Ανεπανάληπτη εμπειρία στα νερά της Ελαφονήσου

Υμνεί το νησί της Λακωνίας ο διεθνής Τύπος

Παρασκευή, 28 Ιούλιος 2023 21:08 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ανεπανάληπτη εμπειρία στα νερά της Ελαφονήσου

Φωτό: Ververidis Vasilis/Shutterstock
Το σαγηνευτικό νησί της Λακωνίας, των κρυστάλλινων νερών και των χρυσαφένιων παραλιών, κερδίζει συνεχώς τους λάτρεις της φύσης, με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης να εξυμνούν την Ελαφόνησο τόσο για τη γραφικότητά της όσο και για την οικολογική της αξία.

Πρόσφατα, η βρετανική έκδοση του διεθνούς φήμης περιοδικού «National Geographic» τοποθέτησε την παραλία του Σίμου στο «πάνθεο» των τουριστικών προορισμών, ενώ ακολούθησε και η ισπανική έκδοση του περιοδικού.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται στο αφιέρωμα του περιοδικού, «η Πελοπόννησος επιλέχθηκε ως ο καλύτερος παραλιακός προορισμός στην Ευρώπη στα World Travel Awards. Η παραλία του Σίμου, στο μικρό νησί της Ελαφονήσου, είναι ένα καλό παράδειγμα του βραβείου που άξιζε. Η ψιλή λευκή άμμος της με ενδημική βλάστηση και το έντονο γαλάζιο της θάλασσας, την έχουν κάνει μία από τις πιο διάσημες παραλίες της Πελοποννήσου».

Εξάλλου, η βρετανική έκδοση συμπεριέλαβε το μαγευτικό νησί της Ελαφονήσου στη λίστα με τα 25 καλύτερα νησιά της Ελλάδας, τα οποία προτείνονται ως ο κορυφαίοι προορισμοί για το φετινό καλοκαίρι και που κρύβουν πολλές εκπλήξεις για τους επισκέπτες.

Η επίσκεψη στην Ελαφόνησο του πρίγκιπα Αλβέρτου του Μονακό στα τέλη του περασμένου Μαΐου, ο οποίος δήλωσε ιδιαίτερα εντυπωσιασμένος από τις ομορφιές του νησιού, εκτόξευσε τη δημοσιότητά του στο έπακρο. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός, ότι στις διάφορες ηλεκτρονικές πλατφόρμες καταλυμάτων, το νησί παρουσιάζει πληρότητα κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, με έντονο το ενδιαφέρον από τους Ισπανούς τουρίστες.

Η ιστορία του νησιού
Τα πρώτα δείγματα πολιτισμού στην Ελαφόνησο χάνονται στα βάθη των αιώνων, με τα διάφορα αρχαιολογικά ευρήματα και αποκορύφωμα τη βυθισμένη πολιτεία στο Παυλοπέτρι που είναι η αρχαιότερη στον κόσμο.

Η πρώτη ονομασία του νησιού, όπως αυτή αποτυπώνεται σε χάρτες της αρχαιότητας, είναι «Όνου Γνάθος», δηλαδή σιαγώνα γαϊδουριού, προφανώς από το σχήμα του νησιού, για να φτάσουμε στη σημερινή ονομασία που οφείλεται, όπως φανερώνει και το όνομα, στην ύπαρξη ελαφιών στο νησί.

Η μοναδική γεωγραφική της θέση δημιούργησε τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη σπάνιας χλωρίδας και πανίδας στο νησί, γεγονός που οδήγησε στον χαρακτηρισμό του ως υπό προστασία οικοσυστήματα NATURA 2000 για τη διατήρηση των φυσικών βιότοπων και της άγριας πανίδας και χλωρίδας.

Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει και στο σπάνιο είδος κέδρου που συναντάται στην Ελαφόνησο και μπορεί να το δει κανείς σε πολλά σημεία του νησιού, όπως στην παραλία του Σίμου, αλλά και στην περιοχή της Χώρας και της παραλίας της Παναγίας.

Το μικρό νησί, λοιπόν, που βρίσκεται απέναντι από τη Νεάπολη, το νοτιότερο άκρο της Λακωνίας, θυμίζει μέρος εξωτικό. Οι λευκές απέραντες αμμουδιές του και η εκπληκτική φυσική ομορφιά του μαγεύουν και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti