριτοί και προσπελάσιμοι, συνθέτουν το σκηνικό της «τελευταίας κατοικίας» για εκατοντάδες αποβιώσαντες συμπολίτες μας. Ακόμα και η περίφραξη και ο περιβάλλων χώρος, όπου ο χρόνος έχει αφήσει τα αμείλικτα σημάδιά του, συμπληρώνουν το μείγμα εγκατάλειψης και παλαιότητας, προς απογοήτευση και δυσαρέσκεια της τοπικής κοινωνίας. Συνιστούν, παράλληλα, ενδείξεις πως το σύνολο των -απαρχαιωμένων και ξεπερασμένων πια- εγκαταστάσεων χρήζουν ριζικής συντήρησης ή ακόμα και ολικής ανακατασκευής.
Οι σποραδικές εργασίες αποκατάστασης, που κατά διαστήματα συντελούνται και βελτιώνουν πρόσκαιρα και τμηματικά την εικόνα, αποτελεί πλέον κοινή πεποίθηση πως δεν αρκούν για την αισθητική που αρμόζει στον χώρο, ο οποίος ιδρύθηκε πριν από 142 χρόνια (σσ το 1880) και μέχρι σήμερα παραμένει δίχως ουσιαστικές παρεμβάσεις.

Δεδομένα, πρόκειται για μια διαχρονική κατάσταση που ολοένα κι επιδεινώνεται, χωρίς να  περιποιεί τιμή για κανέναν, πόσο μάλλον δεν προσδίδει τον απαραίτητο σεβασμό στη μνήμη των νεκρών που έχουν ενταφιαστεί εκεί αλλά και τις οικογένειές τους. Παρά τις κατά καιρούς επικριτικές αναφορές και ρεπορτάζ, αλλά και τις παραινέσεις και προτάσεις, η ιερή όσο κι εμβληματική αυτή τοποθεσία στο Ψυχικό Σπάρτης ξεθωριάζει κι απονεκρώνεται, λες κι έχει «συμβιβαστεί» με την ιδέα της φθοράς κι αφθαρσίας δίχως την προσμονή «ανάστασης».

«Η ίδια απαράδεκτη κατάσταση
όλα τα χρόνια»
Τη δική του εμπειρία και θέση για την εικόνα του Α΄ Νεκροταφείου Σπάρτης καταθέτει ο κ. Βασίλειος Λαδάς, πλαισιώνοντας την αναφορά του με φωτογραφικό υλικό: «Πέρασαν χρόνια και χρόνια! Δεκαετίες ολόκληρες! Άλλαξαν δήμαρχοι και δήμαρχοι! Ήμασταν νέοι, κοντεύουμε να μπούμε στη τρίτη ηλικία και να φύγουμε! Ένα πράγμα δεν αλλάζει και παραμένει στην ίδια κατάσταση, όσα χρόνια και αν έχουν περάσει. Το Α΄ Νεκροταφείο Σπάρτης. Η ίδια απαράδεκτη κατάσταση όλα τα χρόνια.»

Και συνεχίζει ο καταγγέλλων: «Τι περιμένετε κύριοι για να το φτιάξετε επιτέλους; Να σηκωθούν οι πεθαμένοι από τα μνήματα και να μας πάρουν όλους με τις πέτρες, αφού εμείς που σας ψηφίζουμε είμαστε ανίκανοι να σας επιβάλουμε με την ψήφο μας να το φτιάξετε; Εδώ δεν μιλάμε μόνο για ντροπή. Εδώ μιλάμε για αίσχος!».

Όπως υπενθυμίζει ο ίδιος, «στο Πρώτο Νεκροταφείο έχουν ταφεί οι 118 εκτελεσθέντες στο Μονοδένδρι, Μητροπολίτες και ιερείς, δήμαρχοι της Σπάρτης, δημοτικοί σύμβουλοι, επιστήμονες και άνθρωποι που προσέφεραν στο τόπο με διάφορους τρόπους στο παρελθόν. Όλοι οι παλιοί Σπαρτιάτες έχουν ταφεί στο Α΄ Νεκροταφείο, έχοντας οι περισσότεροι οικογενειακούς τάφους».

Με νόημα ο κ. Λαδάς επισημαίνει: «Καλά είναι τα γλέντια, οι χοροί, οι μουσικές, τα μεταξύ σας λιβανίσματα και τα μεγάλα λόγια. Την άλλη μέρα αυτά έχουν ξεχαστεί. Αυτοί που πάνε τακτικά, στο  Α΄ Νεκροταφείο Σπάρτης για να ανάψουν ένα καντήλι, στους δικούς τους ανθρώπους, αντικρίζουν τα χάλια που έχει και δεν τα ξεχνούν».

«Βομβαρδισμένο τοπίο»
Στην παραστατική του περιγραφή ο κ. Λαδάς υπογραμμίζει: «Τάφοι ανοικτοί, κατεστραμμένοι και χορταριασμένοι, πάνω από 40 χρόνια. Τάφοι φτιαγμένοι επάνω στους διαδρόμους εξαφανίζοντάς τους. Διάδρομοι, που αλλού έχουν τσιμέντο και αλλού χώμα με χορτάρια. Πευκοβελόνες από τα δένδρα και χόρτα παντού, που σπανίως πριν από γιορτές καθαρίζει ο Δήμος.  

Η νότια πλευρά του Νεκροταφείου έχει  τα μαύρα της τα χάλια. Σαν βομβαρδισμένο τοπίο.

Ανατολικά η πέτρινη περίφραξη έχει καταρρεύσει και οι πέτρες έχουν εξαφανισθεί, με αποτέλεσμα οι τάφοι με μια δυνατή βροχή θα μπορούσαν να βγουν στο δρόμο. Να μην μιλήσουμε τέλος για την απαράδεκτη κατάσταση στο οστεοφυλάκιο. Οι τουαλέτες παραμένουν μονίμως κλειδωμένες για να μην χρησιμοποιούνται και  τις καθαρίζουν.

Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να αναφέρω ότι για κάθε ταφή ή εκταφή, πληρώνουμε το ανάλογο τέλος, καθώς επίσης πληρώνουμε -όπως το αναφέρετε- “τέλος συντήρησης κοιμητηρίων” κάθε χρόνο. Για ποια συντήρηση μιλάμε;» διερωτάται ο καταγγέλλων πολίτης και επισημαίνει: «Ευτυχώς που η Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου βρίσκεται σε άριστη κατάσταση χάρη στη φροντίδα των άξιων ιερέων του ναού».

«Εδώ και τώρα ανάπλαση»
Καταλήγοντας, ο Β. Λαδάς αναφέρει στην επιστολή του: «Μην ξεχνάτε κύριοι, ότι πολλοί από εσάς κάποτε εκεί θα ταφείτε. Θα άρεσε λοιπόν σε εσάς και τους απογόνους σας, το Α΄ Νεκροταφείο Σπάρτης να είναι σε καλή κατάσταση.

Κύριε δήμαρχε και κύριοι υπεύθυνοι του Δήμου, ντροπή και αίσχος γι’ αυτή την κατάντια!

Επιτέλους! Εδώ και τώρα ανάπλαση του Α΄ Νεκροταφείου Σπάρτης».

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 26 ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Κυρ
Το κλίκ της ημέρας
του Κυρ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti