Η τεχνολογία στην υπηρεσία καταπολέμησης του δάκου

Πρόθεση εφαρμογής ειδικού προγράμματος στην Πελοπόννησο

Πέμπτη, 26 Ιανουάριος 2023 10:46 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Η τεχνολογία στην υπηρεσία καταπολέμησης του δάκου

Επιπλέον πίστωση περίπου 2 εκατομμυρίων ευρώ για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή της δακοκτονίας στις περιοχές της Περιφέρειας Πελοποννήσους, που αντιμετωπίζουν εκτεταμένο πρόβλημα, αιτήθηκε από τα Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας με σχετικό έγγραφό του. 

Με δεύτερη επιστολή του δε προς τα ίδια υπουργεία, ο επικεφαλής της Περιφερειακής Αρχής ζητεί επιπλέον πίστωση περί τις 200.000 ευρώ για να εφαρμοστούν στο σύνολο της Περιφέρειας τεχνολογίες γεωπληροφορικής και αυτοματισμών στο πρόγραμμα δακοκτονίας.
Γεωπληροφορική
και αυτοματισμοί

Συγκεκριμένα, ο περιφερειάρχης Π. Νίκας διεκδικεί έξτρα πίστωση 197.780 ευρώ,  προκειμένου να γίνει στην Περιφέρεια Πελοποννήσου καθολική επιχειρησιακή εφαρμογή των τεχνολογιών γεωπληροφορικής και αυτοματισμών στην επόμενη περίοδο δακοκτονίας, μέσα στον φετινό χρόνο.

Ο περιφερειάρχης αναφέρεται αφ’ ενός στη θετική αξιολόγηση από την Περιφέρεια τής εφαρμογής τού προγράμματος σε περιοχές Περιφερειακών Ενοτήτων της, δηλαδή την εφαρμογή της τεχνολογίας GIS trackers και GPS στη διαχείριση των από εδάφους δολωματικών ψεκασμών για την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς. Αφ’ ετέρου επικαλείται  έκθεση που συντάχθηκε από ομάδα εργασίας επιστημόνων στελεχών των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ), η οποία αποτίμησε το συνολικό κόστος πλήρους εφαρμογής των πιο πάνω τεχνολογιών σε 197.780 ευρώ.

«Όπως γνωρίζετε, το ποσό των 4.285.000 ευρώ που έχει κατανεμηθεί στην Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν περιλαμβάνει πρόνοια για προμήθεια και εισαγωγή νέων τεχνολογιών. Παρακαλούμε για την επιπλέον κατανομή του ποσού των 197.780 ευρώ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου με αποκλειστικό σκοπό την προμήθεια τεχνολογικού εξοπλισμού.

Η επιπλέον αυτή κατανομή κρίνεται απαραίτητη διότι με την χρήση των νέων τεχνολογιών θα αυξηθεί σημαντικά η αποτελεσματικότητα του προγράμματος δακοκτονίας», τονίζει στο έγγραφό του ο Π. Νίκας.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 25 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti