Τραγωδία με ναυάγιο μεταναστών στα Κύθηρα (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Επιχείρηση διάσωσης για 95 άτομα, ανάμεσα στα οποία 18 παιδιά - 15 αγνοούμενοι κι άγνωστος αριθμός νεκρών

Πέμπτη, 06 Οκτώβριος 2022 14:21 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Τραγωδία με ναυάγιο μεταναστών στα Κύθηρα (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Συγκλονίζουν τα δύο ναυάγια σκαφών στα οποία επέβαιναν μεγάλος αριθμός μεταναστών, που σημειώθηκαν το βράδυ της Τετάρτης (5/10) σε Κύθηρα και Λέσβο.  Μόλις έγινε γνωστό το συμβάν στα Κύθηρα, άμεσα σήμανε συναγερμός στο Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος. Γρήγορα, στήθηκε μια γιγαντιαία επιχείρηση για τη διάσωση των συνολικά 95 επιβαινόντων που βρίσκονταν σε άμεσο κίνδυνο, πλησίον του λιμένα Διακοφτίου όπου συνέβη το ναυτικό ατύχημα.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του Λιμενικού Σώματος, μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί 80 άνθρωποι εκ των οποίων 62 ενήλικες (55 άνδρες και 7 γυναίκες) και 18 ανήλικοι. Έντεκα από τους διασωθέντες μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Κυθήρων για περαιτέρω ιατρικό έλεγχο. Όσον αφορά το μακάβριο αριθμό των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στη θαλάσσια περιοχή, το τοπίο παραμένει «θολό». Ο δήμαρχος Κυθήρων Ευστράτιος Χαρχαλάκης έκανε λόγο για πέντε νεκρούς, ο υπουργός Μετανάστευσης & Ασύλου, Νότης Μηταράκης, ενημέρωσε για δύο επιβεβαιωμένους θανάτους, ενώ άλλες αναφορές ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών στους έξι.

Οι έρευνες για τον εντοπισμό των υπολοίπων αγνοούμενων συνεχίζονται, ενώ το ιστιοφόρο σκάφος στο οποίο επέβαιναν οι αλλοδαποί καταστράφηκε ολοσχερώς. Σύμφωνα με γνωρίζοντες, το ναυάγιο διαδραματίστηκε στο πιο δύσκολο κομμάτι του νησιού σε έναν όρμο με απότομους βράχους κοντά στο λιμάνι των Κυθήρων.

Το χρονικό
Στις 8:47΄ μμ της Τετάρτης ενημερώθηκε μέσω του 112 το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος για σκάφος αγνώστων λοιπών στοιχείων που ήταν σε κίνδυνο, χωρίς ωστόσο να δηλωθεί το ακριβές σημείο στο οποίο βρίσκεται ή οποιαδήποτε άλλη λεπτομέρεια που θα μπορούσε να προσδιορίσει το ακριβές στίγμα του σκάφους. Εν συνεχεία, προσδιορίστηκε ότι το πλωτό μέσο εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή πλησίον του λιμένα Διακοφτίου Κυθήρων, ένα ναυτικό μίλι ανατολικά από τη γέφυρα των Μακρυκυθήρων. Άμεσα και περί ώρα 9:04΄ μμ έσπευσε στο σημείο περιπολικό όχημα με στέλεχος του Λιμενικού. Όμως, στις 9:08΄ μμ, το ιστιοφόρο σκάφος των μεταναστών προσέκρουσε σε βραχώδη απόκρημνη περιοχή και ημιβυθίστηκε.

Στην περιοχή έσπευσαν παραπλέοντα πλοία, ένα Ε/Π του Πολεμικού Ναυτικού, στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής, στελέχη της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, καθώς και εθελοντές διασώστες, ενώ ακολούθως αφίχθησαν ένα ΠΑΘ του Λιμενικού, Κλιμάκιο Ειδικών Αποστολών (ΚΕΑ) και ομάδα ΜΥΑ του Λιμενικού.

Η επιχείρηση διεξήχθη υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες, καθώς στην περιοχή έπνεαν άνεμοι εντάσεως 7-8 μποφόρ με ριπές άνεμου 9-10 μποφόρ.

Συγκλονίζει ο δήμαρχος Κυθήρων
Η πιο συγκλονιστική περιγραφή για όσα συνέβησαν στα Κύθηρα ήρθε δια στόματος του δημάρχου του νησιού, Ευστρατίου Χαρχαλάκη, ο οποίος όπως ισχυρίστηκε, «είδα μπροστά μου να πνίγονται πέντε άτομα». Σύμφωνα με τον ίδιο, «αν τους έβγαζε 50 μέτρα αριστερότερα ή δεξιότερα θα έβγαιναν σε αμμώδη παραλία και θα είχαν σωθεί όλοι. Εκεί που προσέκρουσε είναι καταβόθρα με κάθετα βράχια 15-20 μέτρων. Οι άνθρωποι βγήκαν σε ένα υποτυπώδες πλάτωμα και εκεί η θάλασσα τους χτυπούσε σαν χταπόδια. Είδα πέντε άτομα να τους παίρνει η θάλασσα και μέσα σε πέντε δευτερόλεπτα να πνίγονται».

Ευθύνες από Οικονόμου
στην Τουρκία
«Η Τουρκία είναι υπεύθυνη για τα ναυάγια (σσ Λέσβος και Κύθηρα)» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών καταλογίζοντας «ανεύθυνη συμπεριφορά και πλημμέλειες» στη γείτονα. Όπως τόνισε, μάλιστα, «είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα θρηνούμε θύματα όσο η Τουρκία δεν πράττει όσα επιτάσσουν οι συμφωνίες που έχει υπογράψει και το Διεθνές Δίκαιο».

Περαιτέρω, ο Ι. Οικονόμου υπογράμμισε: «Αυτό το πράγμα πρέπει να σταματήσει. Οι ελληνικές αρχές διασώζουν ανθρώπους, όχι δυστυχώς όλους. Αυτή η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού πρέπει να σταματήσει γιατί κοστίζει ανθρώπινες ζωές. Όσο η Τουρκία κάνει πλάτες στους διακινητές θα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τέτοιες τραγωδίες».

Συμπληρωματικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε: «Εγκληματική ενέργεια ήταν αυτό που έγινε χθες, να επιβιβάζουν ανθρώπους σε βάρκες σε τέτοιες καιρικές συνθήκες. Υπάρχουν τεράστιες ευθύνες στην καλύτερη περίπτωση πλημμέλειας των τουρκικών αρχών γι’ αυτή την τραγωδία».

Δείτε παρακάτω συγκλονιστικές φωτογραφίες και video από την επιχείρηση για την περισυλλογή των ναυαγών στα Κύθηρα

φωτογραφίες: Associated Press/Thanassis Stavrakis, Λιμενικό Σώμα/Ελληνική Ακτοφυλακή

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 26 ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti