
Την «ανηφόρα» ως προς το κόστος μισθωμάτων τραβά ο νομός Λακωνίας, καθώς κατατάσσεται στην 5η θέση σε πανελλαδική έρευνα για την αύξηση των τιμών ενοικίων μέσα σε ένα έτος, συγκρίνοντας δηλαδή το δεύτερο τρίμηνο του 2023 με το αντίστοιχο περσινό.
Την ίδια στιγμή, ολοένα και πιο «τσουχτερές» γίνονται οι τιμές ενοικίου πανελλαδικά, με τη συσσωρευτική αύξηση των ενοικίων από το 2018 έως και το 2022 να κυμαίνεται από 37,2% έως και 42,1%. Μεγαλύτερες αυξήσεις αποτυπώνονται σε μικρότερα ακίνητα, που είναι συνήθως κατάλληλα για φοιτητές.
Στοίχεια δείχνουν πως το κόστος στέγασης στην Ελλάδα έχει εκτοξευθεί σε τέτοια επίπεδα που αγγίζει το 60%-70% του μέσου μηνιαίου μισθού. Σύμφωνα με την πλατφόρμα Pricefox, τα ενοίκια τα τελευταία 8 χρόνια αυξάνονται συνεχώς και δυσκολεύουν όσους δεν έχουν ιδιόκτητη κατοικία, αφού σε συνδυασμό με την αύξηση του πληθωρισμού, οι μισθοί δεν έχουν αυξηθεί αρκετά ώστε να γεφυρώσουν το χάσμα.
«Ράλι» από το 2015
κι έπειτα
Κατά την ίδια έρευνα, το 2015 σημειώθηκαν οι χαμηλότερες τιμές ενοικίων της τελευταίας 12ετίας. Από τότε, κάθε χρόνο αυξάνονται κι έφτασαν το 2023 να είναι περισσότερο από 58% μεγαλύτερες σε σχέση με το 2015. Το 2019 προέκυψε η μεγαλύτερη ετήσια αύξηση των ενοικίων αγγίζοντας σχεδόν το 10%, ενώ το 2021 διατηρήθηκαν σχετικά σταθερές οι τιμές των ενοικίων με οριακή αύξηση 1,22%. Από το 2021 μέχρι σήμερα αυξήθηκαν πάνω από 13% αθροιστικά.
Πόσο αυξήθηκαν οι τιμές
ανά περιοχή σε έναν χρόνο
Συγκρίνοντας τη μεταβολή των τιμών των ενοικίων του δεύτερου τριμήνου του 2023 με το δεύτερο τρίμηνο του 2022 αποτυπώνονται μεγάλες μεταβολές σε πολλούς νομούς της χώρας, όπως αναφέρει το Pricefox.gr.
Συγκεκριμένα, βάσει στοιχείων από το spitogatos.gr, στον νομό Κέρκυρας η αύξηση στις τιμές των ενοικίων είναι μακράν η μεγαλύτερη ξεπερνώντας το 40%, ενώ η Πελοπόννησος παρουσιάζει, στο σύνολο της, τη μεγαλύτερη άνοδο σε έναν χρόνο. Τα μισθώματα στη Ηλεία ανέβηκαν κατά 30%, ενώ αύξηση άνω του 22% αγγίζουν σπίτια προς ενοικίαση στους νομούς Μεσσηνίας (+22,5%) και Λακωνίας (+22,3%), επίδοση που τοποθετεί τους δύο νομούς στην 4η και 5η θέση του πανελλαδικού πίνακα, αντίστοιχα.
Στο άλλο άκρο της λίστας βρίσκονται οι Κυκλάδες, όπου σημειώθηκε η μεγαλύτερη μείωση των τιμών κατά 16,4%, με τον νομό Καρδίτσας να ακολουθεί στο 8,6%. Στον νομό Έβρου, την Ξάνθη και τον νομό Πρέβεζας η μείωση των τιμών ήταν μικρότερη του 5%, ενώ ο νομός Χίου, η Πέλλα και η Αιτωλοακαρνανία είχαν οριακές μειώσεις στις τιμές.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη με μικρές σχετικά αυξήσεις, μικρότερες του 8%. Ο νομός Σάμου, η Βοιωτία και η Φθιώτιδα δεν κατέγραψαν αλλαγές στα επίπεδα τιμών των ενοικίων τους.
Δείκτες τιμών οικιστικών ακινήτων
για το β΄ τρίμηνο 2023
Στο μεταξύ, ενδεικτικοί της εικόνας που διαμορφώνεται στο «χρηματιστήριο» της αγοράς ακινήτων στην Ελλάδα είναι οι «Δείκτες τιμών οικιστικών ακινήτων: β΄ τρίμηνο 2023», που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος.
Συγκεκριμένα:
- Το β΄ τρίμηνο του 2023, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής των τιμών των διαμερισμάτων για το σύνολο της χώρας διαμορφώθηκε στο 13,9%.
- Με βάση την παλαιότητα ακινήτου, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής των τιμών των νέων διαμερισμάτων διαμορφώθηκε στο 13,8% και των παλαιών στο 14,1%.
- Με βάση τη γεωγραφική θέση, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής των τιμών των διαμερισμάτων διαμορφώθηκε σε 14,1% στην Αθήνα, 16,4% στη Θεσσαλονίκη, 14,6% στις άλλες μεγάλες πόλεις και 12,1% στις λοιπές περιοχές της χώρας.
Με βάση τα διαθέσιμα προσωρινά στοιχεία, εκτιμάται ότι το β΄ τρίμηνο του 2023 οι τιμές των διαμερισμάτων (σε ονομαστικούς όρους) ήταν κατά μέσο όρο αυξημένες κατά 13,9% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022. Για το 2022, οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 11,8% (αναθεωρημένα στοιχεία), έναντι αύξησης 7,6% το 2021.
Πιο αναλυτικά, η αύξηση των τιμών το β΄ τρίμηνο του 2023 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022 ήταν 13,8% για τα νέα διαμερίσματα, δηλαδή ηλικίας έως 5 ετών, και 14,1% για τα παλαιά, δηλαδή ηλικίας άνω των 5 ετών. Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, για το 2022, ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης των τιμών για τα νέα διαμερίσματα ήταν 12,4%, έναντι ρυθμού αύξησης 8,2% το 2021, ενώ ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης για τα παλαιά διαμερίσματα ήταν 11,4% το 2022, έναντι ρυθμού αύξησης 7,2% το 2021.
Από την ανάλυση των στοιχείων κατά γεωγραφική περιοχή προκύπτει ότι η αύξηση των τιμών των διαμερισμάτων το β΄ τρίμηνο του 2023 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022 ήταν 14,1% στην Αθήνα, 16,4% στη Θεσσαλονίκη, 14,6% στις άλλες μεγάλες πόλεις και 12,1% στις λοιπές περιοχές της χώρας.
Για το σύνολο του 2022, η αύξηση των τιμών στις ίδιες περιοχές σε σχέση με το 2021 ήταν 13,8%, 12,6%, 10,9% και 8,1% αντίστοιχα (αναθεωρημένα στοιχεία). Τέλος, για το σύνολο των αστικών περιοχών της χώρας, το β΄ τρίμηνο του 2023 οι τιμές των διαμερισμάτων ήταν κατά μέσο όρο αυξημένες κατά 14,1% σε σχέση με το β΄ τρίμηνο του 2022, ενώ για το 2022 η μέση ετήσια αύξηση διαμορφώθηκε στο 12,3% (αναθεωρημένα στοιχεία).