Έρευνες για φυσικό αέριο νοτιοδυτικά της Λακωνίας

Σε θαλάσσια περιοχή 40.000 τμ στα ανοιχτά Πελοποννήσου και Κρήτης

Τετάρτη, 09 Νοέμβριος 2022 12:24 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Έρευνες για φυσικό αέριο νοτιοδυτικά της Λακωνίας

Το προσεχές διάστημα αναμένεται να ξεκινήσουν οι σεισμικές έρευνες για τον εντοπισμό πιθανών αποθεμάτων κοιτάσματος φυσικού αερίου στις θαλάσσιες περιοχές νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης, όπως ανακοίνωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη τη Δευτέρα (7/11) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του Ν. Χατζηνικολάου στον ΑΝΤ1, ο πρόεδρος της κυβέρνησης ανέφερε: «Είμαστε σε θέση να σας πω ότι σεισμικές έρευνες για τη διερεύνηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου θα ξεκινήσουν άμεσα. Όταν λέω άμεσα, εννοώ τις επόμενες ημέρες, στα δύο οικόπεδα τα οποία βρίσκονται νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης, από την ExxonMobil». Ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε ότι «η χώρα μας -όπως έχω πει πολλές φορές- ασχέτως της προσήλωσης στην οποία έχει στη γρήγορη πράσινη μετάβαση, οφείλει να διερευνήσει αν έχει αυτή τη στιγμή τη δυνατότητα να εξορύξει φυσικό αέριο, το οποίο θα συμβάλλει όχι μόνο στην ενεργειακή ασφάλεια τη δική μας, αλλά και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Επομένως, αυτές οι έρευνες θα ξεκινήσουν από την ExxonMobil τις επόμενες μέρες».

Έκδοση «Navtex»
Μάλιστα, την Τρίτη (8/11) ο Σταθμός Ηρακλείου εξέδωσε ναυτική οδηγία «Navtex», βάσει της οποίας δεσμεύονται -μέχρι νεωτέρας- περιοχές στο Ιόνιο Πέλαγος, το Δυτικό Πέλαγος και δυτικά και ανατολικά της Κρήτης, προκειμένου το πλοίο «Nanco Swift» να πραγματοποιήσει ανάπτυξη εξοπλισμού και σεισμικές έρευνες.

Η αχανής θαλάσσια έκταση
Τα δύο «οικόπεδα» όπου θα γίνουν σεισμικές έρευνες βρίσκονται δυτικά και νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης που καλύπτουν μία θαλάσσια έκταση εμβαδού 40.000 τ.χλμ. Μάλιστα, σύμφωνα με τους χάρτες που είδαν το «φως» της δημοσιότητας, οι έρευνες θα διεξαχθούν στην ευρύτερη περιοχή δυτικά-νοτιοδυτικά της χερσονήσου της Μάνης.

Η πλειοψηφία των δικαιωμάτων έρευνας και στα δύο «οικόπεδα» ανήκει στην ExxonMobil η οποία, ύστερα από την αποχώρηση της γαλλικής ΤotalEnergies, ελέγχει το 70% των δικαιωμάτων, ενώ το υπόλοιπο 30% ανήκει στην Hellenic Energy (ΕΛΠΕ). Οι συμβάσεις μίσθωσης των δύο περιοχών είχαν κυρωθεί από τη Βουλή το 2019.

Η έναρξη σεισμικών ερευνών θεωρείται το πρώτο βήμα μιας μακράς διαδικασίας για την εξόρυξη φυσικού αερίου, εφόσον τα κοιτάσματα είναι τέτοιου μεγέθους που να δικαιολογούν την κολοσσιαία επένδυση που θα απαιτηθεί τα επόμενα χρόνια μέχρι την έναρξη της εξόρυξης. Οι έρευνες παρέχουν στις εταιρείες την πληροφορία που είναι απαραίτητη για να αποφασίσουν αν θα προχωρήσουν σε ερευνητική γεώτρηση, η οποία σε περιοχές όπως αυτές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης αποτιμάται ως υψηλού κόστους λόγω του μεγάλου βάθους της θάλασσας.

ereunes geogonanthrakes

Το χρονοδιάγραμμα
Σύμφωνα με ρεπορτάζ στο «Πρώτο Θέμα», το χρονοδιάγραμμα του έργου υπαγορεύει ότι τις επόμενες μέρες θα ξεκινήσουν στα εν λόγω οικόπεδα οι σεισμογραφικές έρευνες με ερευνητικά πλοία, που μπορεί να κρατήσουν για διάστημα 1-2 μηνών. Ακολούθως, με τη συλλογή των δεδομένων, θα εκτυλιχθεί η διαδικασία αναδημιουργίας του υπεδάφους των περιοχών που ερευνήθηκαν. Μόλις ολοκληρωθεί και αυτή η διεργασία, η οποία μπορεί να διαρκέσει κι έξι μήνες, θα ακολουθήσει η διαδικασία προσδιορισμού της καταλληλότητας της περιοχής για εξόρυξη, η σύνταξη μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για ερευνητική γεώτρηση και η έναρξη διαγωνιστικής διαδικασίας για τη διενέργεια ερευνητικής γεώτρησης. Με τη λήψη οριστικής απόφασης, η οποία μπορεί να χρειαστεί και διάστημα ακόμα κι ενός έτους, εάν δοθεί το «πράσινο φως», οι ερευνητικές γεωτρήσεις μπορούν να ξεκινήσουν το 2025. Εφόσον το πρότζεκτ κυλήσει ομαλά κι έχει αποδοτικά αποτελέσματα, υπολογίζεται πως η παραγωγή αερίου πως θα μπορούσε να ξεκινήσει την περίοδο 2027-2028.

Τα πρωτόκολλα
για την περιβαλλοντική προστασία
Σε συνέχεια των δηλώσεων του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και των επιτυχημένων γεωφυσικών ερευνών που πραγματοποιήθηκαν στις αρχές του 2022 στο Κεντρικό και στο Νότιο Ιόνιο, η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) ανακοίνωσε την Τρίτη (8/11) τα επόμενα βήματα στο πρόγραμμα εξερεύνησης κοιτασμάτων φυσικού αερίου της χώρας, με την πραγματοποίηση τρισδιάστατων γεωφυσικών ερευνών στο βόρειο Ιόνιο (block 2) και δισδιάστατων γεωφυσικών ερευνών στις παραχωρήσεις δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Τον Απρίλιο, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την επιτάχυνση του χρονοδιαγράμματος για τη διερεύνηση των δυνητικών αποθεμάτων φυσικού αερίου της χώρας και την επέκταση του σκοπού της ΕΔΕΥΕΠ, η οποία έχει πλέον υπό την επίβλεψη της έργα εξερεύνησης και παραγωγής υδρογονανθράκων, διαχείρισης και δέσμευσης αερίων του θερμοκηπίου, γεωλογικής αποθήκευσης αερίων, ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών πάρκων και διεθνών αγωγών.

Οι γεωφυσικές έρευνες θα πραγματοποιηθούν τους προσεχείς χειμερινούς μήνες με σκοπό την ελαχιστοποίηση τυχόν περιβαλλοντικών επιπτώσεων, σύμφωνα με τα αυστηρότερα και καλύτερα διεθνή πρότυπα για την προστασία του περιβάλλοντος, όπως:
• Χρήση του πρωτοκόλλου «ήπιας εκκίνησης» για να διασφαλιστεί ότι τα θαλάσσια θηλαστικά μπορούν να απομακρυνθούν προσωρινά από την περιοχή διενέργειας των γεωφυσικών ερευνών πριν την έναρξή τους.
• Διπλασιασμός των παρατηρητών των θαλάσσιων θηλαστικών πάνω στα ερευνητικά πλοία που διενεργούν τις γεωφυσικές έρευνες για να διασφαλιστεί η προστασία των κητωδών και άλλων ειδών θαλάσσιας ζωής εντός της ζώνης ασφαλείας.
• Επέκταση της ακτίνας της ελάχιστης ζώνης ασφαλείας γύρω από το πλοίο που διενεργεί τις γεωφυσικές έρευνες σε περίπτωση εντοπισμού μεγάλων θαλάσσιων ζώων.
• Περίοδος αναμονής 30 λεπτών πριν την έναρξη και παύση κάθε εξερευνητικής δραστηριότητας.
• Παθητική ακουστική παρακολούθηση υποβρύχιων ήχων για τη μέτρηση των επιπέδων θαλάσσιου θορύβου για τον εντοπισμό θαλάσσιων θηλαστικών.
• Εφαρμογή ζώνης αποκλεισμού 1 χιλιομέτρου γύρω από τις περιοχές «Natura» καθώς και τις ιχθυοκαλλιέργειες.
• Παρακολούθηση με εναέρια μέσα των κητωδών κατά τη διάρκεια και μετά το πέρας των ερευνών.
• Πλήρης συμμόρφωση με όλους τους εφαρμοστέους κανονισμούς και οδηγίες σύμφωνα με συμβάσεις MARPOL VI και ACCOBAMS και τις κατευθύνσεις του JNCC.

Η απαρέγκλιτη τήρηση των ανωτέρω μέτρων και όλων των σχετικών διαδικασιών διασφαλίζεται από την παρουσία στο ερευνητικό σκάφος ανεξάρτητων παρατηρητών της ΕΔΕΥΕΠ.

Επιπλέον, στο πλαίσιο των ερευνών δραστηριοποιείται έμπειρο εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις εμπλεκόμενες τοπικές και περιφερειακές  λιμενικές αρχές καθώς και με τα εμπορικά και αλιευτικά σκάφη που πλέουν πλησίον των περιοχών των ερευνών με στόχο την απρόσκοπτη εκτέλεση τόσο των ερευνητικών προγραμμάτων όσο και των καθημερινών δραστηριοτήτων στις συγκεκριμένες περιοχές.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 26 ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή

Πρόσφατα Νέα

Koutsoviti

Η δική σας είδηση