Εκσυγχρονίζεται η ύδρευση της Μάνης

Βέλτιστη διαχείριση του δικτύου με έργο τηλεμετρίας έως το τέλος του 2024 - Εγκατάσταση ύψους 1,7 εκατ. ευρώ για περιστολή δαπανών

Δευτέρα, 29 Μάιος 2023 13:25 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκσυγχρονίζεται η ύδρευση της Μάνης

Ορθολογική χρήση των υδάτινων πόρων κι ενίσχυση του δικτύου ύδρευσης προσδοκά να επιτύχει η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης, Αποχέτευσης Ανατολικής Μάνης (ΔΕΥΑΑΜ) μέσω της προμήθειας κι εγκατάστασης συστήματος τηλεμετρίας για μείωση των διαρροών.

Την απόφαση ένταξης της πράξης «Προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος ενεργειακής αναβάθμισης των υποδομών του δικτύου ύδρευσης Ανατολικής Μάνης» υπέγραψαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Η εκσυγχρονισμένη μέθοδος διαχείρισης των υδάτινων πόρων λογίζεται ότι θα επιφέρει μείωση των λειτουργικών δαπανών του δικτύου ύδρευσης, αλλά και ανάλογη μείωση των δαπανών του δήμου. Έτσι, ωφελούμενοι θα είναι τελικά όλοι οι αποδέκτες των υπηρεσιών, όπως κάτοικοι, επιχειρήσεις, φορείς και επισκέπτες.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2024, δηλαδή σε 1,5 περίπου χρόνο από σήμερα.

Ρυθμιστές οι τοπικοί σταθμοί ελέγχου
Πιο συγκεκριμένα προβλέπονται η προμήθεια κι εγκατάσταση:
- Τοπικών Σταθμών Ελέγχου (ΤΣΕ) με αυτόνομο σύστημα αυτοματισμού
- Νέων πινάκων ισχύος
- Σύγχρονων ρυθμιστών στροφών με ειδικές λειτουργίες για ύδρευση (έλεγχος πίεσης, προστασίες αναρρόφησης και ροής, αυτόματη βελτιστοποίηση σημείου λειτουργίας αντλίας κ.ά.)
- Μετρητών παροχής και πίεσης ανά αντλητικό
- Μετρητών στάθμης σε κάθε δεξαμενή
- Επικοινωνιακού εξοπλισμού, μέσω του οποίου θα γίνεται η σε πραγματικό χρόνο διασύνδεση του κάθε ΤΣΕ με τον Κεντρικό Σταθμό Ελέγχου, αλλά και η διασύνδεση μεταξύ ΤΣΕ, όπου αυτό είναι απαραίτητο.
- Διατάξεων προστασίας του εξοπλισμού (διακόπτες ροής)
- Διατάξεων ελέγχου πρόσβασης στους ΤΣΕ
- Λογισμικού εποπτείας, ελέγχου, παραμετροποίησης, αποτύπωσης, καταγραφών, επεξεργασίας στατιστικών δεδομένων και υποβοήθησης λήψης βέλτιστων αποφάσεων λειτουργίας, προγραμματισμού συντήρησης και προγραμματισμού στοχευμένων μελλοντικών παρεμβάσεων
- Λογισμικού ενεργειακής διαχείρισης και βελτιστοποίησης

Εποπτεία
σε πραγματικό χρόνο
Με το νέο σύστημα θα υπάρχει δυνατότητα -από τη μελέτη της νυχτερινής κατανάλωσης και την αδιάλειπτη παρακολούθηση του υδατικού ισοζυγίου- στοχευμένου εντοπισμού των αφανών διαρροών. Έτσι, τα συνεργεία θα έχουν ένδειξη μιας περιορισμένης περιοχής για έλεγχο, χωρίς απαραίτητα την αναφορά κάποιας βλάβης από τους πολίτες.

Γενικά, σύμφωνα με τα στελέχη του Δήμου Αν. Μάνης, «η λειτουργικότητα ενός τέτοιου ολοκληρωμένου συστήματος διευκολύνει την εύρυθμη καθημερινή λειτουργία του δικτύου μέσω της έγκαιρης προειδοποίησης βλαβών ή ελλείψεων ποσότητας νερού κι επιτυγχάνει την αποδοτικότερη διαχείριση της πληροφορίας, αλλά και τον γενικότερο συντονισμό (με τη βελτιωμένη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού) σχετικά με τις εργασίες συντήρησης, τον έλεγχο των δικτύων ύδρευσης, αλλά και τη χάραξη στρατηγικής και την υποστήριξη αποφάσεων και κανόνων λειτουργίας των υδατικών πόρων.»

Τα προσδοκώμενα οφέλη
Με την υλοποίηση της προτεινόμενης πράξης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ο Δήμος Ανατολικής Μάνης θα αποκτήσει ένα ολοκληρωμένο σύστημα ποσοτικής διαχείρισης που θα του επιτρέψει:
• μείωση των διαρροών,
• εξοικονόμηση αντλούμενου νερού,
• να έχει συνεχή εποπτεία και εικόνα του υδατικού ισοζυγίου, να επεμβαίνει άμεσα και να λαμβάνει στατιστικά στοιχεία και υδρολογικά δεδομένα με στόχο τον βραχυχρόνιο και μακροχρόνιο σχεδιασμό και προγραμματισμό και την ιεράρχηση των μελλοντικών επενδύσεων στον τομέα της ύδρευσης,
• να διαχειρίζεται με ορθολογικό τρόπο τους υδατικούς πόρους, μειώνοντας το αντλούμενο νερό, ελέγχοντας τη στάθμη των δεξαμενών και περιορίζοντας τις διαρροές,
• να προβλέπει ενδεχόμενες αστοχίες του συστήματος ύδρευσης,
• να προλαμβάνει έκτακτα περιστατικά και να εξασφαλίζει την ασφάλεια των εγκαταστάσεων και του καταναλωτή.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 27 ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti