Αντιπλημμυρικά έργα άμεσα σε όλη τη χώρα

Και η Λακωνία δυνητική υποψήφια για παρεμβάσεις σε πυρόπληκτες περιοχές

Σάββατο, 26 Αύγουστος 2023 07:58 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Αντιπλημμυρικά έργα άμεσα σε όλη τη χώρα

Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος ξεκινάει η κατασκευή αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών ορεινών υδρονομικών έργων, σε όλη τη χώρα, με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρου Σκυλακάκη.
Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να οριστούν ανάδοχοι αποκατάστασης στις πυρόπληκτες περιοχές της χώρας όπου υπάρχουν κίνδυνοι. Μεταξύ αυτών, θα φανεί το επόμενο διάστημα εάν θα συμπεριληφθούν και τοποθεσίες στον νομό Λακωνίας, που στο πρόσφατο αλλά και το απώτερο παρελθόν έχουν υποστεί τις συνέπειες καταστροφικών πυρκαγιών κι αντιμετωπίζουν κατά καιρούς πλημμυρικά φαινόμενα.

Ο σχεδιασμός του ΥΠΕΝ
Σύμφωνα με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο σκοπός της κατασκευής αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών είναι η συγκράτηση του εδάφους, η εξασφάλιση της φυσικής αναγέννησης και η αποφυγή διαβρωτικών φαινομένων στις δασικές εκτάσεις των περιοχών των ορεινών όγκων όλης της επικράτειας, που πλήττονται από τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Για λόγους επείγουσας ανάγκης εγκρίνεται, επιπλέον, η απ’ ευθείας ανάθεση από τις αρμόδιες Δασικές Υπηρεσίες, εξειδικευμένων εργασιών (πχ κοπή καμένων δένδρων, διαμόρφωση, μετατόπιση, πρίση, κατασκευή κορμοδεμάτων, κλαδοπλεγμάτων κλπ και εγκατάστασή τους), σε πολυμελείς δασικούς συνεταιρισμούς επαγγελματιών υλοτόμων (ΔΑΣΕ), οι οποίοι παρέχουν τα εχέγγυα για την έγκαιρη και έντεχνη εκτέλεση των εργασιών.

Οι παραπάνω εργασίες επιδιώκεται να εκτελεστούν πριν την έναρξη των χειμερινών βροχοπτώσεων.

Σημειώνεται πως στις περιοχές που κηρύσσονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για τις απαιτήσεις εκπόνησης μελετών και εκτέλεσης αντιδιαβρωτικών-αντιπλημμυρικών έργων σε εκτάσεις δασικού χαρακτήρα, με σκοπό την αποκατάστασή τους, οι αντίστοιχες διαδικασίες υλοποιούνται -κατ’ απόλυτη προτεραιότητα- με τη διαδικασία του εξαιρετικά επείγοντος.

Αποτίμηση μετά την κρίση
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, η πραγματική αποτίμηση της έκτασης των εξ’ ορισμού αρνητικών, περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τις δασικές πυρκαγιές που πλήττουν τη χώρα μας, «μπορεί να γίνει -και θα γίνει- μόνο μετά την οριστική καταστολή τους».

Όπως επισημαίνεται, «η αποτίμηση αυτή δεν μπορεί να γίνει μόνο από δορυφορικές εικόνες -που είναι οι μόνες που είναι στη φάση αυτή διαθέσιμες- οι οποίες λόγω χαμηλής ευκρίνειας, αλλά και ύπαρξης καπνού (αφού αρκετά περιστατικά πυρκαγιών βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη), εμπεριέχουν, αναπόφευκτα, σημαντικό περιθώριο λάθους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η μεγάλη πυρκαγιά στον Έβρο, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, όπου στις πρώτες εκτιμήσεις έχουν συμπεριληφθεί ως καμένες, μεγάλες νησίδες και συστάδες ζωντανής δασικής βλάστησης εντός της εξωτερικής περιμέτρου της συνολικά καείσας έκτασης».

Επιπλέον, το υπουργείο υποστηρίζει ότι «σε κάθε περίπτωση, η έκταση των καμένων εκτάσεων, φέτος, θα είναι σημαντική, αλλά απαιτείται επιστημονική αξιολόγηση όχι μόνο των ποσοτικών, αλλά και των ποιοτικών χαρακτηριστικών της, για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για τις πολιτικές, που εφαρμόστηκαν και τη μελλοντική διαφοροποίησή τους».

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti