Άλλοι πασχίζουν να φωτίσουν τις ρίζες μας και άλλοι μπαζώνουν...

Επιστολή του Μιχ. Κάσση στον ΛΤ για τα μνημειώδη ευρήματα της Πελλάνας

Τετάρτη, 30 Νοέμβριος 2022 12:48 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Άλλοι πασχίζουν να φωτίσουν τις ρίζες μας και άλλοι μπαζώνουν...

Στις 28 Οκτωβρίου 2022, το κύριο άρθρο του Λακωνικού Τύπου ήταν για την Πελλάνα.

Όσοι ασχολούμαστε, όσο μπορούμε, με ό,τι πνευματικό, με ό,τι αφορά τη ζωή, τον πολιτισμό, τα βήματα, τα κόκκαλα των προγόνων μας, αγωνιούμε και περιμένουμε τι θα γίνει με την ανασκαφή στην Πελλάνα.

Ένας μεγάλος σοφός λέει: «Η αναβολή είναι ο θάνατος της προόδου».

Αυτή η αναβολή βέβαια κράτησε 20 χρόνια και έχει ο Θεός -που λέει ο σοφός λαός μας.

Από το υπουργείο τότε είπαν πως θα συνεχιζόταν σε δύο μήνες η ανασκαφή.

Από εδώ θα ήθελα να ευχαριστήσω το σπουδαίο μελετητή αρχαιολόγο και καθηγητή της προϊστορικής αρχαιολογίας Θόδωρο Σπυρόπουλο, που έχει στο ενεργητικό του πάρα πολύ σπουδαίες ανακαλύψεις, σε όλη την αρχαιολογία της Θήβας και όχι μόνο. Τότε που έκανε τις πρώτες ανακαλύψεις στην Πελλάνα, τον κάλεσα να μας μιλήσει και με τον μεστό του λόγο γίναμε και εμείς κοινωνοί των όσων σπουδαίων έφερε η σκαπάνη του στο φώς. Τον παρακάλεσα να μας διαθέσει λίγο από τον πολύτιμο χρόνο του για να οργανώσουμε μια εκδρομή με τον σύλλογο «Φίλοι του Μουσείου Μάνης - Μ. Κάσση» στον αρχαιολογικό χώρο της Πελλάνας και να δούμε μαζί του τα σπουδαία ευρήματα. Tον ευχαριστώ γιατί η απάντησή του ήταν:
«Αφού μου το ζητά ο Μιχάλης ο Κάσσης θα έρθω και με τα πόδια στην Πελλάνα για να μοιραστώ μαζί σας την θέα, την ιστορία των ευρημάτων». Πήγαμε, μας ακολούθησε πλήθος κόσμου και μας τα έδειξε επί τόπου.

Δακρύζω και τώρα που το σκέφτομαι. Γιατί είδαμε μια καινούργια Λακωνία, μια καινούργια Ελλάδα, κάτω από την Λακεδαίμονα, κάτω από την Ελλάδα, που σκέπαζαν τα ιερά της χώματα.

Μα πιο πολύ δακρύζω και οργίζομαι γιατί διαβάζω στην εφημερίδα σας πως είναι αφημένα στην μοίρα τους και γιατί περίμενα πριν φύγω... να ιδώ την ολοκλήρωση της ανασκαφής.

Μπορώ να φανταστώ πώς ο Θόδωρος Σπυρόπουλος εργάστηκε, τι χρόνο διέθεσε σε διάβασμα, φαιά ουσία σε στοχασμό, μέρα και νύχτα σε βάρος του ύπνου του. Τα ‘χει όλα στη χουφτιά του να τα ολοκληρώσει. Εύχομαι να είναι πάντα καλά.

Κάποιος άλλος θα αρχίσει απαρχής. Αυτό με εξοργίζει, το ότι είναι αφημένα, στη μοίρα τους 20 χρόνια σε μύριους κινδύνους. Γιατί και ένα χαλικάκι, ένα κεραμιδάκι (όστρακο) αν χαθεί, καταστραφεί, είναι μεγάλη ζημιά. Γιατί αυτό μπορεί να φωτίσει, να διδάξει πολλά γι’ αυτές τις μακρινές για εμάς εποχές. Που τα περισσότερα, έστω και μικροπράγματα, μακρινά, μπορούν να φωτίσουν έναν γνώστη, έναν ειδικό να διαβάσει κάτι που για άλλους είναι ασήμαντο.

Άλλοι πασχίζουν να φωτίσουν τις ρίζες μας, τις ρίζες του πολιτισμού και όσο γίνεται τα πιο πρώτα βήματα του ζώου που έγινε ΑΝΘΡΩΠΟΣ. Έγινε;

Και άλλοι μπαζώνουν, τσιμεντώνουν, καταστρέφουν κάθε τι σημαντικό -σοφία, γλώσσα, τέχνες και γράμματα- που ψάχτηκε, φωτίστηκε σε ύψος και σε βάθος και οφείλεται περισσότερο σ’ αυτόν τον περίγυρο που λέγεται Ελλάδα.

Ευχαριστώ.


Μιχάλης Κάσσης

Γλύπτης

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 26 ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti