Η Σελλασία δίνει μάχη για τη Γιορτή Ελιάς και Λαδιού

Διεκδικήσεις πάνω στην πρόταση αναβίωσης

Τρίτη, 11 Οκτώβριος 2022 10:49 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Η Σελλασία δίνει μάχη  για τη Γιορτή Ελιάς και Λαδιού

Πεδίο αντιπαραθέσεων φαίνεται πως «άνοιξε» η εξαγγελία -κατά τα εγκαίνια της φετινής εμποροπανήγυρης του Μυστρά- του δημάρχου Σπάρτης Πέτρου Δούκα για τη διοργάνωση μιας διευρυμένης Γιορτής Ελιάς και Λαδιού το καλοκαίρι του 2023, στο πλαίσιο της εμποροπανήγυρης, με την ονομασία «Ελαιοφόρια», προϊδεάζοντας για τη μεταφορά της Γιορτής Ελιάς και Λαδιού, που παραδοσιακά πραγματοποιείται στη Σελλασία Δ. Σπάρτης.

Όπως ήταν φυσικό, η ανακοίνωση του Π. Δούκα άνοιξε τον «ασκό του Αιόλου» στους κόλπους της αντιπολίτευσης, η οποία έφερε το θέμα προς συζήτηση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την περασμένη Δευτέρα 3/10. Ειδικότερα, οι παρατάξεις των κκ Σταύρου Αργειτάκου κι Ευάγγελου Βαλιώτη κατηγόρησαν τη Δημοτική Αρχή για σταδιακή αποδυνάμωση κι εν τέλει την κατάργηση της Γιορτής Ελιάς και Λαδιού στη Σελλασία. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι η Δημοτική Αρχή Βαλιώτη ήταν αυτή που -το 2018- μετέφερε μέρος των εκδηλώσεων της γιορτής στην πόλη της Σπάρτης, με τους κατοίκους της Σελλασίας να διαμαρτύρονται σθεναρά.

Υπενθυμίζεται πως τα έτη 2019, 2020 και 2021 η Γιορτή Ελιάς και Λαδιού, λόγω των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας, δεν διεξήχθη, ενώ ούτε το 2022 υπήρξε πρόβλεψη διοργάνωσής της. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με τις δηλώσεις του δημάρχου Σπάρτης, υπάρχει σκέψη της Δημοτικής Αρχής να διοργανωθούν τα «Ελαιοφόρια» στον Μυστρά, κατά τον Αύγουστο του 2023.

Έκπληκτος δηλώνει ο Πολιτιστικός Επιμορφωτικός Περιβαλλοντικός Σύλλογος Σελλασίας σχετικά με την έκβαση του θέματος για την αναβίωση της Γιορτής Ελιάς και Λαδιού στη Σελλασία, πρόταση που -όπως αναφέρεται και παραπάνω- υπέβαλε η αντιπολίτευση και συγκεκριμένα οι κκ Αργειτάκος και Βαλιώτης στη συνεδρίαση του ΔΣ Σπάρτης. «Κανείς δεν κατάλαβε με τη λήξη της συνεδρίασης και της συζήτησης του συγκεκριμένου θέματος, αν το Δημοτικό Συμβούλιο έλαβε κάποια απόφαση. Ή μήπως δεν χρειαζόταν να λάβει απόφαση επί του θέματος; Κανένα από τα μέλη του ΔΣ δεν ζήτησε να τεθεί το θέμα σε ψηφοφορία», ισχυρίζεται ο σύλλογος στην ανακοίνωσή του.

Επιπλέον, καταλήγει στο συμπέρασμα πως ακόμα και οι κκ Αργειτάκος και Βαλιώτης που εισήγαγαν το θέμα, δεν αντέδρασαν στο κλείσιμο της συνεδρίασης, η οποία δεν έδειξε στους δημότες ποιοι τάσσονται με την πρόταση των εισηγητών και ποιοι με την πρόταση του δημάρχου για τη διάσπαση της Γιορτής.

«Είναι βέβαιο ότι το Δημοτικό μας Συμβούλιο θυμήθηκε την Σελλασία επηρεασμένο από το εξαιρετικής εμβέλειας και επιτυχίας Διεθνές Συνέδριο με θέμα την Μάχη της Σελλασίας (222 πΧ) που πραγματοποιήθηκε 9 και 10 Σεπτεμβρίου 2022 από τον Πολιτιστικό μας Σύλλογο σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Σπάρτης», τονίζουν από τον σύλλογο της Σελλασίας, προσθέτοντας πως «η επιτυχία του συνεδρίου ξύπνησε ενοχές, αλλά και ανασφάλειες σε αντιπολίτευση και συμπολίτευση για την εγκατάλειψη της Σελλασίας, αλλά δυστυχώς δεν ξύπνησε και μνήμες στην Δημοτική Αρχή και γι’ αυτό δεν θυμήθηκε την προσπάθεια που έκανε ο σύλλογός και την αλληλογραφία προς το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού Αθλητισμού και προς τον δήμαρχο Πέτρο Δούκα, ήδη από το 2020, για την αναβίωση της Γιορτής Ελιάς στην Σελλασία».

Στη συνέχεια της ανακοίνωσής του, ο σύλλογος παραθέτει δημοσιεύματα και απαντήσεις του δημάρχου Πέτρου Δούκα στις επιστολές του Πολιτιστικού Συλλόγου και της Κοινότητας Σελλασίας, όπου εκφράζεται η ανησυχία τους για τη «μη διαφαινόμενη αναβίωση της Γιορτής Ελιάς στη Σελλασία». Όπως ισχυρίζεται ο σύλλογος, ο κ. Δούκας αποκάλεσε σε ΜΜΕ τις αιτιάσεις των φορέων της Σελλασίας ως «…διάφορες ανοησίες που έχουν αναφερθεί σχετικά με την Γιορτή Ελιάς και Λαδιού της Σελλασίας».

Ακολούθως, ο Πολιτιστικός Σύλλογος αναφέρει πως η ευθύνη της εγκατάλειψης της Γιορτής Ελιάς και Λαδιού δεν βαρύνει τις πλάτες του σημερινού δημάρχου, όμως ο κ. Δούκας «οφείλει να ζητήσει συγγνώμη για την αμετροέπεια του και τους χαρακτηρισμούς που απέδωσε τότε στους τοπικούς φορείς και για την ανυπαρξία πρόθεσης εκ μέρους του να αναβιώσει τη Γιορτή…» Αλλά, όπως χαρακτηριστικά λένε από τη Σελλασία, «ποιος έχασε το φιλότιμο για να το βρει ο κ. Δούκας, ο οποίος άλλωστε έχει συνηθίσει στην εξαπόλυση ύβρεων τόσο το Δημοτικό Συμβούλιο, όσο και τους δημότες που τολμούν να εκφράζουν δημόσια τις διαφωνίες τους προς τις αποφάσεις της δημοτικής αρχής».

Όπως υποστηρίζει ο σύλλογος, πολλές ανακρίβειες ακούστηκαν από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής στο ΔΣ της 3ης Οκτωβρίου 2022, περί αδιαφορίας των τοπικών παραγόντων να αναβιώσουν την Γιορτή Ελιάς στην Σελλασία. «Αυτό που πραγματικά συνέβη, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΔΣ του Πολιτιστικού Συλλόγου Σελλασίας, ήταν η αδιαφορία του Νομικού Προσώπου Πολιτισμού και του δημάρχου Πέτρου Δούκα να απαντήσει στο έγγραφο του Πολιτιστικού Συλλόγου Σελλασίας και της Τοπικής Κοινότητας με ημερομηνία 30/1/2020, με το οποίο οι τοπικοί φορείς της Σελλασίας έκαναν πολύ συγκεκριμένες προτάσεις και το οποίο ουδέποτε απαντήθηκε από τον κ. Δούκα και τους συνεργάτες του.

Είναι δε προφανές ότι ο δήμαρχος Σπάρτης θέλησε να δικαιολογήσει την απραξία του αφού ούτε στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο της 3ης Οκτωβρίου αναφέρθηκε στην παραπάνω αλληλογραφία με την οποία αποδεικνύεται το έμπρακτο ενδιαφέρον των φορέων της Σελλασίας να αναλάβουν την συνδιοργάνωση της Γιορτής Ελιάς ήδη από το 2020. Τότε δεν μπορούσε λόγω Covid να πραγματοποιηθεί. Σήμερα γιατί προσπαθεί να δείξει ότι οι τοπικοί φορείς δεν ενδιαφέρονται; Προσπαθεί να απαξιώσει και να κοντύνει το ενδιαφέρον και τις δραστηριότητες των τοπικών φορέων προκειμένου να κρύψει την αναποτελεσματικότητα και την αδιαφορία του, τουλάχιστον σε ό,τι μας αφορά», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην καυστική ανακοίνωση.

Ο σύλλογος εκφράζει επιπλέον την απορία του για τη στάση των Αργειτάκου και Βαλιώτη, καθώς δεν αντέδρασαν στις παραπάνω δημόσιες δηλώσεις του δημάρχου Σπάρτης, «αλλά θυμήθηκαν σήμερα -μετά τη διάλυση της γιορτής στην Σελλασία από τον κ. Βαλιώτη με την ανοχή του κ. Αργειτάκου- ότι η Γιορτή Ελιάς πρέπει να αναβιώσει, χωρίς όμως να δώσουν πραγματική μάχη γι’ αυτό που εισηγήθηκαν, με αποτέλεσμα να εδραιωθεί η θέση του δημάρχου και αναίμακτα, άνευ ψηφοφορίας και απόφαση του ΔΣ, να διασπαστεί η Γιορτή Ελιάς, όπως άλλωστε είναι και ο σχεδιασμός του κ. Δούκα».

Καταλήγοντας, ο σύλλογος υπογραμμίζει: «Λυπούμαστε για τα προεκλογικά και ψηφοθηρικά παιχνίδια που παίζονται εκ του ασφαλούς στις πλάτες της Σελλασίας, αλλά και του δημότη της Σπάρτης γενικότερα. Ελπίζουμε ότι οι εξελίξεις θα δώσουν την απάντηση από την πλευρά των δημοτών και των φορέων που τους εκπροσωπούν».

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 26 ετών

NIKOLAROS
Χρηστέας Diesel
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
RIGAKOS
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
LINARDI

Πρόσφατα Νέα

GOUTOS
Koutsoviti