Ανοίγει νέο «κεφάλαιο» στην ακτοπλοΐα των Βατίκων

Ο στόχος της αποφόρτισης του παραλιακού μετώπου Νεάπολης

Παρασκευή, 18 Νοέμβριος 2022 10:53 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ανοίγει νέο «κεφάλαιο» στην ακτοπλοΐα  των Βατίκων

Σε τροχιά υλοποίησης βαίνει το λιμάνι Παλαιοκάστρου, που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση νότια της Νεάπολης Λακωνίας. 

Η κατασκευή του λιμένα εγκρίθηκε στις 5 Μαΐου 2022, όταν η Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ) του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ενέκρινε τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ). Πριν λίγες ημέρες, στις 31 Οκτωβρίου 2022, με απόφαση του γενικού διευθυντή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας & Ιονίου, έγιναν αποδεκτοί οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου.

Ο νέος λιμένας θα καλύπτει τις ανάγκες της ακτοπλοϊκής και εμπορικής κίνησης με σύγχρονες και λειτουργικές υποδομές, αποφορτίζοντας το παραλιακό μέτωπο της Νεάπολης από τις χρήσεις αυτές. Η νέα λιμενική εγκατάσταση θα παρέχει ασφαλείς συνθήκες ελλιμενισμού, βελτιώνοντας τις υποδομές για τις υφιστάμενες εμπορικές χρήσεις του λιμένα, ενώ παράλληλα εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει νέες αναπτυξιακές δυνατότητες για την ευρύτερη περιοχή.

Καθοριστικός παράγοντας για την εύρυθμη λειτουργία του νέου λιμένα είναι η οδική πρόσβαση προς το λιμάνι Παλαιοκάστρου, με έναν ασφαλή και σύγχρονο δρόμο, η μελέτη του οποίου θα κατατεθεί από τον Δ. Μονεμβασίας το αμέσως προσεχές διάστημα.

Όπως δηλώνει ο δήμαρχος Μονεμβασίας Ηρακλής Τριχείλης, «η Δημοτική Αρχή σε συνεργασία με το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Μονεμβασίας και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων της έθεσε ως προτεραιότητα την προώθηση όλων των διαδικασιών, προκειμένου να προχωρήσουν τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της μελέτης επέκτασης της λιμενικής εγκατάστασης Παλαιοκάστρου».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «ο σχεδιασμός και η μελέτη προχώρησε αντιμετωπίζοντας μεγάλες δυσκολίες ως προς τη φύση του έργου, αλλά και ως προς τη θέση, αφού πλέον μετά από πολλές προσπάθειες, βρίσκεται εκτός του αρχαιολογικού χώρου Παλαιοκάστρου».

Η «ταυτότητα» του έργου
Τα έργα περιλαμβάνουν:
• Tην επέκταση του υφιστάμενου προβλήτα - κυματοθραύστη, καθώς και την επέκταση των παραλιακών κρηπιδωμάτων. Το συνολικό μήκος του προβλήτα - κυματοθραύστη θα είναι 215 μ. περίπου και η επιφάνεια της διαμορφούμενης χερσαίας ζώνης  του λιμένα περίπου 11,4 στρεμμάτων.
• Κατασκευή κτιριακών εγκαταστάσεων (αναμονής επιβατών καταστήματα ΥΕ, Λιμενικού φυλακίου, στεγάστρου αναμονής επιβατών, info kiosk κ.α.) συνολικής επιφάνειας 400 τμ περίπου.
• Όλες τις αναγκαίες  Η/Μ υποδομές.
• Την οργάνωση των χώρων της χερσαίας ζώνης του λιμένα (δημιουργία οδικού δικτύου, θέσεων στάσης, στάθμευσης και χώρων αναμονής οχημάτων, διαμόρφωση ελεύθερων χώρων κ.α.).

Στα «σκαριά»
και η κατασκευή μαρίνας
Παράλληλα, ο Δήμος Μονεμβασίας και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, προωθώντας τον θαλάσσιο τουρισμό έχει καταθέσει μελέτη για την κατασκευή τουριστικού καταφυγίου (μαρίνας) δυναμικότητας 103 θέσεων, όμορο της νέας λιμενικής εγκατάστασης Παλαιοκάστρου.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 26 ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti